Au gasit o avere in curtea casei lor

Probabil ca majoritatea dintre noi ne-am jucat in copilarie de-a piratii si visam sa descoperim comori pierdute. Pentru unii insa (foarte putini, e drept), visul de a descoperi propria comoara a devenit realitate.

Printre acestia se numara si cuplul de americani John si May, din California, care, la inceputul acestui an, au devenit mai bogati cu cateva milioane de dolari dupa ce au facut o descoperire de senzatie, chiar in curtea casei lor.

Este cunoscut faptul ca acum 150-200 de ani, California era invadata de cautatorii de aur care veneau aici dupa descoperirea zacamintelor aurifere, multi s-au imbogatit atunci iar unii dintre ei au preferat sa-si ascunda aurul in locuri numai de ei stiute.

In Martie a acestui an, cuplul de americani a descoperit in propria ograda, in timp ce isi plimbau cainele, 1427 de monede din perioada numita „febra aurului”. Monedele erau asezate in niste capsule speciale din metal comun.

Dupa expertiza s-a constatat ca intreaga comoara valoreaza undeva la aprox. 10 milioane de dolari.

Fericitii posesori (in SUA legea permite ca cel care a descoperit o comoara sa devina proprietarul ei, la noi lucrurile stau ceva mai altfel) s-au decis sa o valorifice pe piata online, pe site-uri specializate in licitatii cu antichitati.

Au vandut piese in valoare de 1 milion de dolari intr-o singura ora, prima moneda vanduta fiind o piesa de 20 de dolari aur, din 1874, pentru suma de 15 000$.

Insa exista o singura moneda americana care valoreaza cat toate cele 1427 de monede din aur descoperite de cei doi. Este vorba de 1 dolar din 1794 (un aliaj de cupru si argint) care s-a vandut cu 10 milioane de dolari la o licitatie in ianuarie 2013, cumparatorul dorind sa ramana anonim.

In lumea intreaga sunt descoperite periodic tezaure ce provin din diverse comori jefuite in trecut de vikingi, turci, pirati sau ascunse chiar de posesorii lor de drept care nu au mai apucat sa le recupereze.

Daca visati sa descoperiti vreo comoara ascunsa, aidoma celor doi americani, aveti sanse destul de realiste, daca ne gandim ca si pe teritoriul tarii noastre s-au descoperit o serie de tezaure monetare (e adevarat, aici sunt alte legi, dar chiar si asa vi se pot acorda bani pana la 10% din valoarea la care este evaluata descoperirea).

Nu mai departe de acum cateva saptamani, un angajat al primariei dintr-o comuna suceveana a descoperit in jur de 300 de monede dacice din argint.

Pasionat de arheologie, Paul Croitoru si-a cumparat un detector de metale si a inceput sa bata dealurile din jurul comunei Cacica.

Valoarea tezaurului, estimata de specialisti, s-a ridica la 150 000 de euro. Conform legislatiei romane, decoperitorul ar urma sa primeasca in jur de 15 000 euro iar tezaurul va intra in posesia statului.

Lista comorilor pierdute

In afara de tezaurele descoperite intamplator, in lumea exista o serie de comori despre care se stie sigur ca au existat, dar care au disparut (si unele probabil urmeaza a fi regasite) in conditii mai mult sau mai putin clare.

In general barbatii sunt pasionati de istorie si artefacte medievale, motiv pentru care exista chiar magazine tematice specializate in astfel de cadouri pentru barbati, dar cand vine vorba de pasiunea pentru diamante si bijuterii, nimeni nu le intrece pe femei.

Comorile pierdute au din plin ambele elemente, astfel incat sa puna la lucru imaginatia ambelor sexe.

Iata o lista exhaustiva a acestora:

Bijuteriile coroanei poloneze – Au apartinut regilor polonezi din evul mediu si au disparut in 1795 odata cu ocuparea Poloniei de catre vecinii sai.

Bijuteriile coroanei irlandeze – Au fost furate din muzeu in 1907 si de atunci nu au mai fost recuperate, nici nu se mai stie ceva despre soarta lor.

Diamantul Florentin – Este un diamant galben, cu tente verzui, de origine indiana, estimata azi la cateva milioane de dolari. Ultimul posesor legitim al diamantului a fost Carol I de Habsburg, care l-a luat cu el in exil in Elvetia, la sfarsitul primului razboi mondial cand dinastia Habsburgilor a fost inlaturata de pe tron. La scurt timp insa diamantul a fost furat si nu se mai stie nimic despre soarta lui, desi au existat zvonuri ca ar fi undeva in America de Sud.

Camera de chihlimbar – este numele sub care sunt cunoscute ornamentele din chihlimbar ce impodobeau o camera din palatul tarilor rusi de la Sankt Petersburg. Ornamentele au fost luate de germani in timpul celui de al doilea razboi mondial si transportate in Germania, de atunci nimeni nu mai stie nimic despre soarta lor. Valoarea lor este estimata la 142 milioane de dolari!

Diamantele de la Antwerp – de fapt o adevarata comoara formata din diamante, bijuterii de aur si pietre scumpe, au disparut in 2003 din orasul belgian Antwerp, in ceea ce a fost considerat atunci drept furtul secolului. Ele proveneau din colectii celebre ce au apartinut monarhilor din dinastia de Habsburg, dar si ilustrei familii italiene di Medici. Valoarea lor depaseste 100 de milioane de euro. Obiectele nu au fost recuperate nici pana astazi.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.