7 Pasi pentru prevenirea cancerului

Prevenirea este superioara tratarii, spune un vechi principiu medical iar acest lucru este cu atat mai adevarat in cazul unor maladii grave cum este cancerul. Multiplele forme de cancer au cauze diverse, unele ar putea fi evitate, altele sunt genetice, unele pot fi identificate, altele nu.

Intr-un cuvant lucrurile nu sunt deloc simple si nimeni nu poate garanta nici o protectie totala de 100%, un fel de vaccin miraculos care sa ne protejeze pe viata de riscul acestei cumplite maladii, si nici faptul ca nerespectand anumite norme sau regimuri te vei alege cu siguranta cu o forma de cancer. Totul tine de statistici, de aceea exista indivizi care se imbolnavesc si altii nu, desi au impartit acelasi mediu sau acelasi stil de viata. Insa statistic vorbind, lucrurule sunt destul de clare si respectand cei sapte pasi de mai jos, riscurile de a dezvolta o forma de cancer scad dramatic.

Asadar, iata care sunt cei 7 pasi, asa cum reies ei din sfaturile specialistilor oncologi:

Fara tutun – fumatul este principalul vinovat pentru una dintre cele mai mortale forme de cancer, cancer de plamani dar nu numai ci si de laringe, cavitate bucala, etc. Ideal este o renuntare totala la acest viciu si evitarea inclusiv a fumatului pasiv, insa daca acest lucru nu este posibil, cel putin o diminuare a lui.

Astazi exista o multime de produse si specialisti care iti pot oferi consultanta de specialitate pentru a te ajuta sa renunti la tigari.

O dieta sanatoasa – putini isi dau seama ca mancarurile si produsele alimentare preparate sau semi-preparate, contin adesea o multime de substante chimice cancerigene. Pe cat posibil incercati sa mancati cat mai natural si variat. Nu trebuie sa eliminati carne dar cautati sa fie cat mai aproape de sursa, nu imbacsita cu coloranti si conservanti, la fel fructele si legumele care de altfel nu trebuie sa lipseasca de la masa.

Evitati grasimile si luarea in greutate, obezitatea creste riscul aparitiei cancerului!

Nu consumati alcool in cantitati mari. Alcoolul este si el responsabil pentru aparitia unor forme de cancer la rinichi, colon sau ficat (ciroza), ca orice substanta toxica de altfel.

Nu lucrati cu substante toxice – cancerul apare de cele mai multe ori din cauza unor mutatii celulare, mutatii care sunt provocate de reactii chimice datorita unor substante introduse in organism (fie ca vorbim de noxe, de fumat sau de conservanti). Prin urmare evitati sa lucrati cu vopseluri, cu plumb, cu radiatii, cu mercur sau intr-un mediu plin de noxe, de fum, de gudron, etc. Nicio astfel de substanta nu ne face bine si poate produce in organism mutatii cancerigene.

Miscare in fiecare zi – efortul fizic moderat este santate curata. Nu doar ca previne cancerul dar previne si o serie de alte boli. Miscarea ne ajuta sa nu ne ingrasam iar obezitatea, dupa cum spuneam mai sus, favorizeaza aparitia unor forme de cancer, de asemeni miscarea accelereaza ventilatia pulmonara si transpiratia, ceea ce se traduce prin eliminarea toxinelor din corp (adica si a substantelor cancerigene) si prin oxigenare.

Nu stati in soare – da stiu, bronzatul este foarte popular dar in acelasi timp si foarte periculos din cauza radiatiilor solare (mai periculoase azi decat acum 100 de ani datorita distrugerii stratului de ozon) care pot provoca forme de cancer de piele.

Stati sub o umbreluta, purtati sapca, ochelari de soare si cautati sa nu va expuneti direct razelor de soare, de asemeni nu stati sub geamuri pe timpul verii, geamul nu face decat sa amplifice si mai mult puterea radiatiilor solare. Poate ati observat ca beduinii nu stau niciodata la bustul gol ci sunt acoperiti de panze albe care resping radiatia solara, stiu ei ce stiu…

Saloanele de bronzat artificial si aparatele specifice sunt la fel de periculoase ca si radiatiile naturale. Incercati sa le evitati pe cat posibil.

Faceti vaccinurile necesare – uneori cancerele sunt generate de niste virusuri. In aceste cazuri ne putem imuniza prin vaccinare impotriva acelor virusuri. Principalele vaccinuri care ne pot pune la adapost sunt cele impotriva hepatitei B, virusul hepatitei B putand genera ciroza (o forma de cancer la ficat) si impotriva virusului papilomavirus, responsabil pentru formele de cancer ale aparatului reproductiv feminin.

Controale periodice la medic – multe forme de cancer, cum este cancerul de san, cancer de prostata, de colon si asa mai departe, pot fi tratate daca sunt depistate la timp. Nimic nu poate inlocui controlul medical in unitati specializate si sfaturile competente ale personalului medical. De aceea este recomandat sa va faceti anual testele si nu uitata: mai bine sa previi decat sa tratezi!

 

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.