Fiecare din noi avem pasiuni sau hobbyuri. Fie ca e vorba de acvaristica, numismatica, sport, motociclete, toate aceste hobbyuri pot fi transformate la un momentdat in afaceri profitabile. Atunci cand faci un lucru cu pasiune ai toate sansele sa-l faci cum trebuie, e valabil si in lumea afacerilor. Este recomandat, daca esti la inceput de drum, sa incepi cu ceva care te pasioneaza. Atunci cand esti pasionat de ceea ce faci, cand cunosti materia cu care lucrezi, deja pleci de pe o pozitie avantajata.

Asadar, daca esti in cautarea unei idei de afaceri, incepe cu propriile tale pasiuni. Alege acel hobby si acel domeniu pe care il cunosti cel mai bine si care te pasioneaza cel mai mult. Cu siguranta ca exista pe lumea asta o categorie de oameni care au aceeasi pasiune cu cea pe care ai ales-o sa devina tema principala a afacerii tale, ei vor fi potentialii tai clienti.

Cum incep? Ce vand?
Primul pas, ca in orice afacere, trebuie sa inceapa cu planul afacerii. Dupa ce ti-ai ales pasiunea in jurul careia iti vei construi afacerea, te apuci de intocmit planul afacerii. Iti stabilesti telurile, iei in calcul problemele care ar putea sa apara si modul in care le vei rezolva, alcatuiesti un buget pe care esti disponibil sa-l cheltuiesti, construiesti strategia de promovare, etc.

Stabileste-ti teluri realiste pe care sa le poti atinge. De exemplu stabileste-ti suma la care vrei sa ajunga profitul tau in luna respectiva, sa zicem, dar fii realist. Nu fixa niciodata teluri exagerate ce nu pot fi atinse.

OK, dupa ce ti-ai alcatuit strategia treci la fapte. Incepe cu studierea pietei, gaseste-ti potentialii clienti, identifica-ti nisa, cum se zice. Vei care sunt nevoile potentialilor clienti, care este cererea, ce se cauta, ce doreste piata. Abia apoi creaza-ti produsul sau serviciul, in functie de aceste cerinte reale ale pietei.

Produsele pot fi atat tangibile, clasice (monede vechi, animale de companie si orice alte produse clasice specifice hobby-ului respectiv), dar si intangibile (carti electronice, informatii, site-uri, comunitati virtuale, etc.)

Personal recomand cea de a doua categorie, sunt ieftine, la indemna oricui si prezinta riscuri scazute (vezi articolul „De ce afacerea ta are nevoie de internet”).
Ati auzit probabil de povestea acelei femei de varsta mijlocie, satula de rutina slujbei care cauta de zor o idee pentru a incepe propria afacere. Incerca pe rand mai multe companii de marketing in retea pentru ca de fiecare data sa esueze si sa fie nevoita sa se intoarca din nou la sluja pe care o ura. Dar toate astea se schimba atunci cand isi construieste propria afacere in jurul pasiunii ei pentru animale. Scrie cateva carti electronice despre dresajul cainilor, creaza propriile retete culinare pentru patrupede, in fine, totul creat in jurul pasiunii pentru cresterea cainilor. De aceasta data reuseste sa-si atinga visul, sa aiba propria afacere care sa-i aduca suficienti bani pentru a nu fi nevoita sa se angajeze din nou si partea cea mai frumoasa e ca a reusit asta fara sa faca altceva decat ceea ce o pasiona oricum. Aceasta poveste va poate inspira si pe voi.

Daca te sperie gandul de a scrie o carte electronica, desi crede-ma ca nu e deloc prea complicat, poti crea un website in jurul pasiunii tale. Azi e la indemana oricui sa realizeze un website, fara sa fie programator. Exista template-uri web, sabloane gata facute, doar iti alege modelul si-l personalizezi.
Umple acel site cu informatii utile referitoare la pasiunea aleasa, creaza un forum de discutii pentru vizitatori, apoi promoveaza-l, promoveaza-l, promoveaza-l! Astfel vei obtine o comunitate online de persoane avand aceeasi pasiune comuna. Daca site-ul va obtine suficient trafic nu-ti va fi prea greu sa vinzi spatiu publicitar pe site-ul respectiv. Firmele care comercializeaza mancare pentru caini sa zicem, vor fi interesate sa aiba un banner pe un site despre chinologie care are un trafic intens, cred ca ai inteles ideea. Si poti sa mergi mai departe, sa creezi propriul tau produs pe care sa-l afisezi apoi pe site spre vanzare (de pilda un CD despre dresajul cainilor, un e-book despre construirea macheteleor, in fine, un produs informational cu continut specific hobby-ului tau).

Poti incepe intai cu un site cu continut gratuit, fara sa vinzi nimic momentan. Pe masura ce construiesti o comunitate online si site-ul se bucura de un trafic bun poti incepe sa vinzi spatiu de reclama, abia apoi te poti gandi la un produs propriuzis. Posibilitatile sunt infinite, te poti afilia unui alt site, poti intra in programele de publicitate ale unor companii consacrate cum e Amazon sau Google, poti vinde site-ul concurentei, etc.

Daca ti-ai conceput un plan bun, ai toate sansele ca mica ta afacere online plecata de la un hobby, sa se transforme intr-o sursa stabila si insemnata de venit. Fara a mai vorbi de riscurile financiare foarte scazute pe care le presupune o afacere online.

Mult succes!