Cătina albă, sursă de sănătate şi de bani

Daca ar exista un panaceu-minune care sa vindece toate bolile omenirii, catina alba ar fi cu siguranta unul din ingredientele lui.

Datorita proprietatilor ei curative, catina a devenit in ultimele decenii o resursa apreciata si cautata atat de publicul larg cat si de industria farmaceutica, motiv pentru care plantatiile de catina sunt unele dintre cele mai profitabile afaceri din domeniul agricol.

Iata mai jos de ce este atat de speciala aceasta planta si care sunt dedesupturile unei afaceri cu catina alba in România zilelor noastre.

Cateva date generale despre catina

Catina alba este un arbust fructifer, originar din Asia Centrala, care atinge o inaltime de 2-4 m (in functie de natura solului) si face fructe mici, de forma ovoida, de culoare portocalie (vezi foto stanga).

Frunzele sunt inguste, cu petiolul mic, iar toate ramurile se termina cu tepi. Catina infloreste tarziu, prin mai, iar fructele sunt bune de culesc abia in septembrie-octombrie.

Catina se gaseste in flora spontana a Romaniei, in special in zona subcarpatilor (cu precadere in zona subcarpatilor de Curbura) dar si in zonele deluroase si chiar in Delta.

Prefera zonele abrupte si accidentate, unde poate atinge si inaltimi de 10 m daca creste pe soluri fertile. Planta se adapteaza si la zonele aride unde creste sub forma de tufe.

Proprietatile curative

Asa cum spuneam la inceputul articolului, cand vine vorba de proprietati curative, catina este atat de speciala incat cu greu s-ar mai putea gasi o alta planta cu care sa poata fi comparata.

Ca planta medicinala, catina alba este cunoscuta inca din antichitate, atat de medicii romani si greci cat si in medicina traditionala chineza.

Studiile amanuntite din zilele noastre sunt insa cele care au evidentiat indiscutabil valoarea terapeutica a acestei plante.

Fructele de catina sunt adevarate rezerve naturale de vitamine, contin de zece ori mai multa vitamica C decat citricele, B-urile, vitamina A, K, E etc. dar si microelemente ca fosforul, magneziul, calciu, fier, potasiu, dar si betacaroten (substanta prezenta si in morcov dar in cantitati net inferioare celor prezente in catina) precum si uleiuri si multe alte substante extrem de folositoare organismului uman.

Datorita lor, catina se foloseste cu mult succes in geriatrie (tratarea bolilor specifice batranetei), tratarea anemiilor, a alcoolismului, a afectiunilor hepatice (inclusiv ciroza hepatica), a bolilor circulatorii, a bolilor aparatului digestiv, alergii de tot felul, reumatism, Parkinson, tumori, adenoame, leucemie etc.

Mugurii de catina au efect afrodisiac iar ceaiurile si siropurile au chiar un usor efect narcotic asupra sistemului nervos, ajutand la relaxare, imbunatatirea tonusului si cresterea poftei de viata.

Uleiul de catina este benefic in tratarea afectiunilor cardiace si in eliminarea colesterolului din sange.

In afara de radacini, de la catina se foloseste totul: fructele, mugurii, frunzele si chiar scoarta. Se pot folosi ca atare in prepararea unor ceaiuri si infuzii sau prin procesare, pentru obtinerea de medicamente, uleiuri, siropuri.

Cu atatea calitati, nu-i de mirare ca este o planta foarte cautata si de aceea, scumpa. Pe piata un kilogram de fructe de catina se vinde cu preturi cuprinse intre 5 si 15 lei, iar in Europa ajunge si la 10 euro.

Catina ca o afacere

Pentru consum propriu sunt de ajuns 2-3 „tufe” de catina in gradina, insa pentru o plantatie profitabila de catina este nevoie de minim un hectar.

In momentul de fata sunt aprox. 100 000 de hectare cultivate cu catina in Romania insa ele furnizeaza doar 20% din capacitatea de preluare a pietei, ceea ce inseamna ca inca mai e loc pentru toata lumea.

In culturile intensive catina se inmulteste prin butasi iar distanta recomandata dintre ei este de 1,2 m, respectiv 2,5 m pe rand.

Planta in sine nu este pretentioasa dar pentru un randament bun este necesar sa se apeleze la specii omologate, mai rezistente si care dau o productie mai mare la hectar. Cele mai cunoscute si recomandate soiuri care se preteaza la culturi intensive in Romania sunt: Delta 1, Delta 3, Maracineni 1, Serpeni 11 si Murgesti 1.

Catina este o planta rezistenta si putin-pretentioasa, insa este de preferat sa se evite pentru cultivarea intensiva solurile prea sarace sau pre sarate! Daca totusi nu se pot evita aceste soluri, atunci este necesara inteventia cu ingrasemine si amelioratori, atat naturali (gunoi de grajd), cat si sintetici (praf de lignit, sulfat de aluminiu, gips, carbonat de calciu etc.) dar numai in limitele normelor in vigoare.

Catina intra pe rod din al 3 lea an dupa plantare si are o durata de viata de 18-20 de ani.

In conditii optime, se poate obtine o productie medie de 25 tone la hectar, respectiv 6-7 kg de fiecare planta, in functie de soi, clima si sol. Totusi, in primii ani 7-8 tone la hectar sunt previziunile cele mai realiste.

Costuri si profit

Principalele costuri sunt cele cu achizitionarea arbustilor, intretinerea plantatiei si recoltarea.

In medie 1500 – 2 000 euro la hectar se duc numai pe achizitionarea butasilor, alte 2-300 de euro pe an de hectar se duc in lucrarile de intretinere (curatarea uscaturilor, eventuale ingraseminte, afanarea solului etc.) si alte cateva mii de euro, pe achizitionarea unui utilaj de recoltare (recoltarea se poate face si cu zilieri dar pe termen lung mai profitabila este detinerea unui utilaj specializat).

In total, cheltuielile initiale, pot urca la 10 000 euro si pot fi amortizate in 4-5 ani (deoarece in primii 3 ani planta inca nu intra pe rod). Cu putina sansa investitia nu este chiar atat de mare pe cat pare, daca luam in calcul accesarea unor fonduri europene si subventiile pentru agricultura oferite de stat.

Profitul obtinut poate ajunge spre 10 000 euro pe an de hectar, in functie de productie si de pretul cu care se vand fructele catre centrele de desfacere.

Proprietarii unor mari plantatii pot sper chiar la mai mult, asa cum este cazul lui Alexandru Vulpe, cel mai mare cultivator de catina din Romania.

Afaceristul (si in acelasi timp specialistul agronom) cultiva la Frumuseni, langa Arad, peste 30 de hectare cu catina alba, jumatate alocate pentru productie si jumatate pentru pepiniera. Grosul productiei merge la export in Germania, unde obtine un pret net superior fata de cel obtinut de la clientii autohtoni.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. DORU Răspunde
  2. cebuc damian Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.