Afacerile pe litoralul romanesc

Sezonul estival s-a sfarsit iar hotelierii si proprietarii afacerilor de sezon care au incheiat pe plus trag linie si isi calculeaza profiturile.

Vara lui 2012 a fost una dezastroasa pentru agricultura dar foarte profitabila pentru afacerile de pe litoral.

Peste 1,5 milioane de romani si-au facut in acest an concediul la mare, o cifra care aminteste de perioada anilor de dinainte de 1989.

Cum se explica acest fenomen in plina criza economica? De fapt evolutia pozitiva a turismului pe litoral nu este tocmai o surpriza pentru cei care au avut tangenta in ultimii ani cu situatia turismului romanesc.

Vara lui 2012 nu face decat sa confirme trendul ascendent inceput in primii ani ai crizei. 2011 a adus cu 20% mai multi turisti la mare decat 2010 iar 2012 cu 12% mai mult decat 2011.

Care este cauza?

Pe scurt: criza! Romanii care pana in anii trecuti alegeau statiunile din Grecia, Turcia sau Bulgaria, nu si-au mai permis acum concedii in strainatate si s-au reorientat spre statiuni mai ieftine de pe litoralul nostru.

Fenomenul se observa si in ceea ce priveste si numarul de turisti straini. In ultima vreme, numarul strainilor care ne viziteaza tara, creste de an la an. Cum criza face ravagii si in portofelele vesticilor, tot mai multi occidentali redescopera destinatiile ieftine in detrimentul plajelor mediteraneene de pe Costa del Sol ori Baleare.

Ar fi nedrept sa nu pomenim aici si de eforturile hotelierilor romani.

Chiar daca serviciile inca mai lasa de dorit, lucrurile au inceput sa se miste. Au aparut si la noi ofertele all inclusiv, 15 unitati de cazare (din Mamaia, Eforie Nord, Saturn, Jupiter, Neptun, etc.) au adoptat in aceasta vara acest gen de servicii.

Hoteluri noi apar destul de greu insa cele vechi sunt renovate aproape an de an (statistic vorbind).

De asemeni tot mai multi hotelieri descopera avantajele promovarii online. Astfel au aparut site-uri gen turo.ro , unde, prin cateva clickuri, oricine isi poate face o din timp o idee despre hoteluri, conditii si preturi de cazare, inainte de a pleca la drum.

Tehnici moderne de promovare pentru un turism modern si competitiv.

Micile afaceri de pe litoral

In afara de hoteluri, moteluri, vile si alte unitati care ofera servicii de cazare in Mamaia (sau orice alta statiune estivala), turistii aduc profit si pentru micile afaceri sezoniere, de la tiganul ambulant care vinde „namol de Techirghiol”, pana la shaormerii si terase.

Cei care au investit anul trecut in afaceri pe plaja, anul acesta au tras lozul castigator.

Cifrele de afaceri ale unei unitati de autoservire pe plaja, in varful sezonului (luna iulie), s-au ridicat si la 10 000 lei pe zi!

De fapt pentru micile afaceri de sezon, vara lui 2012 a fost chiar mai profitabila decat pentru hotelieri, acestia din urma avand cheltuieli mai mari decat micii buticari.

Chiar si tinerii dispusi sa lucreze pe perioada vacantei in statiunile de pe litoral, s-au intors acasa cu 1 000 – 2 000 de euro in buzunar (salarii, bacsisuri, comisioane) si eventual cu idei de afaceri pe cont propriu pentru sezonul urmator.

Joburile sezoniere au fost, ca in fiecare an, extrem de variate, de la animatoare de club pana la vanzatori, instructori de inot, supraveghetori, bucatari, soferi, patiseri, agenti de cazare si asa mai departe.

Bineinteles ca cele mai aglomerate statiuni au fost si cele mai profitabile insa anul acesta turistii au fost din belsug pentru toata lumea. Chiar si la Vama Veche un angajat la o covrigarie putea castiga pana la 1500 lei pe luna.

In concluzie, turismul a fost unul dintre sectoarele economiei romanesti care a profitat din plin de pe urma crizei.

Vor putea oare hotelierii romani sa profite de acest val si sa mentina trendul si dincolo de sfarsitul perioadei de criza sau totul a fost doar un accident?

Adevarul e ca nu depinde totul numai de ei, avem nevoie de o mai buna colaborare intre institutiile locale si cele centrale, programe eficiente si o promovare interna si externa coordonata.

Potentialul exista, slava Domnului avem o tara frumoasa, iar un boom in turismul romanesc ar putea da un suflu nou intregii economii.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.