Cele mai frecvente defectiuni ale alternatorului

Alternatorul este acea piesa responsabila de producerea curentului electric necesar incarcarii bateriei si implicit functionarii masinii noastre.

De la becurile din interiorul habitaclului, pana la faruri si electromotor, toate au nevoie de curent electric, curent alternatorcare este produs, dupa cum spuneam, de acest alternator, atunci cand motorul principal (numit motor termic sau pe combustibil) este in functiune (motorul antreneaza alternatorul printr-o curea).

Bateria are rolul de a stoca surplusul de curent, astfel incat la pornire, electromotorul, care functioneaza pe curent, sa poata fi pornit si la randul lui sa porneasca motorul principal.

Pe scurt, alternatorul este un generator trifazic!

Acum ca am vazut ce este alternatorul si ce rol are, sa vedem si problemele care pot aparea la aceasta componenta esentiala pentru functionarea automobilului.

Problemele care pot aparea la alternator

Din capul locului trebuie spus ca reparatiile se fac de catre specialisti. Daca nu stiti de unde sa ii luati, puteti incepe cautarea lor chiar de pe Internet. Exista in acest sens site-ul www.reparatii-alternatoare.com , dar si altele…

Revenind la problemele ce pot aparea la un alternator auto, ele sunt multiple si sunt cauzate in special de defectiuni la una din compenentele acestei piese (contacte, rulmenti, rotor, ventilator, regulator de tensiune, etc.) sau la cureaua de transmisie care face legatura dintre aceasta si motor (si fara de care nu genereaza curent).

Oricare dintre aceste elemente se pot defecta ceea ce face ca alternatorul sa isi mai faca datoria sau sa si-o faca intr-un mod incomplet.

Functionarea necorespunzatoare a alternatorului poate duce la defectiuni serioase, daca nu este remediata la timp. In primul rand risti sa nu mai poti pleca de pe loc si in acelasi timp sa iti distrugi bateria.

Pentru a evita astfel de situatii trebuie sa tii cont de simptomele care pot anunta o defectiune la alternator.

Cele mai comune sunt pornirea greoaie de pe loc, in special pe timp de iarna, aprinderea martorilor din bord care anunta defectiuni, puterea slaba a farurilor sau a radioului, zgomote ciudate la motor in special la pornire.

In functie de marca masinii (daca ai o Dacie vei cauta un service auto reparatii alternatoare Dacia, pentru ca fiecare tip de automobil are propriile cerinte in materie de alternatoarea ca si in materie de orice alta piesa) exista solutii de specialitate care merg de la inlocuirea unei componente banale a alternatorului (carbunii de exemplu), pana la schimbarea completa a alternatorului cu unul nou si, daca e cazul, a bateriei (un alternator „mort” neschimbat, poate duce la distrugerea bateriei daca o uzam pana la epuizare).

De regula, pentru un ochi format, defectiunile alternatorului se observa cu ochiul liber. Ridicam capota si verificam in primul rand curelele, ne uitam daca sunt slabite, rupte sau prezinta deteriorari vizibile.

De asemeni suntem atenti la mirosul de cauciuc incins care ar putea proveni de la un alternator supraincalzit.

Totusi, indiferent de cat de mult ne-am pricepe la motoare, nimic nu se compara cu o vizita in service. Doar datele citite de un multimetru ne pot spune daca avem sau nu probleme cu modul de incarcare a bateriei de catre alternator si implicit, unde este problema ce trebuie rezolvata.

Nu trebuie sa uitam faptul ca gradul tot mai mare de complexitate al motoarelor moderne necesita personal calificat pe anumite ramuri, deci daca intr-un service auto sunt mecanici specializati pe anumite componente auto, cu atat mai mult nu ar trebui sa ne hazardam ca ne-am putea pricepe singuri la toate, cel putin nu atunci cand in joc e siguranta fizica a familiei noastre….

 

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.