Afaceri cu vending machine(s)
Afacerile cu vending machine, vendomatele sau automate vending sunt create in jurul acelor tonete automate de unde poti cumpara diverse produse (in general snakuri, cafea si racoritoare) in metrouri, institutii sau pe strada.
Sa aruncam o privire asupra acestui gen de afaceri, cat este de profitabila si care sunt perspectivele ei in Romania?
Principiul de functionare a unei astfel de afaceri este relativ simplu: cumperi masinaria automata de la o firma furnizoare, gasesti o locatie pe care de regula o inchiriezi contra-cost, te deplasezi in fiecare zi pentru a colecta banii si a face aprovizionarea.
In detaliu lucrurile sunt ceva mai complexe.
Ca orice afacere si vending machine-urile au avantaje si dezavantaje.
Avantajele unei astfel de afaceri sunt in primul rand lipsa unui personal salariat, spatiul mic pe care il ocupa si automatizarea.
Chiria este sensibil mai mica decat pentru un magazin, costurile cu personalul sunt inexistente iar interactiunea cu clientii este aproape zero.
Un alt avantaj important din perspectiva afacerilor cu automat vending este faptul ca traim in Romania. Nu este nicio ironie, Romania are un numar foarte mic de astfel de masinarii in comparatie cu tarile occidentale ceea ce inseamna ca acest gen de afaceri au tot viitorul inainte, chiar daca azi le intalnim mai mult in Bucuresti si orasele mari si vand de regula doar racoritoare si cafea.
Dezavantajele pot fi: lipsa unui vad comercial, dificultatea de a gasi o locatie buna la un pret satisfacator.
Necesitatea unui depozit pentru produse.
Cheltuieli de intretinere si utilitati (chirie, curent electric, piese inlocuite, posibile acte de vandalism care necesita reparatii, etc.).
In cazul produselor alimentare este nevoie de avize speciale de la institutiile acreditate in domeniu. De asemeni aveti nevoie de o forma legala de desfasurare a unei activitati comerciale (SRL, PFA, etc.).
Insa cel mai mare dezavantaj al unei astfel de afaceri este concurenta. Intre o terasa sau chiar un chiosc cu personal uman si o masinarie unde introduci fisa si primesti sticla de suc, clientii aleg aproape intotdeauna primele variante. Tocmai de aceea vending machine-urile sunt amplasate de regula acolo unde nu exista variante concurente.
O modalitate de a evita aceasta problema a concurentei consta in alegerea atenta a produselor pe care le oferi la vanzare.
In ziua de azi exista vending machine-uri pentru aproape orice, de la sucuri, cafea si pizza pana la ziare si papusi gonflabile.
Ideea e sa oferi produse pe care clientul sa nu le mai poata cumpara din alta parte in vadul respectiv.
Un gen de produse la care va puteti gandi, si care elimina si problema depozitarii, sunt produsele sau serviciile intangibile, de exemplu bilete, tichete, cupoane sau cantar electronic, verificarea tensiunii, jocuri mecanice, etc. Si acele aparate sunt la urma urmei tot niste vending machines.
Pretul unei astfel de masinarii pleaca de la cateva sute de euro si poate merge pana la cateva mii, in functie de complexitate si „ce stie sa faca”. Se gasesc si automate la second-hand.
Profitul unui vendomat este influentat decisiv de vadul comercial si produsele oferite. Un automat de cafea de exemplu poate aduce lunar si cateva sute de lei.
Nu pare mult dar cine a spus ca trebuie sa te rezumi la un singur aparat? Pentru o afacere profitabila in domeniu se recomanda o retea de astfel de masinarii amplasate strategic, in astfel de cazuri profiturile cumulate pot urca pana la 3-4000 de euro pe luna.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.