Cultura acvaponica – o afacere pentru 2012
Culturile acvaponice sau acvaponia sunt o imbinare intre piscicultura si agricultura. Mai exact este vorba de un ecosistem artificial, in miniatura, o simbioza intre plante si pesti, in care nutrientii necesari cresterii legumelor sunt obtinuiti natural din reziduurile produse de cresterea pestilor iar plantele ajuta la filtrarea si oxigenarea apei pestilor. Acvaponia ofera astfel atat o productie de peste dar mai ales o productie de legume bio ce pot fi valorificate pe piata in conditii avantajoase.
Culturile acvaponice sunt o noutate atat in lume cat mai ales in Romania. Acvaponia a aparut ca un raspuns la problema legumelor bio, tot mai rare si mai scumpe dar si la cea a terenului agricol.
Spre deosebire de agricultura traditionala, acvaponia elimina din start o serie de dificultati: problema terenului agricol (plantele nu cresc pe sol), a capriciilor vremii (cultura nu depinde de precipitatiile naturale), a ingrasemintelor (ele sunt naturale, oferite de pesti, nu costa nimic in plus) si ofera un produs tot mai pretios: legume bio.
Cum functioneaza?
Principiul obtinerii unei culturi acvaponice este simplu si ingenios. Apa reziduala din bazinele pestilor iriga, cu ajutorul unei pompe, platele care stau deasupra unui alt bazin, cu radacinile in apa, pe un pat de pietris (sau alte materiale), dupa care se intoarce in bazinul cu pesti intr-un flux continuu. Astfel plantele primesc nutrienti iar apa pestilor este filtrata natural.
Dejectiile pestilor contin nitrati si bacterii care favorizeaza cresterea naturala si ecologica a legumelor.
Avantaj dublu: crestem si pesti si zarzavaturi.
Acesta este pe scurt principiul de functionare, in realitate pot fi utilizate diferite sisteme. In imaginea alaturata aveti o schita simplista a sistemului acvaponic:
Spatiul necesar difera in functie de marimea culturilor. Poate fi inceputa si in sufragerie daca sunteti deja pasionat de acvaristica, insa pentru o afacere in stil mare este de preferat sa desfasurati aceasta afacere in sere cu bazine piscicole adecvate.
In astfel de sisteme se pot obtine culturi de salata, ardei, rosii precum si alte legume.
Primii pasi mai seriosi in Romania in domeniul acvaponiei au fost facuti abia in 2011, la Timisoara de catre Miron Sergiu, un tanar pasionat de culturi ecologice. Prima „recolta” a obtinut-o in niste acvarii mai mari, in sufragerie. A fost multumit de rezultate astfel incat s-a hotarat sa-si extinda activitatea si sa investeasca in jur de 1500 euro, obtinand rezultate incurajatoare.
Puteti vedea aici un scurt material video despre Miron Sergiu si pasiunea lui pentru acvaponie, material din care puteti vedea cum arata in realitate o salata crescuta in acvariu.
In Vestul Europei, Japonia sau Australia, acvaponia este deja o ramura agricola in plina expansiune.
Pentru o productie destinata comecializarii este necesar un spatiu adecvat cum ar fi solariile dar poate fi inceputa si ca un hobby pe balcon sau in alt spatiu al locuintei.
De ce este o afacerea de viitor?
In primul rand pentru ca obtine legume 100% ecologice. Cererea de alimente bio a crescut in ultimii ani si va continua sa creasca. Insa pana acum legumele bio se obtineau greu si in cantitati reduse, acvaponia poate rezolva acest inconvenient.
In al doilea rand pentru ca nu ai nevoie de teren arabil, nici de mana de lucru scumpa pentru muncile agricole, nici de ingraseminte si asa mai departe. Adica este mai ieftina decat agricultura traditionala.
Investitia initiala difera in functie de amploarea afacerii insa se poate pleca si de la 1-3000 de euro, plus posibilitatea de a contracta fonduri europene destinate tinerilor fermieri cu idei inovatoare.
Acestea sunt principalele atuuri care plaseaza acvaponia printre afacerile viitorului.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.
Este extraordinar,m-am apucat de treaba.Am nevoie de cateva precizari:
-la 1 mc de apa care este marimea spatiului de cultura.
-cum construiesc sifonul?
-cum construiesc filtrele,si cred ca trebuiesc montate si la intrarea/iesirea in/din spatiul de cultura si in bazinul de pesti?
Cu stima ! v.stanescu
cite salate o fi pus ala in sufrageria lui? ca doar nu era cit un teren de fotbal
o salata matura ocupa un spatiu cu un diametru maxim de 25 de cm. la o sufragerie de 4m pe 3m fa tu calculele. ia in consideratie si faptul ca se poate planta pe mai multe nivele (poti sa ai trei rafturi suprapuse fara sa te inghesui). mai ia in calcul ca o salata are nevoie de o luna ca sa ajunga de la rasad la salata pe care o cumperi. succes la calcule
ce pesti se preteaza petru acest lucru.
oricare. cu cat mai putini pretentiosi, cu atit mai bine. eu folosesc carasi. unii pescuiti de la ghiol si prea mici pentru tigaie, iar altii cumparati de la magazinele pescaresti unde reprezinta momeala pentru rapitori
ce fel de becuri ati folosit
interesant,acum am aflat am sa ancerc so pun an aplicare am 5000m si solar dar imi trebuie mai multe informatii stau la tara si poate pot demara ceva exista vreun tratat despre cultura acvaponica? va multumesc
Salutare tuturor…ce temperatura trebuie sa aiba apa din acvariu pentru a oferi conditile necesare dezvoltari plantei?…seminta de salata pana sa ajunga planta de a fii utilizata in sist acvaponic cum se procedeaza?…va multumesc!
sistemului acvaponic este f f interesant, necesita cunostinte adecvate culturiilor ca hrana pestilor,culturilor din apa reziduala a pestilor ca fiind bio, produsele obtinute ce urmeaza a fi vlorificate trebuiesc cunoscute pe piata.
Tinerii de la sate ar trebui sa se aplece asupra acestor idei!!!!
deci investitia initiala depaseste bine 3000 de euro, avand in vedere ca un acvariu nu poate ramane iarna afara…doar daca vrei sa comercializezi direct pesti congelati bio… ma rog, deci ai neveoie si de un spatiu acoperit plus de incalzirea necesara si lumina. apoi nu se specifica ce mananca pestii, ca sa ai salata aia bio 100%…le dai rame sau ce? si ramele de unde le culegi, alea cu ce is hranite samd. in fine, in ritmul asta, chiar daca pui acvariu sub „salata” si nu pe margine ca in desen, tot ajungi sa ai la final niste rosii sau salate destul de scumpe, pentru ca pompa aia aare nevoie de curent, iar caldura la fel, doar pt ca sa ai la final un produs bio, desi, cum va spuneam va pot demonstra oricand ca nu sunt 100% produse bio, pt. ca e important ce mananca pestii. se mai poate lua in calcul varianta cu celule fotovoltaice pentru asigurarea curentului la pompa si a caldurii, doar ca atunci creste si investitia cu aproximativ 5 euro pe watt montat.
investitia initiala depinde foarte mult de ce vrei sa faci. aia cu 3000 de euro e ca in reclama cu Matache macelaru ‘nu e cum crede lumea’. eu am carasi in sistem si au congelat in iarna asta, da’ nu i-am vandut congelati. si acum sunt decongelati si isi vad linistiti de viata. incalzirea e necesara doar daca vrei sa faci rosii in decembrie. daca te adaptezi sezonului nu ai nevoie de incalzire. si daca chiar ai nevoie de caldura se poate face in mai multe moduri. legat de ce mananca pestii… ai mei manamca rime, iarba ratei luata de la ghiol si plantata intr-un bazin, porumb, griu si frunze de salata. cand nu vrei sa faci, sau ti-e teama sa faci, e foarte simplu sa cauti nod in papura. dar iti zic ca totul se poate rezolva
salut. e cineva in Romania care practica acvaponia la un nivel mai mare de (in sufragerie, pe balcon).momentan sunt stabilit in Danemarca dar tare mult mi as dori sa ma intorc in tara, am un teren si un capital. intrebarea mea este daca se ocupa cineva la ora actuala si daca este dispus sa impartaseasca knowhow-ul. va multumesc anticipat
Alex, stai unde esti ca nu merita, e Romania, deci revino-ti!!!
Este o tehnologie novativa ce poateaduce : respect naturii , sanatate beneficiarilor si activitate ( miscare , gandire , studiu si multa relaxare pentru producator daca este facuta cu pasiune ) aducatoare de profit. Succes tuturor
Deocamdata in romania nu se apreciaza aceste culturi, dar cred ca viitorul este mult mai promitator