Afacere in mediul rural – plantatia de salcam energetic

Daca sunteti printre cei care se gandesc sa inceapa o afacere in mediul rural, plantatia de salcam energetic s-ar putea plantatia de salcam energeticsa fie ideea castigatoare.

Salcamul creste repede, nu e pretentios si da un randament bun la exploatare. De asemeni o plantatie de salcam poate fi combinata cu usurinta cu cresterea albinelor in vederea maximizarii profitului.

In cazul unei plantatii de salcam energetic (adica menita a fi exploatata prin taierea arborilor si vanzarea lor ca lemn de foc), profitul poate urca pana la cateva mii de euro la ha, iar infiintarea ei poate ajunge la aprox. 2 500 de euro (tot la ha).

Iata in continuare care sunt plusurile si minusurile unei astfel de afaceri.

Salcamul nu este un pom pretentios, putand da un randament bun inclusiv pe solurile sarace si accidentate. Din acest motiv o plantatie de salcam putand fi solutia ideala pentru un sol cu randament mic pentru alte culturi agricole.

Plantarea puietilor se face toamna sau primavara si este precedata de o lucrare de destelenire si grapare a solului. Costul acestei lucrari, impreuna cu achizitionarea puietilor si cu plantarea lor efectiva, ridica investitia initiala la aprox. 1 800-2 000 euro la hectar.

Cei care vor sa intre intr-un astfel de business nu trebuie sa uite ca salcamul face parte din plantele subventionate prin programul APIA, incadrandu-se la categoria „alte culturi agricole”. Un lucru care merita stiut si luat in seama atunci cand vorbim de profitabilitatea acestei culturi.

Salcamul este rezistent la intemperii si daunatori si creste pete 2 m in fiecare an. Din acest motiv o plantatie de salcam poate fi exploatata chiar din primul an (spre deosebire de alte culturi energetice unde exploatarea trebuie sa astepte cativa ani).

Din al doilea an de la plantare, datorita fenomenului de lastarire, cantitatea de biomasa recoltata poate ajunge si la 8 tone la hectar.

Recoltarea biomasei se face iarna, respectati aceasta recomandare daca doriti a aveti o plantatie sanatoasa si longeviva.

Pentru o productie buna se recomanda anual o lucrare de erbicidare pentru distrugerea buruienilor concurente. De asemeni, pentru culutrile care se intind pe mai mult de 5 ha se recomanda folosirea unui utilaj special pentru recoltarea biomasei (costa in jur de 20 000 de euro).

Potentialii clienti sunt toti cei care folosesc lemnul ca solutie de incalzire dar in special proprietarii de solarii care au nevoie de incalzirea acestora pe timp de iarna.

Cum exploatarea forestiera va fi tot mai strict reglementata in anii ce vor urma, plantatiile de pomi energetici vor deveni o alternativa sustenabila pentru industria lemnului de foc. Din acest motiv afacerile cu salcam energetic (ca orice tip de cultura energetica de altfel), au viitorul asigurat.

Exploatata responsabil, o plantatie de salcam poate rezista peste 50 de ani, putand fi lasata mostenire de la o generatie la alta.

In afara de biomasa, asa cum spuneam si la inceputul articolului, plantatia mai poate fi exploatata si prin apicultura sau prelucrarea florilor pentru dulceata.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.