Criza fertilității în Europa: care țări au cei mai mulți și cei mai puțini copii?
Pentru prima dată dupa 1960, numărul nașterilor în UE a scăzut sub 4 milioane, una dintre cele mai scăzute rate de fertilitate din lume.
În 2022, numărul nașterilor vii în Uniunea Europeană a atins cel mai scăzut nivel din 1960, conform celor mai recente date disponibile.
În acel an, doar 3,88 milioane de copii s-au născut în UE, fiind pentru prima dată când această cifră a scăzut sub 4 milioane.
De asemenea, rata fertilității a scăzut, apropiindu-se de nivelurile înregistrate în urmă cu douăzeci de ani. UE a avut una dintre cele mai scăzute rate ale fertilității din lume, definită ca numărul de nașteri vii pe femeie.
Dar cum se compară ratele de fertilitate în diferitele regiuni ale Europei și cum s-a schimbat rata de fertilitate în Europa comparativ cu restul lumii?
Începând din 1960, numărul copiilor născuți în UE a înregistrat o tendință descendentă. Cel mai mic număr a fost înregistrat în 2022, de 3,88 milioane.
În 1990, s-au născut 5,1 milioane de copii în UE, acesta fiind ultimul an în care numărul nașterilor a depășit 5 milioane.
Ratele de fertilitate variază considerabil în Europa
În 2022, rata fertilității, care reflectă numărul de nașteri vii pe femeie, a variat considerabil în UE, de la 1,79 în Franța la 1,08 în Malta, potrivit Eurostat, biroul de statistică al UE.
Media pentru UE în ansamblu a fost de 1,46. Inclusiv Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS), Regatul Unit și țările candidate la UE, Georgia (1,83) și Moldova (1,81) au raportat rate mai ridicate decât Franța.
În timp ce cea mai ridicată rată de fertilitate se observă în Franța, o țară mediteraneană, alte țări mediteraneene precum Malta (1,08), Spania (1,16), Italia (1,24), Grecia (1,32) și Cipru (1,37) au rate semnificativ mai scăzute.
În țări precum România (1,71), Turcia (1,63), Regatul Unit (1,56), Germania (1,46) și Finlanda (1,32) s-au înregistrat rate ale fertilității ușor mai ridicate.
Ratele de fertilitate vor scădea „dramatic”, 97 la suta dintre țări fiind incapabile să își susțină populația, cel putin asa arata analiza evoluției pe termen lung a ratei fertilității în UE.
MM
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.