Cine se afla in spatele Provident

Intrata pe piata romaneasca inca din 1997, Provident a ajuns rapid lider de piata in ceea ce priveste nisa creditelor de consum. Pana acum a reusit sa convinga sute de mii de romani sa ia credite cu dobanda de 100% pe an.

In prezent Provident are peste 4 500 de angajati la nivelul intregii tari si un profit anual de zeci de milioane de euro.

Putini stiu insa cine se afla in spatele acestei povesti de succes destul de controversate.

Povestea incepe in 1880 in Bradford, Anglia, un oras industrial care atrage rapid peste 100 de familii de industriasi evrei si germani. In acest mediu prielnic Joshua Kelley Waddilove lanseaza un organism financiar (institutie financiara nebancara) menit sa acorde credite de consum muncitorilor din Bradford.

Entitatea se dezvolta treptat si in 40 de ani era deja extinsa la nivelul intregii tari (Marea Britanie). Dupa inca aprox. 20 de ani este listata la bursa captand atentia diverselor fonduri de investitii, banci si alti jucatori pe piata financiara interesati sa investeasca in noi oportunitati.

Acum este perioada cand Provident Financial trece de la statutul unei afaceri de familie la cel de multinationala in care nu exista un actionar majoritar ci actiunile sunt impartite intre un numar foarte mare de fonduri de investitii, banci, persoane fizice sau diverse alte entitati.

Cu alte cuvinte, afacerea inceputa in 1880 de Joshua, devenise acum un monstru cu ramificatii peste mari si tari, autonom, care munceste asiduu pentru imbogatirea numerosilor sai asociati (chiar daca asta presupune uneori saracirea clientilor).

In 1997 isi face debutul pe pietele din Europa de Est, printre care si Romania (functionand in actuala formula din 2006). Dezvoltarea exploziva s-a datorat in principal sistemului de business bazat pe colaboratori persoane fizice, platiti cu un comision procentual, in functie de performante (recent au fost obligati sa isi transforme acesti colaboratori in angajati cu carte de munca, ceea ce a implicat serioase costuri financiare pentru Provident), cat si creditelor mici (intre 500 si 3 000 lei) acordate in general persoanelor care nu se incadrau in standardele de creditare ale bancilor.

Omul din spatele diviziei Provident din Romania este din 2013 britanicul Graham O’Mahoney. Absolvent de Oxfor, omul din spatele Provident - sursa manager.roO`Mahoney a acumulat o vasta experienta profesionala datorita activitatii sale in multinationale din Marea Britanie, SUA, Japonia sau Ungaria.

In Romania coordoneaza echipa boardului de conducere a Provident.

In ceea ce priveste firma mama, multinationala International Personal Finance, persoanele cheie sunt: Gerard Ryan, director executiv, Daniel N. O`Connor, presedinte, Adrian David Edmund Gardner, Chris Robinson si Anthony J. Hales.

In prezent principalii actionari sunt fondurile de investitii: Standard Life Investments Ltd. , cu aproape 10%, Marathon Asset Management LLP, cu aproape 6%, Schroder Investment Management Ltd., cu aproximativ 5,5%, Fidelity Management & Research Co., cu usor peste 5%, dupa care vin diverse alte fonduri, companii de asigurari si entitati cu procente mai mici.

Principalele controverse si acuze la adresa Provident Romania sunt legate de dobanzile excesive (aproape 100% pe an) si clauzele contractuale pe care societatea le foloseste ca mijloace de presiune la adresa clientilor rau-platnici, Provident fiind catalogata drept cel mai mare camatr legal de pe piata autohtona.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.