Istoria Lenjeriei

Lenjeria intima este o piesa importanta din vestimentatia omului modern cu o varietate uriasa de modele si marci, o idustrie in sine si o pasiune pentru impatimitii modei. Insa cand a inceput toata nebunia?

Iata in randurile de mai jos o scurta dar interesanta istorie a lenjeriei intime.

Termenul lenjerie este de origine franceza, de la „linge” care la origine inseamna „tesatura” dar care in mediul anglo-saxon de la sfarsitul evului mediu devine un eufemism ce desemna piesele de vestimentatie purtate pe sub haine. Totusi termenul nu face cariera decat pe la jumatatea sec. XIX, deci relativ in epoca moderna insa istoria lenjeriei este mult mai veche decat istoria termenului care o desemneaza.

Primele precursoare ale lenjeriei intime apar in Egiptul antic asa cum reiese din picturile, basoreliefurile si hieroglifele de acum aproape 5 000 de ani.

Pentru vechii egipteni, ca si pentru alte civilizatii, hainele reflectau statutul si pozitia sociala, astfel femeile apartinand aristocratiei egiptene obisnuiau sa poarte pe sub haine o tunica ingusta ce incepea in dreptul bustului si care cobora pana la genunchi sau panze care se incheiau peste umeri.

In schimb sclavii si membrii claselor inferioare se multumeau sa poarte un singur strat de haine sau sa nu poarte haine deloc.

Asemenea egiptenilor si civilizatiile din Orientul Antic sau din bazinul marii Mediterane obisnuiau sa foloseasca diverse piese vestimentare pentru a-si acoperi partile intime, astfel figurinele de teracota din jurul anului 3000 i. Hs. din Mesopotamia infatisaza femei purtand niste piese ce pot fi considerate precursoarele chilotilor de mai tarziu iar o figurina din Creta este infatisata purtand un fel de corset si criolina ceea ce duce la concluzia ca pana la urma nu este nimic nou sub soare, moda revine si se reinventeaza de-a lungul timpului intr-un mod spontan si surprinzator in acelasi timp.

Moda romana o emula pe cea greceasca, de la romani avem nu doar reprezentari grafice de epoca dar si descrieri, de exemplu poetul Martial pomeneste o piesa de vestimentatie numita „cestus”, o fasie de panza infasurata in jurul bustului pentru a acoperi sanii, precursoarele sutienelor de mai tarziu.

O minunata fresca din perioada de sfarsit a imperiului roman, din jurul anului 400 d. Hs. ne infatisaza cateva exemple de lenjerie intima romana:

Nu-i asa ca aduce cu moda anilor `80 de pe litoralul romanesc, cu celebrele „costume de baie„? 🙂

In Evul Mediu lucrurile se complica.

Influenta covarsitoare a Bisericii isi lasa amprenta asupra mentalitatilor si implicit a vestimentatiei. Lenjeria cea mai raspandita in aceasta perioada este camasa, o piesa lunga ce acopera aproape tot corpul.

Nobilii purtau haine si camasi de piele scumpe acestea din urma erau relativ groase pentru a feri de mizerie hainele „la vedere”. Igiena personala era in acele vremuri privita ca o extravaganta, nobilii se imbaiau extrem de rar, exista chiar superstitia ca imbaierile dese provoaca imbolnaviri prin urmare camasile aveau rolul de a feri „hainele bune” de mizeria propriului trup. Dezgustator dar astea erau vremurile.

Tot in evul mediu apare, sau reapare in prim plan corsetul. O piesa vestimentara hulita si privita cu nostalgie in aceeasi masura.

Corsetul se va generaliza in randul nobilimii in sec. XVII-XVIII si va avea un rol important in istoria vestimentatiei pana la inceputul sec. XX.

Revolutia franceza va produce si o revolutie a modei, lenjeria intima era vazuta de majoritatea populatiei, de clasa saraca deci, ca un moft, ca o extravaganta jignitoare a celor din familiile nobiliare.

Prin urmare in timpul revolutiei si dupa, corsetele si chilotii au cazut in dizgratie, chiar in timpul revolutiei cele mai active elemente pro-revolutionare se numeau sugestiv „sans-culottes” (chiar daca „chilotii” la care se facea referire in epoca erau o piesa de lenjerie diferita de cea pe care o stim noi sub acest nume).

Inceputul sec. XX aduce schimbari majore in domeniul lenjeriei intime, schimbarile de tehnologie si mentalitati, largirea clasei de mijloc si promovarea activitatilor sportive au facut ca lenjeria intima sa inceapa sa semene tot mai mult cu cea pe care o cunoastem astazi.
Miscarea feminista de dupa primul razboi mondial a pecetluit soarta corsetului, devenit un simbol al mentalitatilor invechite, o piesa de oprimare a femeii. Era corsetului apunea, se nastea era sutienului.
Anii `20 ai secolului trecut:

Deceniile de dupa al doilea razboi mondial au adus noi tehnologii in industria textila, noi materiale pentru lenjeria intima si desigur, noi mentalitati, tot mai indraznete si mai pe masura fanteziilor descatusate.
Insa lenjeria vintage sau de moda veche, nu a disparut in totalitate astfel incat, in ziua de azi, femeile au o paleta de optiuni, de la chilotii „de pe vremea bunicii” pana la tanga sau lenjeriile fetiş, o bogatie de oferte pe care istoria nu a cunoscut-o inainte.
Si nici barbatii nu se pot plange de lipsa diversitatii in materie de lenjerie intima 🙂 :

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.