Afaceri cu plante medicinale

Piata romaneasca a plantelor medicinale are o cifra anuala de afaceri de aproximativ un miliard de euro, cifra care s-ar putea dubla, conform specialistilor, in urmatorii ani.

De ce nu ti-ai lua si tu propria felie din aceasta industrie a sanatatii naturiste?

Plantele medicinale sunt, au fost si vor continua sa fie o materie prima tot mai cautata, ceea ce se traduce printr-o oportunitate reala de afaceri pentru cei pregatiti sa accepte provocarile unui astfel de business.

Iata in continuare de ce industria plantelor medicinale este una in crestere si mai ales ce presupune o afacere in aceasta bransa.

Cum populatia mondiala este in continua crestere, cererea de produse farmaceutice (ce au ca materie prima plantele medicinale) va continua sa fie direct proportionala cu aceasta, pe de alta parte, omul modern este din ce in ce mai constient de importanta reintoarcerii la remediile naturiste, la fitoterapie si principiile medicinei traditionale.

Toate aceste fenomene lucreaza in favoarea celor aflati la baza piramidei industriei naturiste: producatorii de plante cu proprietati terapeutice.

Cresterea acesti piete s-a putut vedea cu ochiul liber in Romania ultimilor ani, unde, au aparut ca ciupercile dupa ploaie o puzderie de farmacii naturiste si produse din plante traditionale.

Profitul pentru un hectar cultivat cu paducel, papadie, menta, cimbrisor, isop sau coada calului, este dublu fata de aceeasi suprafata cultivata cu… porumb, sa zicem. Fara sa mai vorbim de plante mai „exotice”, precum lavanda, unde profitul poate ajunge si pana la 8 000 de euro pe an la ha.

Pentru majoritatea plantelor medicinale si aromatice, un profit satisfacator se obtine doar daca sunt cultivate pe suprafete destul de intinse, de ordinul catorva hectare. Lavanda si catina insa (si altele de acest gen) dau randamente satisfacatoare si pe suprafete mai mici, de sub un ha.

Plantele aromatice si medicinale sunt in general mai rezistente decat culturile traditionale de cereale si prin urmare implica niste consturi de intretinere mai reduse.

Investitiile initiale difera de la o cultura la alta (in general se ridica la cateva mii de euro la hectar) si constau in principal in samanta (sau butasi, dupa caz), plata culegatorilor, in sezonul de recoltare si uscarea.

Din fericire pot fi accesate fonduri nationale si europene sau programe speciale pentru agricultura (de exemplu APIA) care pot ajuta mult un mic producator agricol.

De asemeni trebuie precizat faptul ca iesi mult mai profitabil daca reusesti sa procesezi cat mai mult din materia prima. Adica sa detii depozite pentru pastrarea in bune conditii a marfii, eventual sa ai si posibilitatea de export sau chiar de comercializare printr-un stand propriu.

Altfel, vei depinde tot mai mult de engrosisti si de intermediari.

Este adevarat ca in aceste cazuri, investitia initiala va creste substantial, dar pe viitor ea se va amortiza iar profiturile vor fi sensibil mai mari decat daca te vei multumi sa ramai la stadiul de simplu producator agricol.

Castigul este direct proportional cu cantitatea si calitatea produsului, care, la randul lor reflecta suprafata de recoltare disponibila, munca si capitalul investit.

Nu are rost sa insiram aici exemple de castiguri, ele variaza oriunde intre cateva sute de euro pe an, pentru un cultivator mic din mediul rural care cultiva plante medicinale doar pentru a-si diversifica produsele, pana la cateva mii de euro pe an pentru cei care cultiva cateva hectare bune, si pana la cifre de afaceri de ordinul milioanelor de euro, asa cum este cazul unor mari jucatori pe piata plantelor medicinale, asa cum sunt Plafar-ul sau Hofigal Bucuresti.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.