Alimente banale dar care in viitorul apropiat nu vor mai fi accesibile

Traim intr-o societate consumerista in care ne-am obisnuit sa aruncam la gunoi saptamanal kilograme de mancare, insa multe dintre aceste produse alimentare, care azi ni se par banale, peste numai o generatie vor deveni produse de lux.

Desi e greu sa ne imaginam asta, ciocolata, mierea, sardinele, tequila, vinul si alte cateva astfel de produse, care azi se gasesc la discretie in galantare, vor fi in viitorul apropiat foarte rare si de aceea foarte scumpe.

Iata de ce se intampla asta:

Sa le luam pe rand…

Ciocolata

Ciocolata se obtine din procesarea boabelor arborelui de cacao, o planta care creste in regiunile ecuatoriale care necesita o munca de sclav (la propriu).

Atata timp cat sclavia a fost legala, plantatiile de cacao aduceau mari profituri pentru proprietarii lor. Intre timp sclavii au disparut, locul lor fiind luat de muncitori saraci, din tarile africane, care accepta aceasta munca istovitoare pentru salarii de mizerie.

Insa pe masura ce nivelul de trai creste si in tarile africane, va fi tot mai greu sa se gaseasca zilieri dispusi sa munceasca pe cativa centi in plantatiile de cacao.

Desi poate parea absurd, nu exista alternative: plantatiile de cacao nu se preteaza la folosirea de utilaj agricol iar o crestere prea mare a salariilor muncitorilor face afacerea neviabila.

Ciocolata veritabila va deveni astfel un produs din ce in ce mai scump in viitorul apropiat. Se estimeaza ca acest lucru se va intampla in urmatorii 20 de ani.

Mierea

De cativa ani familiile de albine din toata lumea mor pe capete. Sunt cazuri in care intr-un singur an apicultorii au raportat pierderi de 90% din efectivul albinelor lucratoare.

Nu se stie din ce cauza, albinele adulte mor rapid, in colonie ramanand doar matca si tineretul, familia de albine devine astfel nesustenabila si se sparge.

S-au avansat mai multe teorii cu privire la acest fenomen, de la poluarea aerului si pesticide pana la epidemii misterioase.

Disparitia albinelor va avea consecinte profunde, dincolo de disparitia produselor apicole, ea va pune mari probleme agriculturii in conditiile in care o multime de culturi agricole sunt dependente aproape exclusiv de polenizarea cu ajutorul albinelor.

Sardinele

Sardinele traiesc in Oceanul Pacific si sunt foarte sensibile la fluctuatiile de temperatura, fluctuatii care au avut o intensitate crescuta in anii `90, ceea ce a dus la declinul populatiei.

Pentru ca acest declin sa nu le afecteze afacerile, pescadoarele comerciale si-au sporit productia pescuind si mai multe sardine, accentand astfel declinul speciei.

Recent, o intreaga flota de pescuit canadiana a plecat in expeditia anuala in urma careia revea cu sute de tone de sardine, numai bune de comercializat si transformat in zeci de milioane de dolari.

Numai ca de data asta a fost altfel, in loc de sute de tone de peste, flota nu a gasit nici macar un banc de sardine si a fost nevoita sa se intoarca aproape goala.

Chiar daca se vor lua masuri in al XII lea ceas si specia va fi salvata de la disparitie, vor trebui sa treaca decenii bune pana ce populatia de sardine s-ar putea reface. In aceste conditii este de asteptat ca sardinele sa dispara de pe rafturi, daca nu definitiv, cel putin o perioada.

Tequila

Celebra bautura mexicana este de fapt lichiorul obtinut dintr-un cactus endemic (care creste doar in acea regiune) care, ca multe alte specii vegetale, se afla in prezent in declin.

Declinul este provocat de mai multe cauze insa in special de reorientarea fermierilor spre alte culturi agricole, reorientare generata de cresterea tot mai mare a populatiei, populatie care are nevoie de tot mai multe produse agricole de baza.

Chiar daca nu va disparea complet, tequila va fi din ce in ce mai scumpa.

Vinul

Desi la prima vedere nu s-ar zice, industria vinului intampina mari dificultati la nivel mondial.

Din cauza schimbarilor climatice productia de vin a scazut dramatic in ultimii ani si nu sunt motive sa presupunem ca situatia se va indrepta prea curand.

In acest context este de asteptat ca pretul vinului sa urce vertiginos transformandu-l intr-un produs de lux.

Ale produse alimentare care fie vor disparea, fie se vor scumpi foarte mult sunt: untul de arahide si arahidele in general, cafeaua (din aceleasi motive cu ciocolata), bananele (o boala necunoscuta decimeaza plantatiile de banane), o serie de specii de pesti care azi inca se gasesc la discretie in supermarketuri.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.