Afacerile online din România sunt concentrate in mainile generatiei cu varste cuprinse, in linii mari, intre 20 si 40 de ani. De fapt in mainile unei minuscule dar foarte vizibile minoritati a acestei generatii, asa-numitii „lupi tineri” ai business-ului autohton.
Online-ul românesc, dincolo de particularitatile specifice, imita, la o scara mai mica, evolutia generala a internetului si impactului pe care acesta il are asupra mediului de afaceri.
Ignorate de presa si de publicul larg, afacerile online româneşti au generat si vor continua sa genereze milioane de dolari tinerilor lor proprietari.
Iata mai jos cateva dintre ele si secretele care au stat in spatele succesului lor.
eMag
Probabil cel mai cunoscut brand din online-ul românesc, magazinul virtual eMag, isi are inceputurile in 2001 cand a fost infiintat de Bogda Vlad, Radu Apostolescu si Dan Teodorescu.
In acelasi an magazinul virtual eMag a avut doar 122 de comenzi, insa in anii care au urmat, afacerea a crescut ca voinicul din poveste ajungand la o cifra de afaceri pentru anul 2011 de peste 100 milioane de dolari si un profit net de 3 milioane de dolari in acelasi an.
Asul din maneca afacerii eMag a fost incheierea in 2006 a unui contract cu operatorul de plati online Gecad care a adus avantaje atat pentru cumparatori cat si pentru magazin prin implementarea unui sistem de plati ce fluidiza mult comertul electronic.
Intre timp actionariatul eMag s-a mai schimbat, in 2009 a intrat pe fir omul de afaceri Sebastian Ghita prin compania Asesoft care a preluat pachetul majoritar.
In vara lui 2012, 70% din actiunile eMag au fost preluate de gigantul sud-african Naspers (lider pe pietele online din Asia, Africa, Rusia) contra fabuloasei sume de 83 de milioane de dolari. Cu aceasta ocazie Asesoft si-a vandut intreaga participare, doi dintre fondatorii eMag ramanand in continuare actionari minoritari.
eMag s-a dovedit astfel a fi mai valoros pentru investitorii straini decat Oltchimul sau alte companii de stat.
Softpedia
Este probabil cel mai cunoscut site de software din lume, concurand direct site-uri americane de prestigiu, cu o istorie mai bogata, precum Download.com.
Istoria Softpedia incepe in 2001 cu Cătălin Gârmacea şi Bogdan Gheorghe, cu un domeniu web cumparat cu cativa dolari si un site care nu isi acoperea nici cheltuielile cu hostingul dar care promitea.
Initial site-ul se numea Softnews, insa in 2003 a fost mutat pe domeniul Softpedia.com
Luand ca model site-urile straine de profil, cei doi antreprenori (si asociati la SC SoftNews NET SRL, firma care detine site-ul Softpedia) au reusit in timp sa-si depăşască modelele, ajungand la un trafic lunar de 8-9 milioane de vizitatori si devenind astfel proprietarii celui mai vizitat site românesc.
Softpedia urmeaza reteta simpla a site-urilor de succes: ofera beneficii gratuite utilizatorilor (in cazul acesta, sute de softuri gratuite) pentru ca apoi sa isi fructifice traficul obtinand venituri din vanzarea de publicitate.
95% din veniturile Softpedia sunt realizate din reclama vanduta unor clienti din afara Romaniei si doar restul de 5% autohtoni.
Cifra anuala de afaceri a SC SoftNews NET SRL este evaluata la aprox. 3 milioane de euro.
Soft32
Lansat in 2003 de ITNT (companie fondata si condusa de Lucian Todea), soft32 este un alt exemplu ca românii chiar se pricep la IT.
Dupa o tentativa din 2001 de a ataca piata autohtona, Lucian a inteles repede ca online-ul românesc e un acvariu prea mic pentru el si ca daca vrea sa devina un nume pe piata de soft, trebuie sa intre in „liga mare”: online-ul international.
Asa a aparut soft32, un site in limba engleza despre care multi habar nu au ca este in realitate un site românesc.
Site-ul este unul dintre cele mai apreciate surse online de softuri din intreaga lume, fiind destinat utilizatorilor internationali (mai putin de 2% din trafic vine din România).
La fel ca si Softpedia (al carui concurent direct este), Soft32 ofera softuri gratuite utilizatorilor si isi obtine veniturile din reclama.
La criza economica si la modificarile de algoritm ale lui Google (care i-au afectat semnificativ traficul la un momentdat), românii de la soft32 au raspuns cu lansarea de noi softuri si aplicatii care le-au adus in 2012 o cifra de afaceri estimata intre 9 si 10 milioane de dolari.
Neogen si eJobs
Le-am pus impreuna deoarece ambele sunt in proprietatea aceleiasi echipe de tineri antreprenori online condusa de Călin Fusu.
La 26 de ani, adica in 2000, tânărul român de origine basarabeană, Călin Fusu, a fondat la Targu Mures, alaturi de Zoltan Bodo, Andras Nagy si Lazlo Robert, compania Rogenerator care va ajunge in cativa ani sa valoreze milioane de dolari imbogatindu-si fondatorii si propulsandu-l pe Fusu in top 300.
In 2007 Neogen si eJobs au vandut un pachet minoritar de actiuni catre un fond de investitii din SUA (Tiger), pentru o suma cumulata de aproximativ 10 milioane de dolari.
Rogenerator a continuat sa se dezvolte achizitionand mai multe site-uri româneşti (doizece.ro, noi2.ro etc.) dar atacand si pietele din Republica Moldova, Serbia si Bulgaria.
Trilulilu
Este o alta poveste (adevarata) autohtona de succes online. Fondat in 2007 de catre Sergiu Biris, „youtube-ul românesc”, cum mai este alintat site-ul, a fost vazut ca un proiect secundar de catre fondatorul lui.
Site-ul a fost inspirat de Youtube insa ofera utilizatorilor aplicatii mai complexe, permitand nu doar incarcarea de filmulete ci si de poze sau melodii.
Succesul rapid de care s-a bucurat Trilulilu in randul utilizatorilor români, l-a facut insa pe Sergiu sa il ia in serios si sa-l treca in prim plan.
In 2008, pachetul majoritar de actiuni (51%) a fost cumparat de omul de afaceri Alexis Bonte, Sergianand actionar minoritar.
In momentul de faţă, valoarea site-ului este cotata la aprox. 10 milioane de euro.
Acestea sunt doar cele mai vizibile afaceri de succes din online-ul românesc, vizibile in primul rand datorita brandurilor pe care le-au creat, insa dincolo de acestea gasim cate o poveste de succes in spatele fiecarui site autohton de renume, pentru ca, in online, ca si in mass-meda, succesul este direct proportional cu audienta/traficul.
Astfel, site-uri precum Rol.ro, HotNews, BestJobs, Gazeta Online (GSP) etc. sunt business-uri cu cifre de afaceri de sute de mii sau milioane de euro anual.
Exemplele de mai sus distrug mitul conform caruia in Romania afacerile profitabile sunt doar cele ilegale sau cele facute cu statul.
Iata ca prin munca, viziune si perseverenta, un grup foarte restrans de tineri antreprenori reusesc sa fructifice din plin avantajele globalizarii informatiei (ca pana la urma asta inseamna internetul) si sa ocoleasca increngaturile mioritice de pile, relatii, politica sau cumetrii, vitale pana acum pentru succesul marilor afaceri autohtone.
Super articol! O analiza obiectiva a zonei de afaceri online. Peste asta se suprapune noua generatie de antreprenori online, care acumuleaza si aplica strategii inovatoare. Cert este ca daca nu esti online cu afacerea ta, nu existi.