Techirghiol, un brand al litoralului de odinioara

Situat la 12 kilometri de Constanta si despartit de mare de o fasie de nisip, lacul a cunoscut perioada sa de glorie ca destinatie turistica in anii `70-`80 cand tot romanul a aflat de celebrul namol de Techirghiol.

Astazi este doar o umbra a ceea ce a fost candva asa cum sunt multe destinatii turistice din Romania, si totusi merita vizitat! Merita vizitat nu doar pentru proprietatile sale miraculoase intr-ale tamaduirii ci si pentru infatisarea salbatica a imprejurimilor si pentru amprenta istorica a zonei.

Legenda spune ca proprietatile curative ale lacului au fost descoperite intamplator de un turc batran si orb, pe nume Tekir ce trecea cu magarul prin apropiere. La un momentdat magarul a intrat in lac si nu mai vroia sa iasa. Tekir a trebuit sa intre dupa magar, sa-l impinga si sa-l struneasca pana ce intr-un final a reusit sa isi scoata din balta incapatanatul dobitoc.

Cand a iesit din balta si-a dat seama ca vede din nou iar ranile magarului se vindecau.

Astfel s-a dus vorba despre lacul miraculos lui Tekir, si asa i-a ramas numele in limba localnicilor turci, Tekir-ghiol, adica „lacul lui Tekir”.

De atunci au trecut sute de ani si istoria locurilor s-a schimbat.

In 1894 Eforia Spitalelor Civile din Bucuresti, o institutie care la acea vreme administra spitalele din tara, a decis infiintarea unui sanatoriu pentru ca tot mai multi romani sa poata beneficia  ieftin in Eforie Nord de proprietatile curative ale Techirghiolului.

Asa a aparut statiunea numita initial Eforie iar azi Eforie Nord care a ramas pana astazi cea mai buna optiune pentru cei care doresc sa se bucure deopotriva de mare si de lacul cu proprietati curative, statiunea avand atat plaja la mare cat si acces la lacul Techirghiol fiind situata efectiv pe malul acestuia.

La Eforie Nord se ajunge usor din Constanta, fie pe apa, din port, pentru cei care doresc o plimbare pe mare, fie din gara cu microbuzul, cu automobilul propriu sau cu trenul pe linia Constanta – Mangalia.

Statiunea are o larga deschidere la mare, o faleza inalta si o plaja generoasa. Este o statiune pentru cei care iubesc linistea si doresc sa evadeze din statiunile zgomotoase si de fite.

Serviciile de cazare sunt oferite de o serie de hoteluri din Eforie Nord dar si de vile particulare din statiune sau din apropiere, cu preturi incepand de la 36 lei pe noapte.

De la inceputul crizei, Eforie a cunoscut un numar mai mare de turisti datorita preturilor mai mici in comparatie cu alte statiuni ale litoralului romanesc.

Spre deosebire de Costinesti, Eforie este preferata in special de adeptii turismului balnear, apa si namolul de Techirghiol ajutand la tratarea bolilor de piele ca psoriazisul dar mai ales a bolilor de oase, specifice batranetii.

Namolul de Techirghiol a devenit un brand al litoralului romanesc de care profita multi. Nu se poate sa fi fost, la Mamaia de pilda, si sa nu va fi intalnit pe plaja cu tiganii care vand „namol de Techirghiol”, in realitate ceea ce vand ei este namol folosit de centrele balneare de pe malul lacului, namol care se varsa prin conducte inapoi in lac. Practic este un reziduu mai slab calitativ decat namolul recoltat de pe fundul lacului.

Prin urmare daca vreti sa va bucurati de adevaratul namol de Techirghiol, mergeti la sursa.

Cei care doresc au acces la lac in modul cel mai direct cu putinta, insa din pacate malurile nu sunt amenajate si curatate iar pietrele colturoase zdrelesc talpile.

Daca in anii `70-`80 Techirghiolul era o statiune amenajata,  din pacate azi lacul pare o balta murdara in care plutesc peturi si matasea broastei. Chiar si asa namolul si-a pastrat in mare parte proprietatile curative.

Insa pentru cei care doresc un tratament profesionist si in conditii moderne, exista Complexul Europa din Eforie, unde, din 2003, s-a deschis si un centru de sanatate si intretinere „Ana Aslan” , unde se fac tratamente cu gerovital.

Din Eforie se poate ajunge usor la alte obiective turistice din zona cum ar fi rezervatia naturala Hagieni, manastirea Sfanta Maria, cu complexul balnear aferent, o minune arhitecturala ce imbina lemnul, piatra si vegetatia abundenta.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.