Afaceri cu nuci

Nucile nu sunt doar un ingredient pentru prajituri si cozonaci ci pot fi si un ingredient in reteta succesului in afaceri.

Afaceri cu NuciDaca traiti in mediul rural sau detineti pamant si nu prea stiti ce sa faceti cu el, o afacere cu nuci ar putea fi solutia.

Iata mai jos de ce:

Nucile sunt scumpe in Romania si asta pentru ca in momentul de fata nu exista decat aprox. 500 de hectare de plantatie de nuci, in timp ce importam anual din Turcia sau Republica Moldova in jur de 100 000 tone de miez de nuca. Astfel ca, in timpul iernii, un kilogram de miez de nuca poate ajunge si la 30 lei!

Romanii consuma nucile in special la prajituri si cozonaci, in vestul Europei insa miezul de nuca este foarte apreciat pentru calitatile sale nutritive.

Nu o sa vorbesc acum despre beneficiile consumului de nuci, pentru ca nu asta e subiectul articolului, pe scurt, miezul de nuca poate inlocui cu succes carnea din alimentatie fiind un aliment complex, bogat in proteine si grasimi, sanatos, imbunatateste circulatia, protejaza vasele de sange si multe alte beneficii.

Structura unei afaceri cu nuci

Pentru o afacere de familie este nevoie de o plantatie de cateva hectare pe care sa fie plantati puieti altoiti, de calitate.

Nu se recomanda inmultirea prin samanta pentru ca rezultatele sunt mult mai slabe (dintr-o nuca frumoasa si mare poate iesi un pom care face nuci mici si putine) decat in cazul uneia prin puieti de altoi.

Profitul la hectar poate ajunge la cateva mii de euro pe an (2-3000) insa pentru inceput vor exista costuri cu achizitionarea puietilor (exista centre autorizate de unde ii puteti cumpara).

Solul pentru plantatiile de nuci trebuie sa fie adanc si eventual destelenit. E de preferat ca zona sa fie protejata de viscol si inzapezire printr-o bariera naturala de alti arbori. Nu se recomanda sa fie in fundul unei valcele.

Arborii ajung pe rod in cativa ani, 5-6 daca sunt de altoi si mai tarziu daca sunt din samanta. Deci este o afacere pe termen lung.

In rest nu sunt costuri mari cu intretinerea, nucul este o planta rezistenta, are putini daunatori si este bine adaptat la clima tarii noastre, fara sa necesite ingrijiri speciale pe timpul iernii.

De asemeni lemnul de nuc poate fi si el valorificat, fiind foarte apreciat in industria mobilei si desigur, ca lemn de foc, in cazul nucilor uscati. La fel cojile de nuca pot fi folosite ca si combustibil pentru sobe sau centrale.

Toate aceste avantaje: arbore rezistent, longeviv, costuri minime de intretinere, cerere mare pe piata, fructe scumpe, fac din afacerile cu nuci o idee de afaceri viabila si profitabila.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. George Ivan Răspunde
    • iulian Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.