Francize pe timp de criza

Care francize de pe piata romaneasca traverseaza cu bine criza si care s-au impotmolit in ea? Si mai ales de ce?

Iata doua intrebari la care incercam sa gasim un raspuns in randurile de mai jos.

In Romania activeaza aproximativ 400 de francize, majoritatea in domeniul fast-food si al serviciilor, dar nu toate se descurca la fel cand vine vorba de incasari si profitabilitate, mai ales in aceste vremuri dificile pentru toata lumea.

Sau nu chiar pentru toata lumea?

Brandurile consacrate au probleme

McDonald`s, KFC, Pizza Hut, Fornetti, sunt doar cateva dintre francizele care pana in 2011 erau considerate ca etaloane ale succesului in domeniul fast-foond.

Dar nici Germanos sau Romstal nu mai sunt ce erau inainte de criza.

Cea mai rasunatoare cadere a fost cea a lui Fornetti care de la o cifra de afaceri de 40 de milioane de euro a ajuns la insolventa datorita unor grave erori de management (au contractat credite pentru retehnologizare intr-o perioada cand vanzarile au scazut dramatic iar apoi au declarat insolventa pentru a evita executarea silita).

Produsele consacrate dar scumpe ale marilor branduri sunt tot mai putin cautate de clientii care se indreapta spre produse si servicii similare dar la preturi mai accesibile.

Mici francize care profita de pe urma crizei

Covrigaria Petru este cel mai potrivit exemplu in acest sens.

Desi are in spate o traditie de mai bine de 70 de ani, ca franciza, simigeria Pentru s-a deschis abia in 2009, adica pe la inceputul crizei in Romania.

La inceput la Piatra Neamt, Petru a cucerit incetul cu incetul toate marile orase ale tarii, pas la pas cu criza. In prezent se lauda cu o cifra de afaceri de 2 milioane de euro pe an.

Explicatia e cat se poate de logica

Pe deopate clientii s-au reorientat spre produse mai ieftine (covrigii avand prin excelenta aceasta calitate).

Adica in loc sa cumpere o punga „de Fonetti” ca acum cativa ani, romanul statistic prefera sa cumpere mai degraba o sfoara de covrigi „de la Petru”, efectul e acelasi, isi potoleste foamea, dar plateste mult mai putin.

Nici francizatii nu pot sa nu ia in calcul taxa de franciza, mult mai mare in cazul unor branduri internationale decat in cazul micilor francize autohtone.

Acesta este insa doar un aspect.

Pe de alta parte scoaterea de pe piata a unor afaceri concurente, care au dat faliment, se traduce printr-o crestere a vanzarilor a afacerilor care au ramas pe baricade.

E valabil in orice piata si pentru orice afaceri, inclusiv pentru francize.

In fine, scaderea cu aproape 50% a chiriilor este un alt avantaj adus de criza, avantaj de care profita si micile afaceri, dupa cum spuneam mai sus.

Cu alte cuvinte, ieftin si bun sunt cuvintele cheie ale perioadei de criza, indiferent daca vorbim despre fast-food-uri, servicii, vestimentatie sau orice alta franciza.

Restul vine de la sine, prin miscarile naturale ale pietei in perioade de criza.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.