Cum devii fotograf profesionist
Rezumat:
Fotografia a intrat cu greutate în panteonul artelor, iar mult timp a reprezentat o lume a inițiaților. Chiar și când aparatele au devenit mai accesibile, multe familii nu aveau un aparat propriu. Încorporarea camerei de fotografiat în telefoanele mobile a schimbat modul în care ne raportăm la imagine. Astăzi cu toții facem fotografii, deseori aproape obsesiv, însă fotografi se pot numi puțini. Această artă necesită anumite calități și pregătire, dar și echipament. Dacă strângem cercul la fotografii profesioniști, numărul scade și mai mult. Transformarea pasiunii în meserie este visul oricărui fotograf amator, dar multe persoane nu știu cum pot face marele pas. Citește în continuare și descoperă cum poți deveni fotograf profesionist.
Alege o nișă
Fotografia este o artă generoasă, care îți permite să explorezi multe medii și să surprinzi imagini pline de sens ale unor lucruri inedite sau, dimpotrivă, ale unor lucruri aparent obișnuite. Pe măsură ce înveți regulile și secretele fotografiei și capeți experiență ca fotograf amator, trebuie să te îndrepți spre o nișă. Ai de unde alege: portret, eveniment, presă, fotografie de produs, turism, ș.a. Alegerea ta depinde de preferințele personale, abilități și latura comercială. Poate că îți place să fotografiezi insecte, dar ce șanse ai să trăiești din asta? Unele nișe sunt mai căutate, iar altele plătesc mai bine. Studiază piața locală și descoperă eventualele oportunități. De asemenea, urmărește competiția: ce calități au fotografii de succes din nișa aleasă? Ce clienți atrag și ce tarife practică?
Respectă legea
Una dintre cele mai abordate căi în trecerea de la fotografia de amator la cea profesională este înființarea propriei afaceri. Mulți fotografi încep la negru, dar acest lucru nu este recomandat. Nu doar că riști consecințe legale serioase, dar nici nu pari profesionist. Organizează-ți activitatea într-o formă legală și astfel vei avea o imagine mai bună și vei putea încheia contracte cu clienții. În acest fel te vei putea apăra legal în cazul în care un client te înșală. Tot de latura legală ține și ceea ce fotografiezi. Nu ai voie să faci poze oriunde și trebuie să respecți reglementările în vigoare legate de confidențialitatea datelor.
Achiziționează echipamentul potrivit
Este indicat să începi cu un aparat de fotografiat decent, capabil de fotografiere profesională, dar nu investi toate economiile în echipament. Artistul este mai important decât aparatul și dacă investești totul într-o cameră scumpă nu vei mai avea bani pentru programele de editare sau pentru promovare. Îmbunătățește pe parcurs echipamentul și cumpără-ți accesorii care îți ușurează lucrul și transportul, ca trepiede sau genți foto de la F64. La început, când nu ai mulți clienți, închirierea echipamentului poate reprezenta cea mai bună variantă, pentru că îți permite accesul la produse de calitate chiar dacă bugetul tău este redus.
Promovează-te
Promovarea este extrem de importantă pentru atragerea clienților, mai ales pe nișele saturate. Clienții sunt atrași în primul rând de profesionalism și recomandări, apoi de preț. Investește într-un site personal pe care să încarci un portofoliu reprezentativ, tarife și alte detalii care țin de bussiness. Fii prezent constant în social media și promovează-te cu fiecare ocazie, indiferent dacă este vorba de un eveniment local sau unul dedicat domeniului. Obține recomandări de la clienți și fă-i să se simtă satisfăcuți oferindu-le fotografii suplimentare și arătându-ți disponibilitatea de a comunica și de a le satisface cerințele. Nu uita că ofertele și reducerile îți aduc pe termen lung mai multe comenzi și mai mulți bani.
Studiază constant
Workshopurile, internshipurile, cursurile și evenimentele de networking sunt utile pentru orice fotograf, indiferent de nivelul la care a ajuns. Ai mereu de învățat în acest domeniu, așa că studiază constant, atât în ce privește știința fotografiei, cât și echipamentul. Dacă ai propria firmă, nu uita să te pui la curent cu ultimele noutăți legate de antreprenoriat și să înveți despre cum poți evolua în acest domeniu.
Oamenii care își transformă pasiunea în meserie au o viață mai frumoasă Poți și tu deveni fotograf profesionist dacă ai determinare și dacă ții cont de informațiile prezentate de noi.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.