Afaceristi de mici

La varsta la care cei mai multi dintre noi eram interesati de desenele animate sau jocurile pe calculator, altii intelegeau deja notiunile de profit si adaos comercial.

Inca de la 4 ani, Seth Goldman isi castiga primii sai bani, confirmand parca legendele urbane despre relatia transa a evreilor cu banii si afacerile.

Pe atunci, micutul Seth, scotocea prin tufisurile din jurul unui teren de golf, in cautarea mingilor pierdute, pe care le revindea apoi, pentru cativa centi, catre jucatorii de golf ramasi fara minge.
Astazi Seth Goldman este presedintele companiei Honest Tea, producatoare de ceaiuri 100% naturale si organice.

Unul din secretele marilor afaceri este sa oferi pietei un produs pe care clientii il adora. Si cine nu iubeste dulciurile?

La numai 7 ani, Katrina Markoff, vindea deja piscoturi de casa, pe care le prepara singura cu ajutorul unui cuptor in miniatura, special pentru fetite.

Pasiunea pentru gatit crestea odata cu ea, Katrina a participat la numeroase concursuri si expozitii.

In prezent este presedinta propriei companii, Vosges Haut-Chocolate care vinde anual prajituri in valoare de 17 milioane de dolari.

Un alt afacerist care si-a inceput carierea in business la numai 10 ani, este Devon Rifkin.

Pe atunci facea rost de bani de buzunar din vanzarea de acadele pe bat. Le cumpara de la magazin si le vindea colegilor de clasa cu un adaos comercial.

Intre timp s-a reprofilat si a infiintat compania The Great American Hanger, producatoare de umerase pentru atarnarea hainelor in dulap.

Compania lui Devon aprovizioneaza cu umerase mari producatori de imbracaminte de peste ocean, precum Nike sau Bloomingdale`s.

La 9 ani, Jason Finger, a observat o oportunitate de afaceri langa una dintre pistele de joggning din Manhattan.

Impreuna cu varul sau s-a postat strategic pe marginea ei cu un stand de limonada rece si cu o firma deasupra, pe care scria Kool-Aid („Ajutorul Racoritor” in traducere).

E greu sa rezisti unui pahar proaspat de limonada cand iti faci cursa de jogging, mai ales daca esti insetat si deshidratat, cum sunt majoritatea alergatorilor.

Jason a inteles inca de pe atunci ca mancarea si bauturile sunt produse pentru care va exista tot timpul cerere, astfel ca in 1999 a infiintat Seamless Web, o companie specializata in livrarea de alimente la cerere, sau mai exact spus, servicii de catering. Compania activa in New York, si inca mai activeaza, doar ca din 2006 Jason a vandut-o catre concurenta.

Inca dinainte de a deveni fondatorul Zappos.com, un binecunoscut magazin online de incaltaminte, Tony Hsieh cocheta cu ideea afacerilor online.

La 12 ani castiga in jur de 100 de dolari pe luna vanzand mici accesorii originale, un fel de etichete personalizate pe care le puteai lipi pe haine.

Clientii ii trimiteau lui Tony prin email fotografiile cu simbolurile sau imaginile care doreau sa apara pe etichetele respective, iar Tony le transforma in butoni si etichete pe care clientii le puteau fixa pe haine.

Azi Zappos.com genereaza vanzari de sute de milioane de dolari anual.

Cand Aaron Kennedy avea 8 ani, avea deja doua afaceri sezoniere: toamna vindea felicitari, iar primavara seminte si rasaduri de gradina pe care le obtinea din propriile culturi din spatele casei.

Era un negustor ambulant, vanzandu-si produsele din usa in usa, cocotat pe bicicleta.

Astazi Aaron este presedintele si fondatorul Noodles & Company, o franciza de restaurante care activeaza in 12 state americane.

Jenny Craig este o cunoscuta nutritionista din SUA al carui imperiu financiar este estimat la 600 de milioane de dolari si pe care si l-a creat prin programele de slabire pe care le-a vandut de-a lungul si de-a latul Americii, prin intermediul cartilor, al cursurilor si al programelor TV.

La fel ca cei de mai sus, Jenny a pornit pe drumul afacerilor inca din copilarie. La 7 ani castiga cate un cent pentru fiecare crab pe care il recolta din lacul Pontchartrain, din Louisiana, in apropiere de casa.

Jenny gasea in jur de 30-40 de crabi pe zi.

Crabii pe care ii prindea ii vindea parintilor, pe care ii ajuta astfel sa castige un ban in plus (la randul lor parintii vindeau crabii recoltati catre restaurantele locale).

Desi total diferit de conceptia romaneasca despre copilarie, spiritul antreprenorial si de aventura este incurajat si stimulat in societatea americana,  inca de la cele mai fragede varste, fiind parte integranta din asanumitul vis american.

Copii de 7-8 ani care vand limonada, benzi desenate sau diverse suveniruri, sunt o imagine obisnuita in SUA.

Pentru cei mai multi dintre ei aceasta activitate ramane doar o amintire a copilariri, insa pentru cativa dintre ei devine o scoala a vietii care ii ajuta sa-si formeze principii si valori in jurul carora ajung sa-si creeze adevarate imperii financiare, asa cum este cazul celor sapte antreprenori din randurile de mai sus.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.