Idei de afaceri bazate pe informatie

Informatiile se produc, se vand, se cumpara si uneori costa foarte mult. In sec. XXI informatia are propria ei industrie si trusturi intregi de presa traiesc (unele pe picior mare) exclusiv pe seama afacerilor cu informatii.

Pentru orice afacere legala, profitul vine atunci cand reusesti sa vinzi ceva cuiva, la un pret mai mare decat costurile. Acel „ceva” poate fi orice produs sau serviciu, de la bunuri de larg consum la servicii de masaj ori tunderea gazonului.

Adica orice pentru care exista clienti dispusi sa plateasca.

Informatia este unul din produsele foarte cautate in zilele nostre care nu avea cum sa nu duca la dezvoltarea unor idei de afaceri bazate pe informatie.

Iata mai jos cateva astfel de idei si avantajele acestui produs inedit, numit informatie.

Datorita internetului, informatia a incetat sa mai fie monopolul unui grup restrans reprezentat de presa. Cu un blog, sau un site, sau pur si simplu prin accesul la internet, oricine poate accesa, posta sau vinde informatii, la o scara si o viteza de neimaginat acum 20-30 de ani.

Pentru a vedea cateva exemple de idei de afaceri bazate pe informatii, e de ajuns sa navigati pe internet.

Ce sunt marile site-uri decat afaceri bazate pe informatii?

De ce intram pe ele? Oare nu pentru a accesa anumite informatii care ne intereseaza? Oare de multe ori nu suntem chiar noi cei care postam informatii pe ele (fie ca e vorba de poze, comentarii sau postari pe forumuri).

Ei bine, cineva castiga bani de pe urma lor. Chiar daca noua informatiile ne sunt oferite gratuit, firmele din spatele acelor site-uri castiga bani din vanzarea de reclama, care nu ar fi posibila fara existenta publicului.

Publicul e atras prin informatie gratuita iar apoi „vandut” catre cei care cumpara reclama pe site-urile respective.

Este acelasi mecanism care functioneaza de decenii in televiziuni, posturi de radio si partial in ziare si reviste (partial, pentru ca in aceste ultime cazuri, publicul plateste pentru informatii, nu ii sunt oferite gratuit).

Aceasta este doar o categorie de afaceri cu informatie.

In afara de accesul gratuit, exista si afaceri in care clientii sunt reprezentati de cei care platesc pentru a obtine informatiile.

Sa ne gandim la acele site-uri cu membership platit. Platesti o taxa lunara ca sa ai acces la o baza de date cu persoane aflate in cautarea unei relatii (asa cum e cazul unor site-uri de matrimoniale), sau platesti ca sa ai acces la niste carti electronice sau la discutii de pe un forum exclusivist, sau la articole premium cu drepturi de autor incluse si pe care le poti folosi pe propriul tau site (exista si astfel de servicii).

Ba mai mult, platesti sfaturile si consultanta unor avocati, unor specialisti nutritionisti, unor psihologi si asa mai departe.

Toate acestea sunt idei de afaceri bazate pe informatii.

Cum poti incepe o astfel de afacere?

In multe feluri! Depinde de aptitudinile si competentele tale.

Poti crea site-uri si bloguri dupa modelul de afaceri cu informatie descris mai sus.

Poti scrie carti electronice pe o anumita tema, poti oferi consultanta din domeniile la care te pricepi si asa mai departe.

In zilele noastre publicul e avid de informatie, vrea sa stie ce se intampla in tara si in lume, ce mai fac vedetele, vrea sa stie cum sa slabeasca, ce sa manance, cum sa traiasca sanatos, cum sa fie sexi, cum sa aiba succes si asa mai departe.

Oamenii sunt dispusi sa plateasca pana si pentru informatii fictive cu conditia sa fie fascinante. Sa ne gandim numai la autoarea lui Hary Potter si la incasarile ei de milioane de dolari de pe urma unor povesti vandute ca painea calda in intreaga lume.

Cine le ofera informatia de care au nevoie, le poate lua si banii!

Acest lucru l-a descoperit si Tzabia Siegel, o nutritionista din Canada care s-a reinventat, din profesoara de educatie fizica si sport in specialist nutritionist.

Azi ea da sfaturi sub forma unor seminarii, emisiuni TV, sau in particular (pentru cine isi permite), precum si prin intermediul unor produse audio-video, si isi invata auditoriul cum sa manance sanatos, fara sa fie sub tirania vreunei diete spartane.

Cum aceste informatii legate de dieta si nutritie sunt foarte cautate in zilele noastre, intr-o lume afectata de obezitate, E-uri si fast-food, Tzabia castiga acum incomparabil mai bine decat o facea pe vremea cand preda educatia fizica.

In opinia ei, reteta succesului in afacerile cu informatii e urmatoarea:

  • Gaseste o nisa profitabila. Tzabia si-a dat seama ca sfaturile legate de nutritie sunt foarte cautate si s-a reorientat cu succes spre acest model de afacere. Dar nu e de ajuns sa ai un model de afacere profitabila mai trebuie si sa
  • Gasesti domeniul la care te pricepi. Adica sa imbini o nisa profitabila cu priceperea, pasiunea si aptitudinea ta. Se spune ca toti ne pricepem bine la un anumit lucru. Doar nu poti da sfaturi si vinde informatii intr-un domeniu despre care nu ai habar.
  • Nu neglija marketingul. Degeaba ai cele mai bune servicii, sau esti cel mai bun profesionist, daca nu stii cum sa iti promovezi afacerea. Din fericire internetul iti ofera azi posibilitatea promovarii cu bani putini. Tzabia si-a promovat inca de la inceput afacerea online, abia mai tarziu a evoluat si a putut avea acces in emisiuni TV sau programe de tele-shoping.
  • Transforma-ti serviciile in produse. De ce nu ti-ai largi perspectivele creind adevarate produse informationale sub forma unor carti (electronice sau clasice), CD-uri, filme, etc.? Aceste produse pot ajuta afacerea ta sa prinda aripi si se pot vinde zi si noapte, fara sa fie nevoie de prezenta sau implicarea ta.

Traim cu adevarat in era informatiei iar informatia nu inseamna doar putere ci si bani! Acest lucru il stiau deja politicienii si trusturile mass-media dar il afla si din ce in ce mai multi antreprenori mici si mijlocii care isi pun pe roate afaceri bazate pe exploatarea setei de informatie.

 

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.