Criza se Transforma

In ciuda declaratiilor optimiste ale guvernantilor nostri, lumea (deci si Romania) nu a scapat de criza economica. Nu doar ca nu a scapat dar perioada de relativa refacere si „depasire a crizei” din punct de vedere tehnic, nu este decat linistea dinaintea furtunii.

Nici SUA si nici alte state afectate de criza nu au reusit, prin masurile luate pana acum, sa reduca gradul de indatorare, mai mult, datoria publica a continuat sa creasca, zilele trecute datoria SUA (de aproximativ 15 000 miliarde de dolari) fiind egala cu PIB-ul.

In aceste conditii mai multi analisti economici subliniaza ca urmeaza a doua parte a crizei economice. Desigur guvernantii nostri vor fi luati din nou pe nepregatite la fel ca in 2008 cand America si Europa intrau in criza iar ei sustineau sus si tare ca Romania nu va fi afectata, de parca Romania ar fi o insula economica precum Cuba sau Coreea de Nord, fara legaturi cu economia globala. In realitate suntem legati economic de Occident prin mii de fire nevazute, de la banci si piata valutara pana la importul de rosii sau exportul de Logan-uri.

SUA se afla in pragul falimentului, Grecia si alte tari de talia ei sunt deja acolo, Romania e cuplata la aparate care o mentin artificial in viata prin imprumuturile de la FMI (practic traim pe datorie si nu se vede nimic bun la orizont).

Cauzele acestei situatii globale sunt profunde, intreg sistemul pe care s-a bazat ideea de stat social sunt putrede, s-au dovedit a fi utopice si imposibil de mentinut in realitate. Asa cum la inceputul anilor `90 comunismul a dat faliment aratandu-si limitele, acelasi lucru se intampla acum cu statul social (idealul social-democratiei).

Pentru omul de rand e greu sa-i explici ca statul nu mai poate plati pensiile si toate delicatesurile financiare cu care a fost naravit. De aceea si vedem miscarile violente din Grecia sau Spania care nu fac decat sa adanceasca si mai mult criza si probabil, sa puna ultima bomboana pe coliva sistemului care s-a obisnuit sa ia de la unii care produc (putini) si sa dea la altii care consuma (multi).

Solutia? Va fi una radicala si greu de prevazut in acelasi timp. In orice caz tocmai se aranjaza cadrul ideal de nastere al conflictelor majore, probabil chiar al treilea razboi mondial, marile conflagratii au fost tot timpul prilejuri cu care omenirea s-a primenit, s-au rearanjat cartile, s-a facut curatenie pe masa, intr-un fel sau altul, iar istoria are tendinta sa fie ciclica.

Ce va urma? Aici sunt multe variante, probabil asa vor fi, in functie de tara si regiune, de la o revenire la capitalismul pur de la inceputul sec. XX, pana la o reintoarcere la comunism si nationalizari (nu conteaza ca si asta ar da faliment dupa cateva decenii, oamenii repeta mereu aceleasi greseli), impunerea modelului chinez (un capitalism dirijat sub o dictatura luminata), anarhie dupa modelul somalez sau chiar feudalism, de la caz la caz.

Un lucru e sigur, suntem contemporanii si martorii (mai bine zis actorii) unor mari prefaceri. Ne aflam la granita a doua lumi, una pe care o vom lasa un urma, ce si-a trait traiul si si-a mancat malaiul, si una ce ne asteapta dincolo de ceata crizei, plina de surprize si imprevizibila.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.