Oare de cate ori nu am auzit in mass-media despre case sau castele bantuite, unde se aud zgomote ciudate prin pereti, unde usile se inchid si se deschid singure sau unde apar stafii sub forma unor halouri luminoase? Insa v-ati gandit vreodata ca multe dintre acestea nu sunt decat mijloace de marketing ale unor simple afaceri?
Casele bantuite au devenit pentru multi dintre proprietarii vii, o adevarata afacere. Numai in SUA industria stafiilor genereaza anual aproximativ 500 de milioane de dolari. Sezonul de varf al acestei industrii il reprezinta perioada de Hollowin. Fenomenul este atat de raspandit incat in anumite state din SUA exista o taxa speciala pentru „casele bantuite”.
In momentul de fata exista intre 3 000 si 5 000 astfel de locatii in Statele Unite si mult mai multe in intreaga lume.
Cum scot proprietarii bani de pe urma caselor bantuite?
Iata in continuare care sunt dedesubturile tenebroase ale acestor afaceri macabre :).
Banii de pe urma unor castele sau case bantuite se scot in multe feluri: din inchirieri, din vanzarea unor suveniruri, din amenajarea unor „case ale groazei”, unde fel de „trenulet fantoma” (daca ati fost prin Mamaia stiti probabil la ce ma refer) pentru care se taie bilete la intrare si asa mai departe.
Cu cat este mai renumita locatia respectiva, cu atat este mai profitabila. Proprietarii imobilului si cei care se afla in spatele unor astfel de afaceri investesc bani in publicitate, in emisiuni TV, in reclama online sau in scrierea unor carti sau articole care sa aiba ca subiect fenomenele care s-ar petrece in acele imobile. Astfel casa sau castelul respectiv devine un punct de pelerinaj pentru turisti, copii sau tot felul de ciudati adepti ai ocultismului, etc.
De asemeni proprietarii se ocupa de investitii in decorarea locatiei intr-o anumita maniera, care sa imbine senzatiile tari cu confortul si siguranta. Studiaza filmele de groaza pentru a se inspira si pentru a crea decorul, produc diverse accesorii si suveniruri pe care turistii ar putea sa le cumpere si asa mai departe.
Practic este o afacere turistica care prospera foarte mult in zilele noastre datorita internetului si massmediei care fac stirile sa circule foarte repede.
Desi cei mai multi adepti ai acestor fenomene (supranaturale sau nu) traiesc in SUA, cele mai celebre case bantuite se afla in Europa. In special Anglia este renumita pentru numarul mare de case, conace si castele bantuite de stafii dar in egala masura si de turisti.
De asemeni in Romania se afla un celebru reper turistic pentru aceasta nisa a pasionatilor de supranatural, castelul Bran cunoscut drept „castelul lui Dracula”. Datorita acestui renume, castelul Bran este cel mai scump castel din Europa (si probabil din lume) fiind cotat la aprox. 70 milioane de dolari.