Apoplexia

Apoplexia este o boala grava, tot mai intalnita in ultimul timp. In acest articol vom vedea ce este apoplexia, care ii sunt simptomele, cum se poate trata si preveni.

Apoplexia este o boala cardio-vasculara, caracterizata printr-o perturbare acuta a circulatiei vasculare cerebrale. In limbaj popular, spargerea unei vene in cap ceea ce duce la o hemoragie interna si intreruperea alimentarii cu sange a unei portiuni din creier.  Prin urmare aceasta afectiune este provocata de un accident vascular.

Simptome. Simptomele apoplexiei pot fi multiple, in fuctie de gravitatea accidentului vascular produs: lesinul sau intrarea in coma, in cazurile grave, dureri puternice de cap, paralizia totala sau partiala a anumitor membre (de regula pe o parte a corpului, de exemplu mana stanga si piciorul stang sau mana dreapta si piciorul drept), schimonosirea fetei, dificultati de vorbire.

In astfel de situatii se cheama de urgenta ambulanta, pana la sosirea ei bolnavul trebuie asezat pe scaun sau pe pat in pozitia sezut si nu culcat (pentru a nu ii ajunge si mai mult sange in cutia craniana sporind hemoragia). Se pot pune pe frunte comprese reci iar picioarele se pot baga intr-un ligheana cu apa calda, pentru a stimula sangele in partea inferioara a corpului si nu spre creier.

Nu i se dau bolnavului lichide si nu se va face zgomot, de asemeni se va incerca linistirea si calmarea pacientului pana la sosirea echipajului medical.

Accidentele vasculare se produc de regula la persoanele in varsta, cu hipertensiune arteriala netratata, cu arterita si alte boli cardio-vasculare care, lasate netratate, pot duce la spargerea unor vase se sange in interiorul cutiei craniei, producand astfel apoplexie.

Urmarile unui astfel de accident pot fi dintre cele mai grave. O apoplexie puternica poate duce la deces in cateva minute, ore sau zile.

In cazul unor accidente mai putin grave, bolnavul poate ramane paralizat sau semi-paralizat tot restul vietii iar in cazurile cele mai fericite, isi poate recupera functiile dinainte de accident in timp, prin exercitii fizice de recuperare.

Chiar si in cele mai usoare cazuri, bolnavul va trebui sa urmeze un regim si un tratament tot restul vietii (fara sare, fara grasimi, multe lichide, supa de varza, medicamentatie specifica etc.).

Pentru prevenirea apoplexiei se recomanda: renuntarea la consumul de alcool si tutun, verificarea periodica a tensiunii arteriale, un regim de viata sanatos, fara nopti nedormite, cu un echilibru intre perioadele de munca si e odihna, cu un regim alimentar bogat in salate si fructe, fara exces de sare si carne, miscare si sport in aer liber.

 

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.