Bogatiile Romaniei
Bogatiile Romaniei sunt un subiect sensibil, vast si controversat. Desi poate parea paradoxal pentru unii, bogatiile Romaniei nu sunt deloc de neglijat. In randurile de mai jos vom incerca sa identificam principalele bogatii ale Romaniei, sursele de venit care au creat si creaza in continuare sume uriase de bani.
Pentru sceptici ar trebui sa precizam ca Romania are un potential economic si zacaminte naturale mult peste alte tari europene de talia ei, problema majora este insa modul in care acestea se exploateaza (sau nu se exploateaza, in cazul unora), insa nu vom intra acum in polemici pe teme economice si politice, ne vom rezuma doar la prezentarea catorva date mai mult sau mai putin cunoscute de publicul larg.
Bogatiile Romaniei nu au ramas constante, nici macar cele naturale, de exemplu in perioada interbelica eram al patrulea producator de petrol din lume, intre timp zacamintele de petrol ale Romaniei aproape ca s-au epuizat comparativ cu acea perioada, au fost deschide mari exploatari in alte zone ale globului, mult mai bogate in aceasta resursa (zona Golfului Persic, nordul Africii, etc.), cererea a crescut foarte mult si asa mai departe.
Industria si agricultura romaneasca, productive si profitabile candva, azi in mare parte ruinate, falimentare, costisitoare si neprofitabile. Si cu toate astea inca mai exista importante resurse care ar putea transforma Romania intr-o tara bogata.
Asadar care sunt bogatiile Romaniei, cate au fost si cate au mai ramas. Iata o incercare de raspuns in randurile de mai jos.
Petrolul romanesc – candva o resursa de baza a tarii, astazi se pare ca in aprox. 12 ani zacamintele de petrol se vor epuiza, desi exista voci care afirma ca exista zacaminte nou descoperite, inca neexploatate, in principal in campia de vest.
Dupa 1990, companiile romanesti care se ocupau de extractia si rafinarea petrolului romanesc, au fost privatizate. Astfel, se estimeaza ca in prezent se obtin anual din exploatarea zacamintelor de petrol din Romania, in jur de 5 miliarde de dolari din care doar o mica parte, de ordinul sutelor de milioane de dolari, intra in bugetul de stat, sub forma de impozite, taxe si accize.
Gazele naturale – in prezent gazele naturale, ca si petrolul, sunt insuficiente pentru a acoperi necesarul de consum al tarii, motiv pentru care le importam din Rusia. Dar asta nu inseamna ca zacamintele autohtone nu sunt exploatate si nu produc bani insa ca si petrolul sunt exploatate de companii care nu sunt controlate de stat iar cea mai mare parte a veniturilor nu intra la buget.
Marea provocare o reprezinta gazele de sist din subsolul Dobrogei. Gazele de sist sunt tot gaze naturale dar care sunt blocate in roca si pentru exploatarea lor este nevoie de o tehnologie aparte care sa macine intai roca. O companie americana s-a aratat deja interesata in acest an (2011) sa puna mana pe ele, pardon, sa le exploateze. Se estimeaza ca zacamintele de gaze de sist din Dobrogea sunt suficient de mari incat sa ne salveze de dependenta energetica de Rusia.
Apele – chiar daca pentru cititorii mai putin avizati, cursurile naturale de apa par lipsite de valoare materiala, nu este deloc asa. Apa este o resursa vitala dar epuizabila, deja exista tari care se confrunta cu o mare problema in ceea ce priveste apa potabila. Tari ca Turcia, Grecia sau Spania si-ar dori sa aiba o Dunare, un Olt, un Mures si alte surse de apa dulce asa cum are Romania. In aceste tari apa de la robinet nu este potabila, apa potabila se cumpara de la magazin ca orice alt produs. Nu si in Romania.
Dincolo de necesarul de apa potabila, marile rauri asigura Romaniei si o insemnata parte din productia de energie electrica prin intermediul hidrocentralelor si asigurau candva si necesarul de apa pentru irigatii agricole.
Recent s-a descoperit un urias rau subteran in Dobrogea, cu un debit mai mare chiar decat cel al Dunarii. Exploatarea lui ar transforma cea mai arida zona a tarii (Dobrogea) intr-un adevarat granar.
Romania este de asemeni binecuvantata si cu o multime de ape minerale, bogate in proprietati curative.
Padurile – candva una dintre cele mai impadurite tari europene, Romania inca mai exporta masiv cherestea (pentru a importa la un pret mult mai mare produse din lemn facute de altii din cheresteaua exportata tot de noi). Exploatate haotic, adesea in mod ilegal, padurile Romaniei risca sa ramana o amintire in urmatoarele decenii iar banii obtinuti de pe urma exploatarii nici macar nu vor intra in bugetul de stat. Sunt binecunoscute din presa situatiile din judetele Harghita sau Suceava unde sute de hectare de padure sunt distruse in mod fraudulos.
Rosia Montana- un subiect deosebit de controversat. Pe scurt o companie canadiana, Gold Corporation, face un lobby foarte puternic pentru a obtine dreptul de exploatare al zonei.
Ce contin zacamintele de acolo? Pe scurt cateva miliarde bune de dolari concretizate in : 330 tone de aur, 1680 tone de argint, sute de tone de wolfram si alte metale rare precum cadmiu, zirconiu, etc. Unii specialisti spun ca de fapt wolframul si nu aurul ar fi adevarata miza de la Rosia Montana. In fine, toate aceste zacaminte, la preturile actuale ale acestor metale, se ridica undeva la 22 de miliarde de dolari, bani care in cea mai mare parte vor iesi din tara daca zacamintele sunt exploatate de o companie straina.
Agricultura- a fost candva, nu mai este dar poate fi. Solul romanesc, cernoziomul, este printre cele mai fertile din Europa. Daca ar fi exploatata eficient, agricultura romaneasca ar putea hrani 80 de milioane de oameni, adica am obtine un surplus urias care ar merge la export si ar aduce miliarde de dolari in tara. Sa nu uitam ca Ceausescu si-a platit cele 30 de miliarde de dolari datorie externa si cu ajutorul produselor agricole pe care le exporta fortat (privand piata interna de aceste produse).
Nu mai este un secret pentru nimeni ca investitori arabi, israelieni si din alte tari cu sol slab pentru agricultura, si-au aratat interesul de a cumpara mari suprafete de teren agricol in Romania.
Turismul- Desi Romania are ce oferi din punct de vedere al obiectivelor turistice, turismul romanesc este mult in urma celui unguresc (tara fara munti, fara mare, fara manastirile noastre etc.). Obiectivele noastre fie zac in ruina (cum se intampla cu statiunea Herculane, cazinoul din Constanta si multe altele) fie nu sunt promovate.
Pus in valoare, turismul ar putea fi o alta sursa insemnata de venit pentru Romania.
Lista ar putea continua cu resursa umana a tarii, cu fondul cinegetic, unic in Europa, cu potentialul industrial si asa mai departe. Dar doar daca am exploata eficient resursele prezentate mai sus, daca am face in asa fel incat grosul veniturilor pe care le genereaza sau le-ar putea genera aceste resurse, ar intra in bugetul de stat sau cel putin nu ar parasi tara, asa cum se intampla acum, nu doar ca nu am mai fi avut nevoie sa ne imprumutam de la FMI (bani pe care ii vom rambursa cu dobanda) dar am fi avut suficienti bani pentru a nu mai fi apasati de una dintre cele mai mari fiscalitati din Europa.
Poate nici nu am plati un pret la carburant atat de mare, in conditiile in care Bulgaria nu are nicio exploatare de petrol si importa 100% din necesar si cu toate astea are un pret la pompa mai mic decat in Romania.
Cum sa ne explicam acest paradox romanesc? Cum ne explicam faptul ca tari ca Elvetie, Norvegia, Danemarca etc. lipsite de varietatea de resurse de care se bucura Romania, tari care fie au doar munte, fie doar campie, fara zacaminte variate, fara sol propice agriculturii, fara clima noastra, asigura cetatenilor lor un nivel de trai mult peste cel al romanilor?
O explicatie ar exista, poate chiar mai multe, insa ma opresc aici pentru ca mi-am propus sa nu intru in discutii politice, voi insa o puteti face in comentariile de mai jos.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.
Poti avea cate resurse vrei, daca nu joci cum canta…… nu ai unde vinde. totul este controlat . Asta e parerea mea. Si va continua asa pentru ca atata timp cat cei ce sufera nu au putere cei ce o duc bine nu-si vor face rau. rautatea e in noi toti intr-un mod sau altul iar cel tare nu ajuta pe cel slab ci il sclavizeaza
atitudinea si caracterul fac diferenta intre popoare. noua ne lipsesc.lacomia unora strica omenia altora. timpul le va rezolva pe toate. nu stim insa cum. vom trai si vom vedea.