Este un inceput de saptamana plin de evenimente cu implicatii adanci.
1. Bomba anului a explodat in Panama in urma cu cateva ore si nu a fost detonata de vreun terorist ci este vorba de ceea ce presa occidentala numeste „Hartiile din Panama”.
Pe scurt, sunt niste documente desecretizate ilegal dintr-o baza de date ce are legatura cu afacerile secrete (offshore) ale unora dintre cei mai influenti oameni din lume (sefi de state, dar si vedete din lumea muzicii si a sportului).
140 de VIP-uri din peste 70 de state isi regasesc numele in aceasta lista impreuna cu miliardele de dolari pe care le ascundeau de ochii fiscului, ai publicului larg sau chiar ii albeau pe cei proveniti din economia subterana.
Printre altii, lista ii include direct sau indirect pe dictatori acuzati ca si-au jefuit propriile tari, precum Gaddafi, Vladimir Putin, Hosni Moubarak, fostul presedinte al Egiptului, Bashar al Assad, presedintele Siriei, regele Arabiei Saudite, pe lista se regaseste si actualul presedinte al Ucrainei, Petro Poroshenko, dar si sefi de state si de guverne occidentale, precum premierul britanic David Cameron, premierul Islandei Sigmundur Gunnlaugsson si multi altii.
In total vorbim de milioane de documente si fisiere (in jur de 3 teraiti de date), cu documente de arhiva care se intind pe 40 de ani, cu peste 200 000 de companii din intreaga lume. Scurgerea de informatii o depaseste pe cea din 2013 a Wikileaks.
Momentan persoana care a facut publice aceste documente ramane anonima.
2. Grecia este posibil sa intre intr-o perioada de haos si tulburari, in saptamanile urmatoare, cauze de imigranti din pricina acordului UE-Turcia care prevede retrimiterea spre Turcia a imigrantilor fara acte din Grecia.
3. Noi cazuri de Ebola au fost depistate in Liberia (o tara din vestul Africii) specialistii fiind ingrijorati de posibilitatea reizbucnirii acestei epidemii.
Ebola a secerat zeci de mii de vieti pe continentul african in intervalul 2013 – ian. 2016 cand eforturile comunitatii internationale a dat roade si epidemia a fost infranta.
Cazurile din ultimele zile ridica insa noi semne de intrebare in ceea ce priveste lupta impotriva temutului virus.
4. Tot mai multi britanici sunt in favoarea parasirii de catre tara lor a Uniunii Europene. Astfel, 43% sunt in favoarea iesirii din UE, 39% sunt pentru ramanerea in cadrul Uniunii, in timp de 18% nu sunt inca hotarati.
5. Pretul petrolului este in cadere libera datorita reintrarii pe piata a Iranului.
Ridicarea sanctiunilor internationale, care au impiedicat Iranul sa isi exporte petrolul timp de cateva decenii bune, a dus recent la aruncarea pe piata a milioane de barili de petrol iranian.
Confruntata cu o supraproductie, piata a reactionat imediat scazand pretul aurului negru.
Situatia dezavantajaza tarile producatoare (cu exceptia Iranului care pe termen scurt se bucura de dolarii care incep sa intra in tara cu aceasta ocazie) si le avantajaza pe cele importatoare de petrol (printre care si Romania).
Pentru consumatorul de rand scaderea pretului ar trebui sa se reflecte cat de curand si la pompa, cel putin asa suna teoria…
Tarile arabe nu sunt deloc incantate de aceasta noua paradigma si anunta o intrunire OPEC pe aceasta tema care sa discute o eventuala inghetare a productiei in vederea revenirii la un pret de export mai bun.