Ce trebuie sa stii despre electromotorul masinii tale

Chiar daca exista mecanici si service-uri auto, sunt cateva chestiuni elementare pe care orice conducator auto, amator sau profesionist, e bine sa le stie despre modul in care functioneaza automobilul sau.

E bine sa le stie pentru a putea preveni uzura inutila a masinii sau defectiuni grave, produse printr-o intretinere defectoasa a autoturismului.

Cum subiectul e prea vast pentru a putea fi epuizat intr-un articol, am decis sa vorbim doar despre o singura componenta a motorului, asa cum reiese limpede si din titlul.

Pentru a va convinge de importanta acestei componente si de numarul mare de probleme care pot sa apara, e de ajuns sa dati o cautare pe Google dupa termenul Service auto reparatii electromotoare Opel si alte cuvinte-cheie similare.

Dar sa incepem cu inceputul.

Ce este un electromotor si ce rol are?

O definitie tehnica ar suna cum asa: este un dispozitiv electromecanic ce are ca rol transformarea energiei electrice (a electromotorcurentului) in energie mecanica.

Motoarele pe combustie (adica cele care folosesc combustibil) pot functiona independent dar pentru a porni au nevoie de un electromotor (responsabil in cazul motoarelor pe benzina de producerea scanteii ce aprinde combustibilul).

Fie ca vorbim de un motor auto, de un motor de avion sau de cel al unei drujbe, toate au nevoie de un electromotor, fara de care motorul principal nu poate fi pus in functiune.

Mai pe intelesul tuturor, este o piesa care porneste motorul si fara de care masina noastra nu poate functiona.

De regula, aceasta piesa este fixata pe corpul motorului, in apropiere de volanta. Atunci cand punem contactul, curentul din baterie porneste electromotorul, care la randul lui, porneste motorul principal. Totul foarte rapid, in cateva fractiuni de secunda.

Numit si demaror, electromotorul este la randul lui de mai multe feluri, in functie de capacitate, de principiile pe care functioneaza si de tehnologia pe care o inglobeaza, dar nu am intra acum in astfel de amanunte.

Ce probleme pot aparea la un electromotor?

Problemele pot fi multiple, insa cele mai comune sunt urmatoarele: o baterie prea slaba care nu poate sa il porneasca in mod adecvat, o vascozitate prea mare a uleiului de motor (problema ce apare in special iarna) impiedica pornirea motorului cu usurinta si creaza o inertie care se transmite din motor la electromotor, modificari aduse motorului care ii pot schimba necesarul de energie pentru pornire (un motor mare are nevoie de un electromotor mare), contactul slab intre componentele electromotorului (solenoidul), dintii volantei uzati excesiv si incapabili sa transmita energia de la electromotor la motor.

Aceste probleme au ca simptome principale pornirea cu greutate a motorului (dupa chei multiple), zgomote ciudate sub capota, motorul refuza sa porneasca, etc.

Principala metoda de prevenire a acestor defectiuni este intretinerea corecta a masinii si anume: schimbare bujii la timp, verificare si eventual schimbare baterie, schimbare ulei la timp, controale de rutina la service.

Nu in ultimul rand, documentati-va mereu despre tehnica motorului folosit, lucru pe care il puteti face foarte usor online pe site-uri de genul www.reparatii-electromotoare.com.

Drum bun si la cat mai putine probleme cu electromotorul!

 

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.