Afaceri cu jucarii

Firma Peak Toys din Cluj s-a infiintat in 2002, dar patronul acesteia a inceput comertul cu jucarii din 1997. „Dupa ce si in Romania s-au deschis marile lanturi de magazine, comertul cu jucarii de calitate a inceput sa se dezvolte. Acesta este unul dintre motivele pentru care am decis sa infiintam o firma specializata in distribuirea la nivel national a jucariilor”, spune Jacab Ianos, directorul general al firmei.

Primul transport de jucarii al lui Jacab Ianos a fost un camion din Ungaria, dar acum firma lui de distributie are in dotare 15 camioane care asigura transportul produselor spre clientii firmei.

Directorul general sustine ca activitatea este rentabila, dar nu asa de profitabila precum cea din domeniul imobiliar sau al constructiilor. In 2005, firma a avut un profit net de 1,1 milioane de lei (peste 300.000 de euro) la o cifra de afaceri de 18,5 milioane (circa cinci milioane de euro).

Activitate rentabila

Firma clujeana Peak Toys se asteapta ca 2007 sa fie mai bun din punct de vedere al vanzarilor de jucarii de marca. Si asta in conditiile in care, dupa aderarea la UE, preturile papusilor, ale masinutelor si ale jocurilor de calitate vor scadea semnificativ si se vor apropia de cele practicate in magazinele din vestul Europei.

Firma clujeana este unic distribuitor in Romania pentru o serie de produse de marca din Europa, printre care Smoby, SES sau Famosa. „Grosul” afacerii se deruleaza prin marile lanturi de magazine Metro, Selgros, Carrefour, Cora, Auchan. Dar jucariile se vand bine si prin benzinarii sau magazine specializate.

Taxe mari

Jacab Ianos nu-si ascunde scepticismul cu privire la viitorul distribuitorilor de jucarii din tara. „Este greu de crezut ca marii producatori mondiali de jucarii vor accepta ca la preturile produselor lor sa fie adaugate atat de multe comisioane si adaosuri si isi vor deschide reprezentante proprii.

„La un import de produse in valoare de 10.000 de euro, taxele vamale, TVA-ul si transportul se ridica la 4.000-5.000 de euro, ceea ce se reflecta si in pretul final al produselor”, sustine Jacab Ianos. El spune ca, in Romania, jucariile sunt mai scumpe decat in tarile din Uniunea Europeana.

Ieftinire de 15%

Jacab Ianos spune ca dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana preturile jucariilor de marca vor scadea cu circa 15%. „Peste 90% din productia de jucarii din intreaga lume este realizata in China. Acestea sunt supuse taxelor vamale o data la intrarea in UE si apoi, inca o data, la intrarea in Romania”, sustine directorul Peak Toys.

Dupa parerea acestuia, mai mult de jumatate dintre romani cumpara jucarii ieftine si de proasta calitate, dar spera ca acestea vor disparea de pe piata imediat dupa aderarea la UE.

„Este clar ca aceste produse care nu respecta standardele de calitate ori restrictiile impuse de legislatia europeana nu vor mai fi permise pe piata romaneasca”, este de parere Jacab Ianos.

Globalizarea jucariilor

Piata mondiala a jucariilor este dominata de trei mari producatori si distribuitori: Lego, Mattel si Hasbro, care produc 80% din totalul jucariilor.

Globalizarea va cuprinde si piata romaneasca, este de parere Jacab Ianos, astfel incat multe dintre sutele de firme de distributie existente in prezent vor disparea.

In prezent, piata romaneasca este dominata de firmele Omnitoys, Noriel din Bucuresti, Simba Toys Romania, Nicoro Trading si Varuna din Timisoara.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.