Persoanele religioase traiesc mai mult decat ceilalti

Acum e oficial: persoanele religioase in general, si crestinii practicanti in special, traiesc mai mult decat ateii sau cei care adera la o religie doar formal.

Desi religiozitatea tine in primul rand de grija pentru suflet, se pare ca in acelasi timp are o multime de efecte benefice si asupra psihicului si a trupului.

Concluziile sunt extrase in urma unor studii de specialitate, din 2012, publicate in revista americana „Journal of Personality and Social Psychology„.

Conform acestora, statistic vorbind, la nivel mondial, persoanele devotate unei anumite religii, in special religiilor monoteiste, traiesc mai mult decat ateii sau decat cei care nu participa activ la viata religioasa.

In randurile de mai jos incercam sa elucidam impreuna motivele acestei relitati de necontestat.

In primul rand valorile morale promovate de principalele religii monoteiste joaca un rol important in acesti algoritmi ai longevitatii si isi pun amprenta benefica asupra vietii unui practicant.

Abtinerea de la excesele alimentare, de la droguri, tutun si alcool, precum si practicarea posturilor, dar si sexualitatea moderata, toate contribuie la mentinerea tonusului si a sanatatii generale.

Oamenii religiosi sunt mai fericiti decat cei care nu practica nicio religie

Simtul apartenentei la o comunitate si participarea saptamanala in mijlocul acestei comunitati la serviciile religioase, scad riscul aparitiei depresiilor, al alienarii si insingurarii.

In acelasi timp intalnirile religioase strang legaturile dintre membrii comunitatii respective, creaza retele sociale si nu in ultimul rand o viata mai plina de satisfactii.

De asemeni credinta in Dumnezeu ii confera credinciosului o anumita doza de optimism, precum si o oarecare detasare de neajunsurile materiale si sociale.

Sentimentul vinovatiei si al esecului este de asemeni atenuat la un credincios care spera sa primeasca iertarea si ajutorul divin, decat al unui ateu care nu are un astfel de sprijin in bagajul sau emotional.

Cu alte cuvinte, chiar daca privim religia doar sub aspectul ei psihologic, persoanele religioase au o plasa de siguranta atunci cand dau de greutati, plasa pe care ceilalti nu o au.

Respectul de sine este de asemeni mai mare, statistic vorbind, la un individ care isi impune anumite limite in comportamentul sau cotidian, limite promovate de religia pe care o practica.

Toti acesti factori contribuie la un psihic sanatos, mai ferit de depresii, ganduri negative si deci, la o viata mai lunga si mai sanatoasa.

Participarea la serviciile religioase scade tensiunea

Nu mai e un secret pentru nimeni ca tensiunea ridicata reprezinta principala cauza a producerii accidentelor cardio-vasculare.

Un studiu din 2011, realizat in Norvegia, a scos la iveala faptul ca persoanele care merg regulat la biserica au in general, o tensiune mai buna decat cele care nu frecventeaza prea des un lacas de cult.

Se pare ca rugaciunea, cantecele religioase si ritualurile relaxeaza organismul si bataile cardiace, cu efecte benefice asupra starii generale de sanatate, mai ales pentru persoanele in varsta.

In concluzie, cumpatarea alimentara, evitarea exceselor si a substantelor daunatoare organismului, interactiunea umana, un stil de viata si un psihic sanatos, sunt toate consecintele normelor morale si de comportament, promovate de principalele religii ale lumii.

Aceste norme coincid in mod fericit cu toate elementele necesare organismului uman pentru functionarea in bune conditii si de lunga durata.

De aceea este mult mai probabil sa intalniti un calugar la 90 de ani, decat un individ care „si-a trait viata din plin”.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.