Cel mai batran om din toate timpurile?
Cel care s-ar putea sa detina recordul absolut la longevitate, a trait in China, in provincia Sinchuan, a murit in 1933 si a aparut in reviste prestigioase precum Time Magazine, in urma unui interviu pe care l-a dat in 1927. Tot de atunci si cu acea ocazie, i s-a facut si singura fotografie, cea de mai jos, care il infatisaza la varsta de 191 de ani (dupa afirmatiile sale) sau la cea de 250 de ani (dupa afirmatiile altora).
Nu vorbim de Matusalem sau alte personaje de literatura ci vorbim despre un om care a murit in epoca moderna, in era presei scrise si a radioului (dar care s-a nascut cu mult inainte de aparitia acestora), pe numele sau Li Ching-Yuen.
Cand s-a nascut si cat a trait, e inca subiect de discutii, in timpul vietii, Li Ching-Yuen sustinea ca s-a nascut in 1736, deci in 1933 cand a murit ar fi avut 197 de ani insa lucrurile nu sunt atat de simple. Profesorul Wu Ching-Chien, decanul univeritatii Minkuo din anii `30, a descoperit in arhivele imperiale chineze ca Li Ching-Yuen a primit din partea autoritatilor, de-a lungul timpului, 2 distinctii, una care il felicita pentru implinirea varstei de 150 de ani si alta pentru cea a incredibilei varste de 200 de ani! Prima, cea care il felicita pentru varsta de 150 de ani, era datata in 1827 iar cea care a primit-o la 200 de ani, data din 1877!
Prin urmare Li Ching-Yuen s-ar fi nascut nu in 1736 cum sustinea, ci in 1677!
Li Ching-Yuen a avut de-a lungul fabuloasei sale vieti nu mai putin de 23 de sotii (pe care le-a ingropat, supravietuindu-le tuturor) si sute de urmasi (copii, nepoti, stranepoti, si asa mai departe).
Chiar daca ne e greu sa credem ca un om a putut sa traiasca 256 de ani si nimeni nu poate baga mana in foc pentru calcularea acestei varste, in mod cert Li Ching-Yuen a fost unul dintre cei mai longevivi oameni din lume, consatenii lui stiau ca era un batran pe care bunicii si strabunicii lor il cunosteau de cand ei erau copii, el insusi nu isi mai amintea exact ce varsta avea iar autoritatile si nobilii se aratasera interesati de povestea lui, existand scrieri si arhive in acest sens ce se intindeau pe doua secole.
Intrebat adesea despre secretele longevitatii, Li Ching povestea cum si-a inceput cariera de culegator si vanzator de plante medicinale chinezesti, cum s-a folosit de principiile filosofice si practicile chinezesti, pe care spune el, le-a practicat cu inima curata si sinceritate, zi de zi.
In interviul din 1927, batranul Li a dat urmatorul sfat de viata lunga pentru cei care isi doresc sa traiasca mult : „Pastreaza o inima linistita, stai asezat ca o testoasa, mergi sprinten ca un porumbel si dormi ca un caine”.
De asemeni vorbea despre dieta bazata pe orez si vin si despre traiul pe munte, unde afirma ca a avut ca mentor un batran de 500 de ani!
Probabil nu vom sti niciodata cat adevar era in aceste afirmatii. Pana acum frantuzoaica Jeanne Louise Calment, care s-a stins din viata in 1997 la varsta de 122 de ani, era considerata cea mai batrana persoana din lume, documentata, din toate timpuri, o pustoaica pe langa chinezul nostru de 256 de ani :).
Indiferent daca a trait 197 de ani sau 256, povestea lui Li Ching-Yuen ramane un mister pe care nu il vom elucida, poate niciodata.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.