Cum nu au construit romanii Turnul Eiffel

Probabil mai tineti minte articolele din diverse bloguri anonime, articole promovate pe Facebook, care sustineau nici mai mult nici mai putin decat ca Turnul Eiffel a fost construit cu otel de la Resita.

Ba mai mult, pe fiecare piesa a celebrului monument parizian ar fi stantata inscriptia „Made in Resita – Romania” iar ca dovada au circulat pe Facebook niste poze in acest sens.

Ce mai conteaza ca in 1889, cand a fost inaugurat, Resita facea inca parte din imperiul Austro-ungar si ca expresia engleza „made in” nu era inca folosita la scara larga?

In fine, cine a fost in Paris si a avut curiozitatea sa viziteze Turnul Eiffel nu a vazut nicio inscriptie cu „made in Romania” ci a vazut ceva de genul asta:

placa, originalul dupa care amatorii de photoshop au creat-o pe cea cu Resita, care a circulat o vreme pe Facebook.

Dar totusi, fara foc nu iese fum, parca asa spune o vorba din batrani. In unele cazuri insa, fumul mai este facut si de fumigene.

Legatura dintre inginerii romani si Turnul Eiffel se pierde in negura regimului comunist, creator de mituri istorice si lasere capabile sa topeasca pana si tancurile rusesti.

In organul de propaganda locla „Flamura Prahovei” din 1971, un articol ne spune ca Gustave Eiffel ar fi folosit o tehnologie inventata de un oarecare, dar celebru pe plaiurile lui natale, Gheorghe Panculescu (un inginer roman specializat in constructia de cai ferate).

Dovada acestui fapt s-ar gasi, conform revistei prahovene, intr-o carte scrisa ulterior romanii si turnul eiffelde Eiffel si intitulata „Communications sur les travaux de la tour de 300 m„.

Intrigat de aceasta legenda, istoricul Ion Bocioaca a cercetat firul evenimentelor si chiar a scris o carte despre viata lui Panculescu aratand ca in „Communications sur les travaux de la tour de 300 m„, Eiffel nu face nicio referire la inginerul roman.

Si cam aici se sfarseste legatura dintre colosul de otel parizian si „constructorii sai” romani.

Daca ar fi sa facem o gluma putem spune ca romanii au inceput sa contribuie la ridicarea turnului Eifel inca din anii `70.

Situatia este asemanatoare cu cea a tricolorului romanesc despre care, tot in anii `70, citeam (in Magazin Istoric daca nu ma insel) ca apare intr-una din Novelele imparatului Iustinian ca fiind steagul unui trib dacic, insa daca ai curiozitatea sa cauti si sa citesti pasajul respectiv, descoperi cu totul altceva, insa acest subiect merita discutat intr-un articol separat.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.