Afaceri cu deseuri

Afacerile cu deseuri s-au dovedit pentru unii a fi lozul castigator. Gunoiul unuia, norocul altuia, pare a fi dictonul dupa care se ghideaza antreprenorii din acest domeniu.

Inca din ultimii 20 de ani, afacerile cu fier vechi au impartit colectionarii de metale pentru reciclare in doua categorii: unii care adunau fierul vechi pentru a putea trai de pe o zi pe alta si cei care au castigat milioane de dolari din aceste deseuri metalice. De regula cei din prima categorie vindeau metalul colectionat celor din a doua.

Un fenomen similar se intampla in restul lumii (si timid si in Romania) si cu alte deseuri: peturi, hartie, mase plastice, cutii de aluminiu, etc. In Romania aceasta industrie incipienta se dezvolta mai mult la presiunea Uniunii Europene care pune tot mai mult accentul pe reciclare si pe conservarea mediului.

Unul dintre pionierii in Romania ai afacerilor bazate pe colectarea de peturi, a fost aradeanul Dan Dobre care s-a inspirat din afacerile similare din Occident. Pe la inceputul anilor 2000, cu o investitie de aprox. 10 000 de euro (dintre care 7 000 l-a costat presa pentru deseuri) a pus la punct un centru de colectare.

Cumpara  peturile cu pretul de 30 bani (3 000 lei vechi)/kg si le vindea fabricilor de reciclare a masei plastice la 70 bani (7 000 lei vechi)/kg. Pentru asta a stabilit legaturi cu cei care adunau peturile din gunoaie precum si cu firmele de salubritate din oras.

Pentru ca o astfel de afacere sa fie profitabila trebuie sa livreze lunar cateva zeci de tone de deseuri.

In  Occident reciclarea peturilor este deja o industrie de cativa ani buni.

Probabil cel mai cunoscut antreprenor in domeniul reciclarii este Tom Szaky, el a facut subiectul unui documentar pe National Geographic, „Mogulii Gunoiului”.

Fiul unor emigranti unguri, Tom a lansat in 2001, la nici 20 de ani, compania TerraCycle, cea care avea sa-i aduca faima si bani. Afacerea a inceput in caminul universitatii la care Tom era student, cand, alaturi de un coleg, a pus bazele unei activitati bazata pe reciclarea sticlelor.

In 2002 afacerea devenise una full-time si Tom Szaky a renuntat la studii pentru a se dedica business-ului. Compania TerraCycle nu s-a multumit doar la a colecta peturile ci le si transforma intr-un ingrasamant pe care il comercializa mai departe.

Astazi compania are pe 100 de angajati, este evaluata la cateva milioane de dolari iar Tom a devenit o vedeta peste Ocean fiind cooptat la o serie de emisiuni si documentare despre tinerii antreprenori.

De ce sunt profitabile afacerile cu deseuri?

In primul rand pentru ca deseurile sunt materie prima ieftina pentru o serie de industrii. In al doilea rand pentru ca cineva trebuie sa ridice gunoiul.

In cazul metalelor afacerile sunt si mai profitabile pentru ca metalele sunt mult mai cautate de industria metalurgica. Exploatarea minereului este mai costisitoare decat reciclarea metalului uzat, in plus zacamintele metalifere nu sunt inepuizabile, in timp ce cererea de metal este tot mai mare.

Asa se face ca in anii de „tranzitie”, Romania a devenit mare exportatoare de fier vechi. Nu putem nega un fenomen de pe urma caruia fabrici intregi au fost vandute la fier vechi si au aparut adevarate bande de hoti de fier (uneori vagoane intregi si sine de cale ferata erau furate) controlate de clanurile tiganesti care scoteau milioane de euro de pe urma acestor afaceri ilegale. Fierul astfel colectionat iesea apoi din tara, pe slepuri, prin portul Constanta, luand adesea calea Turciei.

In timp ce multi romani se chinuiau sa traiasca de pe o zi pe alta, mai ales somerii ale caror fabrici fusesera inchise tocmai pentru a fi vandute la fier vechi, profitorii de razboi ai tranzitiei isi ridicau adevarate palate (de prost gust) de pe urma afacerilor cu deseuri.

Fenomenul continua si astazi chiar daca la o mai mica intensitate decat in anii `90 insa asta va fi probabil subiectul unui alt articol.

In concluzie, afacerile cu deseuri sunt si vor fi profitabile, atata timp cat oamenii vor continua sa produca gunoaie iar cineva va fi interesat de recuperarea materiei prime astfel obtinuta.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.