Active imobiliare toxice

Activele imobiliare toxice sunt activele care pana in urma cu 2-3 ani pareau afaceri imobiliare profitabile dar a caror valoare a scazut atat de mult si sunt atat de greu de transformat in lichiditati incat tind sa devina mai mult niste pasive si pietre de moara decat active in adevaratul sens al cuvantului.

Toata lumea stie ca pretul imobiliarelor s-a dus in jos in ultimii ani datorita crizei economice. Ceea ce nu stie toata lumea e insa faptul ca inca nu s-a dus suficient de jos si mai are loc sa scada iar aceasta scadere este aproape iminenta.

Marii investitori pe piata imobiliarelor, cei care s-au apucat sa construiasca ansambluri rezidentiale noi, cartiere, turnuri si cladiri de birouri, s-au trezit in momentul finalizarii constructiilor ca preturile la imobiliare au scazut cu 20-30%, si chiar la aceste preturi, cu greu pot gasi cumparatori, in conditiile in care acestia au de platit furnizorii sau ratele creditelor bancare necesare ridicarii constructiilor respective.

Asta in situatia relativ fericita in care au terminat constructiile, pentru ca altii au fost prinsi de criza cu constructiile la rosu sau neracordate la utilitati.

In aceste conditii o serie de mari dezvoltatori imobiliari de pe piata romaneasca se afla in pragul falimentului (cum este de exemplu Asmita Gardens, pentru care Alpha Bank solicita insolventa pentru o datorie de 70 milioane de euro).

Esecul acestor proiecte va duce la vanzarea „in pierdere” de catre banci a imobilelor sechestrate scoase la vanzare, adica sub pretul producatorului. Insa chiar si asa cu greu se gasesc cumparatori de imobiliare in aceste zile de criza.

Acest fenomen va atrage dupa sine un altul, ca va fi de natura sa adanceasca criza financiara.

Bancile se vor trezi cu imobilele datornicilor pe care insa nu vor putea sa le vanda pentru a-si recupera datoriile, asta inseamna lipsa de lichiditati, scumpirea/inghetarea creditelor si adancirea crizei.

Este un cerc vicios generat de perioada de boom imobiliar cand preturile au crescut nejustificat de mult iar imobiliarele din Romania au fost apreciate mult peste valoarea lor reala (imobile din Bucuresti au ajuns mai scumpe decat la Londra si Paris sau apartamente de 3 camere in Cluj, mai scumpe decat vilele din Ungaria).

Insa pentru toate exista o lege a compensatiei, exact acest fenomen se intampla acum, bula imobiliara s-a terminat demult iar acum a venit vremea pentru plata politelor, atat pentru dezvoltatorii imobiliari cat si pentru banci si intr-o masura mai mica, pentru intreaga economie….

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.