Atelier de tamplarie in mediul rural – o afacere profitabila cu finantare europeana
Un atelier de tamplarie in mediul rural poate deveni relativ usor o afacere de familie profitabila avand in vedere o serie de factori si conjuncturi favorabile acestui tip de business.
Daca te pricepi la tamplarie, iti place sa lucrezi in lemn si stii sa folosesti o rindea de calitate, atunci jumatate din succes e deja asigurat.
De cealalta jumatate, reprezentata in principal de investitia necesara deschiderii atelierului si know-how-ul necesar, se poate ocupa Uniunea Europeana.
Pentru asta trebuie sa intocmesti un proiect eligibil pe axa Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), Submasura 6.2.
Proiectul trebuie sa cuprinda in detaliu planul afacerii, necesarul de finantare (pana in 50 000 de euro), personalul necesar si perioada estimata pana cand afacerea va intra pe profit, si asa mai departe.
Primirea efectiva a banilor depinde de modul in care este intocmit proiectul. Doar proiectele clare, realiste, care ating toate cerintele programului, sunt si eligibile, restul fiind respinse.
Daca nu ai experienta in proiecte europene, poate ar fi mai bine sa apelezi la o firma specializata pentru a-l redacta in locul tau.
Chiar si asa, inainte de a scrie proiectul, afacerea trebuie sa fie clara in mintea ta.
Pune pe hartie produsele si serviciile pe care crezi ca le poti realiza in viitorul tau atelier de tamplarie. Ai putea sa produci mobila, unelte casnice si reconditionari? Trece pe hartie toate aceste produse, vezi care ar fi costul lor si cu cat le-ai putea vinde.
Pentru asta ai nevoie sa stii daca in localitatea ta sau in imprejurimi exista clienti potentiali.
Daca exista clienti, nu cumva exista si concurenta? Concurenta poate fi reprezentata atat de alte mici ateliere locale de tamplarie, cat si de marile magazine de profil din cele mai apropiate orase.
Cum ai putea sa te impui in fata lor? Prin calitatea produselor, prin unicitatea lor sau prin pret?
Sunt intrebari la care tu singur trebuie sa gasesti in raspuns in functie de toate celelalte elemente expuse mai sus.
Dupa ce ai trecut de etapa asta, mergi mai departe si apleaca-te atent asupra costurilor. Ai deja o serie de scule si echipamente de tamplarie sau va trebui sa cumperi totul de la zero?
Vezi cat costa fiecare si de unde ar fi mai avantajos sa le iei. Atentie insa! Un pret mic poate inseamna o calitate scazuta, ceea ce in final se poate traduce de fapt prin consturi mai mari. E valabil si pentru materia prima, nu doar pentru scule.
Cine va lucra in atelierul tau de tamplarie?
Vei putea sa faci toata treaba singur, iti vei implica in afacere familia sau vei angaja personal „extern”. Fiecare din aceste variante implica niste costuri diferite ce se reflecta in final in cifra de afaceri si implicit in profit.
Apropo de profit! In cat timp crezi ca iti vei amortiza investitia?
Totul trebuie sa fie clar, cu subiect si predicat si mai ales cu cifre.
Cei 50 000 de euro pusi la bataie de Uniunea Europeana sunt fonduri nerambursabile dar pentru a-i accesa trebuie intai sa dovedesti ca ii meriti. Citeste, cauta, informeaza-te si incearca!
Nu ai nimic de pierdut dar s-ar putea sa ai foarte multe de castigat!
Succes!
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.
buna ziua …am deja un atelier de tamplarie dar as dori o performanta mai buna cu utilaje mai profesionale