Industria românească de IT

Poate ca nu sunt prea multe domeniile in care noi românii sa spunem ca ne putem mandri, insa atunci cand vine vorba de IT, nu avem de ce sa ne fie rusine, pentru ca ne numaram printre cele mai pricepute popoare intr-ale biţilor si pixelilor.

Pana acum cativa ani, in orice discutie legata de tehnologia romaneasca, se ajungea inevitabil la problema migratiei creierelor, insa, in timp lucrurile parca s-au mai asezat, salariile au mai crescut, multi tineri talentati au ramas sa lucreze in tara.

Iata care este situatia acestei industrii romanesti si care sunt tendintele de viitor.

Piata IT romaneasca inseamna absolut tot ceea ce tine de gadgeturi, Internet, tehnologie si softuri, de la magazinele virtuale de unde poti cumpara orice de la camere video pana la sisteme audio sau tablete, pana la depozite, importatori si mai ales producatori locali.

Nu mai vorbim de afacerile auxiliare care traiesc, direct sau indirect, pe seama industriei IT.

Si aici intra o gama larga de mici business-uri, de la magazine de specialitate, pana la magazinele virtuale si chiar acele bloguri despre tehnologie care apar printre primele rezultate in urma unei cautari online dupa: tableta Nexus, laptop Vaio, iPhone 5 si alti termeni specifici.

Prin simplul fapt ca ofera informatii importante despre aceste produse, blogurile respective atrag un numar mare de vizitatori ceea ce le permite sa castige bani din reclama, profitand astfel in mod indirect de expansiunea pietei IT.

Productia locala de IT s-a dezvoltat in ultimii 25 de ani in mod exponetial.

Bineinteles ca toate au un inceput iar primii pasi in aceasta directie au fost facuti de mediul privat, adesea tineri studenti, sau abia iesiti de pe bancile scolii, care au inceput sa isi creeze propriile softuri si programe, realizate dupa ore de stres si nesomn dar care in final au ajuns sa se bucure din plin de roadele muncii lor, devenind primii antreprenori romani de soft.

Softuri dintre care multe au cucerit lumea, asa cum sunt antivirusii romanesti (cum este Bitdefender, considerat cel mai bun din lume), softuri educationale, programe de gestiune, softuri institutionale, aplicatii Android pentru smartphone-uri si asa mai departe.

Insa pe masura ce inaintam in marasmul tranzitiei autohtone, iata ca incepea sa se intrevada si luminita de la capatul tunelului, in acest domeniu al inaltei tehnologii, mai mult decat in oricare altul.

Ce se produce in Romania?

In principal software si servicii (avem companii romanesti, cum este Insoft, care au castigat licitatii pentru servicii in retelele nationale ale altor tari, Insoft ocupandu-se de dotarile software ale scolilor din Ucraina de exemplu), dar nu exclusiv.

In Romania se produc insa si laptopuri, tablete cu CPU Quad Core si o multime de componente pentru PC-uri, telefoane, gandgeturi sau televizoare de ultima generatie.

Companii straine s-au aratat interesate de potentialul uman romanesc si au decis sa investeasca aici.

Afacerile merg bine…

Desi avem companii IT raspandite pe intreg teritoriul tarii: Bucuresti, Brasov (IBM), Iasi, Craiova, Timisoara etc., Clujul pare sa fie capitala tehnologiei in Romania.

Este si cazul producatorului de software EBS Romania de la Cluj care, in plina criza economica, anunta la finele lui 2013 ca planifica angajari importante pentru 2014, semn ca afacerile merg ca unse pentru.

Nici nu-i de mirare avand in vedere ca in primele noua luni ale lui 2013 inregistrase o cifra de afaceri de 13 milioane de euro si era pregatit sa inregistreze pana la inceputul lui 2014, o cifra de peste 17 milioane de euro.

O crestere asemanatoare o inregistreaza in Romania (si tot la Cluj) si compania britanica Endava, dar si Thomas Online Benefits.

Nici companiile cu o prezenta mai veche pe piata romaneasca, asa cum este Sony Romania, cu atat de populara camera foto Sony, nu au de ce sa se planga atunci cand vine vorba de cifra de afaceri.

Intr-un top de specialitate realizat anul trecut, in 2013, Romania ocupa locul 3 in ceea ce priveste cele mai mari companii de IT din regiune, prin compania TeamNet (locul I fiind ocupat de o companie din Polonia), si primul loc atunci cand vine vorba de compania cu cea mai rapida crestere (Insoft din Bucuresti situandu-se pe aceasta pozitie).

Pentru viitorul apropiat, care incepe chiar de maine, specialistii considera ca anul 2014 are semne cat se poate de bune pentru industria online romaneasca.

Tendinta este una globala si creste odata cu ascendiunea fara precedent a comertului electronic, industria IT ramanand astfel una dintre cele mai profitabile ramuri ale noii economii romanesti.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.