Cum eviti depresia recurenta? Fa terapie si ia tratamentul recomandat!
Rezumat:
Depresia recurenta este o revenire, poate mai incisiva, a bolii diagnosticate anterior. Din pacate statisticile spun ca 50% dintre suferinzii de depresie ajung la recurenta, la recadere. Motivele pentru care ajung la aceasta agravare a situatiei lor sunt variate. Tocmai de aceea incercam sa le venim in ajutor in randurile urmatoare, aa stie ce au de facuta incat sa nu recada in aceeasi problema. Aceasta poate fi chiar mai suparatoare decat forma de depresie cu care s-au mai confruntat.
Sanatatea inainte de toate
Recuperarea din depresie a necesitat tratamente, terapie, efort. S-a acumulat mult timp de cand pacientul a inceput sa lupte cu boala. Atunci cand organismul este slabit, cand e obosit si iesit din forma fizica, riscul e mare sa ajunga la recurenta depresiva. La fel se intampla si atunci cand sufera de alte boli pe care nu le trateaza. Se aduna toate si preseaza pe starea sa de spirit. E important asadar sa trateze afectiunile pe care le are, sa consulte medicul in functie de situatia sa specifica. Sa se odihneasca, sa petreaca timp in natura. De asemenea, trebuie sa aiba grija la dieta cotidiana si la stimulatoare gen cafea sau energizante. Acestea nu fac decat sa pacaleasca starea generala proasta pe care o are organismul. E necesar sa se lucreze la cauzele starii sale nu doar sa amelioreze simptomele evidente. Nu trebuie neglijata psihoterapia. Tratamentele medicamentoase te ajuta sa fii pe linia de plutire, recuperare din boala poti avea numai prin psihoterapie.
Atitudine pozitiva si relaxare
Pe langa grija de sine din punct de vedere fizic, conteaza mult atitudinea pe care o are pacientul. E necesar sa fie pozitiva. Sa nu se incarce cu foarte multe lucruri de facut pentru ca ajunge la extenuare. Daca este posibil, sa nu ia decizii importante in aceasta perioada. Sa-si acorde un respiro. Sa socializeze, sa-si gasesca un hobby, sa discute cu cineva apropiat pe a carui parere pune pret. Ii va fi de mare ajutor aceasta scurta relaxare. Sa fie recunoscator ca se numara printre cei care au scapat de o boala agresiva, sa nu se invinovateasca pentru lucruri pe care nu avea cum sa le controleze. Sa se bucure de faptul ca si-a recapatat viata asa cum isi dorea. Sa incerce sa-si dea seama ca e o persoana valoroasa, ca exista in sine comori inca nedescoperite. Acesta trebuie sa ceara ajutorul unui psihoterapeut impreuna cu care sa lamureasca situatia sa interioara.
Confruntarea cu realitatea
E adevarat ca viata din jurul sau nu s-a transformat in viata perfecta. Inca sunt oameni rau intentionati, unele lucruri nu merg chiar cum si-ar dori, etc. Sa ia lucrurile asa cum sunt. Sa indrepte ceea ce poate. Iar pentru ce nu poate, sa nu se invinovateasca. Unele lucruri chiar nu sunt acolo pentru ca el, pacientul, sa le gestioneze. Sa invete sa descopere lucrurile frumoase, sa se bucure de ele. In felul asta va invata sa fie pozitiv, sa gestioneze bine stresul si neplacerile. Il va ajuta tratamentul recomandat pentru aceasta perioada (deopotriva psihoterapie si medicamente). De asemenea, daca se poate, sa se alature unui grup specializat de suport. Va gasi sprijin specific de la persoane care au trecut prin experiente similare cu ale sale. Acestia vor reprezenta plasa de siguranta pentru pacient, indiferent de starea sa de sanatate.
Depresia recurenta – In loc de concluzie
Iata deci ca sunt multe lucruri pe care pacientul le poate face pentru sine in mod curent, fara sa fie solicitat peste puterile lui. E nevoie de un pic de atentie la felul in care isi echilibreaza fiecare zi din toate punctele de vedere. Noi ii dorim sa ramana pe calea recuperarii totale si a sanatatii. Si sa ceara ajutor unui specialist pentru psihoterapie.
Articol furnizat de Cabinetul psihologic Simona Jeles.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.