Afaceri cu rochii de mireasa
In timp ce viitoarele mirese viseaza la rochia perfecta, creatorii de rochii de mireasa viseaza la castiguri cat mai mari si putem spune ca ambele categorii isi vad adesea visul implinit.
Cererea naste oferta iar cand vine vorba de nunti, romanii nu se mai uita la bani. Insa dincolo de manele, fotograf, restaurant, afacerile cu rochii de mireasa sunt o alta nisa de business, foarte flexibila, care s-a dezvoltat in industria nuntilor, daca o putem numi asa (si nu vad de ce nu am putea).
Iata in randurile de mai jos ce presupune o astfel de afacere.
In primul rand o cercetare a pietei si un plan al afacerii. Conteaza foarte mult sa stii cui te adresezi pentru ca in functie de asta iti vei defini profilul afacerii cu rochii de mireasa. Daca alegi sa faci rochii prea scumpe si orasul sau zona careia te adresezi are un nivel de trai scazut, iti va fi foarte greu sa vinzi, de asemeni daca faci rochii de calitate prea slaba risti sa fii ocolit(a) in favoarea concurentei.
De asemeni conteaza ce vinde concurenta pentru a gasi acel atu care sa te propulseze inaintea ei. Afacerile cu rochii de mireasca in 2012 sunt mai flexibile decat oricand si asta pentru ca se preteaza la o multime de modificari.
Doar imaginatia fiecarui creator de rochii in parte poate spune care este limita in materie de forma si design. Rochii in stil vintage sau dimpotriva, avangardiste, rochii cu cristale Swarovski, rochii de mireasa exclusiviste, dedicate unei clientele selecte sau dimpotriva, rochii pentru toate buzunarele, sunt doar cateva sugestii si optiuni generale. Exista o varietate atat de mare, incat teoretic e loc pentru toata lumea.
Insa chiar si afacerea in sine poate fi una flexibila, de la o croitorie care produce rochii si le vinde cu bucata unor particulari sau engros unor magazine de specialitate, pana un magazin specializat, un magazin online de rochii sau chiar un centru de inchirieri rochii de mireasa.
Dincolo de alegerea tipului de business propus, urmeaza partea tehnica a afacerii.
Costurile de inceput variaza mult in functie de natura afacerii. Poate fi vorba de o afacere de familie, la domiciliu, inceputa intr-un atelier particular, sau poate fi vorba de o fabrica de croitorie.
Vestea buna insa, e faptul ca puteti apela la surse de finantare europene, asa cum a fost cazul Mihaelei Marcu din Lugoj care a accesat in 2009 un fond de 21 000 de euro pentru investitiile necesare modernizarii croitoriei sale.
Trebuie sa stiti insa ca pentru a accesa astfel de fonduri va trebuie un proiect bine realizat si nu puteti obtine mai mult de 70% din banii necesari investititi.
Insa asa cum spuneam mai sus, suma necesara investitiei intr-o astfel de afacere variaza foarte mult in functie de natura afacerii, poate pleca de la cateva mii de euro si poate ajunge pana la cateva zeci de mii de euro.
Unul din secretele reusitei intr-o afacere cu rochii de mireasa, este brandul. Brandul confera identitate si prestigiu, te diferentiaza de concurenta si iti asigura o pozitie mai bine ancorata pe piata.
Asa este si cazul brandului Adeline al Anei Brad. Ana Brad a intrat pe piata rochiilor de mireasa inca de la inceputul anilor `90, pana acum si-a dezvoltat o echipa (din care fac parte si membri ai familiei) alaturi de care a reusit sa devina un nume in industria creatorilor de rochii de mireasa.
Privind retrospectiv Ana Brad marturiseste ca inovatia, determinarea, pastrarea unei linii definitorii a creatiilor, originalitatea si rabdarea sunt elementele principale in construirea unui brand.
In concluzie, afacerile cu rochii de mireasa sunt afaceri destinate in special femeilor creative, cu spirit antreprenorial si gust estetic in egala masura.
Inovatia, capacitatea de a iesi in evidenta inaintea celorlalte produse similare de pe piata, buna organizarea a afacerii si un dram de noroc, sunt decisive in reusita unei astfel de afaceri.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.