Cine primeste cei mai multi bani de la americani

SUA ofera in fiecare an miliarde de dolari sub forma de ajutor extern catre alte state ale lumii. Zeci de guverne se afla de ani buni pe statul de plata al Whashingtonului, din diverse motive.

 

Cei mai multi americani de rand iubesc ideea de caritate, dar nu sunt la fel de generosi cand vine vorba de ajutorul extern pe care SUA le ofera anumitor state ale lumii. Cu toate acestea administrata americana continua sa pompeze sume ametitoare catre alte tari.

Iata care au fost principalii beneficiari ai acestor fonduri in anul fiscal 2014:

Uganda – 456 milioane de dolari

Uganda primeste ajutor international de la mai multe state si institutii internationale, insa cel mai mare finantator al acestei tari africane ramane SUA.

O parte insemnata din aceste fonduri sunt directionate in lupta impotriva SIDA si a malariei, boli care fac ravagii in aceasta tara aflata intr-o interminabila tranzitie spre normalitate.

Tanzania – 552.5 milioane dolari americani

Tanzania este unul din aliatii principali ai SUA de pe continentul negru. Banii merg in sistemul medical, in aparare, dezvoltarea infrastructurii si protectia mediului.

De asemeni Tanzania este ajutata financiar de SUA pentru a combate exploatarea prin munca a minorilor si pentru alte proiecte economico-sociale menite sa duca la dezvoltarea tarii.

Kenya – 563,8 milioane $

Kenya este un alt aliat important al Statelor Unite in acel colt de lume. Datorita apropierii sale strategice de haotica Somalie, Kenya se afla in prima linie a luptei impotriva terorismului islamic.

Din aceste considerente Kenya primeste anual ajutoare financiare din partea americanilor. Banii sunt directionati in special spre inzestrarea armatei si dezvoltarea economiei (Kenya este o tara cu o economie in plin avant pentru standardele africane).

Iraq – 573,2 milioane de dolari

Guvernele irakiene care s-au succedat dupa invazia americana din 2003 au primit in mod constant, an de an, importante sume de bani, necesare pentru refacerea economiei si infrastructurii irakiene.

In 2014 sumele de bani livrate de americani au crescut substantial in contextul exacerbarii amenintarilor teroriste si ofensivei de amploare a insurgentilor din jumatatea de nord a tarii.

Banii merg in special in armata, in sustinerea regiunilor sarace si in incercarea de a aduce stabilitate pe termen lung in aceasta tara macinata de conflicte sectare si tribale.

Iordania – 670 milioane de dolari

Iordania are o lunga istorie de cooperare cu Statele Unite, istorie care dateaza inca din 1940, de la inceputurile statului iordanian. De atunci aceasta tara a primit sume mari de bani din partea SUA.

Alianta iordaniano-americana a trecut prin momente tensionante dupa ocuparea de catre Iordania a teritoriilor palestiniene dar mai ales in 1967, dupa ce aceleasi teritorii-problema au fost ocupate de Israel.

Insa acele momente au fost depasite pe vremea regelui Hussein (tatal actualului rege iordanian), Iordania ramanand unul din aliatii-cheie ai SUA in Orientul Mijlociu.

Banii americani sunt folositi de iordanieni pentru investitii in agricultura, sanatate si educatie, contribuind la nivelul de trai relativ inalt al iordanienilor.

Nigeria – 692,7 milioane de dolari SUA

O tara foarte instabila, in ciuda importantelor rezerve de petrol pe care le detine si a unei populatii uriase (. Coruptia generalizata, criminalitatea crescuta si fundamentalismul islamic (la ora actuala este un adevrat razboi intre arma si gruparea terorista Boko Haram) sunt principalii factori care pun in pericol insasi existenta acestei tari.

Pentru a ajuta guvernul Nigeriei sa faca fata acestor probleme, ajutorul SUA catre aceasta tara a atins in 2014 un veritabil record.

Banii sunt alocati pentru modernizarea armatei, reteaua sanitara si dezvoltarea agriculturii.

Pakistan 1,16 miliarde de dolari americani

Pakistanul a jucat un rol cheie in invazia NATO din Afganistan. Punerea la dispozitia armatei americane a spatiului aerian, a infrastructurii militare si a informatiilor clasificate, nu au ramas nerasplatite. SUA intoarce serviciile Pakistanului sub forma unor ajutoare financiare directionate spre industria energetica, infrastructura si lupta impotriva dezastrelor naturale (foarte frecvente in aceasta tara).

Egipt – 1,55 miliarde $

Egiptul promoveaza de decenii o politica externa ce are ca baza mentinerea unei relatii speciale cu Statele Unite. Tot Egiptul a fost si prima tara araba care a recunoscut existenta Israelului iar prin pozitia sa strategica (canalul Suez) se bucura de o atentie deosebita din partea americanilor si a aliatilor lor occidentali.

Astfel Egiptul a primit si continua sa primeasca sume importante de dolari sub forma de ajutoare financiare din partea SUA.

Acesti bani merg in sustinerea economiei egiptene si in alte sectoare menite sa intareasca institutiile statului egiptean.

Relatiile americano-egiptene au fost puse sub semnul intrebarii dupa preluarea puterii la Cairo de catre gruparea fundamentalista „Fratii Musulmani”, insa odata cu indepartearea acestora de catre generalul Fatah al Sisi, Egiptul a reusit sa ramana in tabara pro-americana. Totusi conflictul armat dintre gruparile fundamentaliste si statul egiptean continua si la aceasta ora.

Afganistan – 2.20 miliarde dolari

Dupa invazia din 2001 cand talibanii au fost inlaturati de la putere, americanii au inceput sa investeasca masiv in refacerea acestui stat esuat.

Anul acesta ajutorul financiar american a atins o cifra record, de peste 2 miliarde de dolari. Banii sunt folositi pentru modernizarea si dotarea armatei, infrastructura si organisme menite sa intareasca democratia si institutiile statului de drept.

Israelul – 3, 1 miliarde de dolari americani

De departe cel mai mare beneficiar al ajutoarelor americane a fost si ramane Israelul. Controversate si contestate, aceste ajutoare au fost livrate constant (iar in acest an ele au crescut substantial, ajungand la cifra de mai sus), SUA privind Israelul, inca de la infiintare, ca principalul sau aliat din Orientul Mijlociu.

Marea majoritate a acestor fonduri sunt inghitite de armata israeliana, una dintre cele mai eficiente din lume.

Ajutoarele financiare au facut parte din strategia de politica externa a SUA inca de la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial (vezi celebrul Plan Marshal), ca modalitate de a impiedica tarile aliate sa se apropie de blocul comunist (in perioada razboiului rece) si de a sprijini si intari guvernele aliate, pentru a preveni astfel pierderea unor aliati importanti.

Salvează

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.