Cum sa castigi o dezbatere
Chiar daca nu esti vreun politician, moderator de talck-show sau alta persoana publica, totusi, de multe ori esti pus(a) in situatia de a participa la o dezbatere, de a-ti sustine ideile impotriva altora.
Probabil uneori ai reusit sa castigi dezbaterile la care ai luat parte sau dimpotriva ai observat ca ai pierdut dezbaterea desi stiai ca ai avut dreptate, ca argumentele tale sunt superioare, totusi nu ai reusit sa convingi.
In mod normal cu totii am trecut prin ambele situatii, uneori am reusit sa convingem, alteori, chiar daca am avut dreptate, nu am reusit sa ajungem la inima sau ratiunea persoanei cu care ne confruntam in idei.
Articolul de mai jos ofera cateva solutii si ponturi care te pot invata cum sa castigi o dezbatere. Ok, nu exista o formula magica si garantata, ar fi prea simplu sa existe, insa dupa ce vei citi randurile urmatoare, iti va fi mult mai usor sa castigi o dezbatere, indiferent de natura ei.
- Nu lupta impotriva rezistentei
Este un pont foarte important pentru castigarea unei dezbateri pe care putini il cunosc. Majoritatea, cand se lovesc de un contra-argument, incep sa lupte impotriva lui starnind si mai mult rezistenta interlocutorului.
Se numeste fenomenul actiune si reactie, adica actiunea noastra de a ataca punctul de vedere al celuilalt, starneste in celalalt o si mai mare dorinta si inversunare de a-si apara punctul de vedere pe care il atacam.
De obicei acest mod de dezbatere nu duce nicaieri, nimeni nu va reusi sa convinga pe nimeni, va fi in realitate o cearta si nu o dezbatere dupa modelul din copilarie „ba tu, ba tu!”.
Abordarea profesionita, pe care o au marii oratori si liderii innascuti, atunci cand apare o rezistenta din parte interlocutorului, este eschiva, ocolirea ei si mutarea discutiei spre un alt aspect.
De exemplu, sa luam cazul ipotetic al unui agent comercial care prezinta un produs. Cand clientul ii spune ca produsul nu prea este de calitate, in loc sa il contrazica si sa starneasca o si mai mare rezistenta din partea clientului, agentul comercial ii va vorbi despre pretul redus, ii va spune ca este o afacere buna, in fine, va aduce in discutie alte aspecte pozitive ale produsului in cauza.
- Foloseste-te de scara de valori a interlocutorului
Adesea, din cateva vorbe ne putem da seama despre tipul interlocutorului cu care avem de a face, daca este un om educat, daca este un om simplu, daca are anumite conceptii, etc. Sunt indicii importante care ne pot ajuta daca ne folosim de ele pentru a-l convinge.
Chiar daca nu suntem de acord cu scara lui de valori, trebuie sa ne punem in pielea lui, sa incercam sa vedem lumea prin ochii lui si astfel ne va fi usor sa stim cum sa-l luam.
Daca ati citit Faptele Apostolilor, ati vazut ca Sf. Pavel cand a ajuns la Atena si a vazut atatea temple dedicate unor zei pagani si obiceiul grecilor de a tine discursuri pe Areopag, si-a inceput discursul si mesajul sau de crestinare pornind tocmai de la acele temple si de la gustul atenienilor pentru filosofie.
Adica a folosit sistemul de valori al celor carora li se adresa pentru a-i ajuta sa-i inteleaga mai bine mesajul.
Daca ar fi inceput sa le vorbeasca direct despre noua credinta pe care o propovaduia dar despre care atenienii nu stiau nimic, despre scrierile Biblice si religia evreilor, cu care atenienii nu erau obisnuiti, nu ar fi gasit acea carare spre inima lor ca atunci cand a inceput discutia despre lucrurile cu care acestia erau familiari, templele pagane si gustul pentru dezbateri filosofice.
- Mai putine vorbe si mai multe fapte
Nu lungi prea mult vorba despre situatii ipotetice, prezinta-i interlocutorului date concrete, fapte, cifre, relatari de presa, documente, studii, adica lucruri concrete care sa iti sustina punctul de vedere.
- Vorbeste cu autoritate si fii plin de incredere in propriile tale forte
Daca vrei ca ceilalti sa te creada, trebuie sa te crezi intai pe tine insuti, sa ii inspiri, sa se observe ca esti pasionat de ceea ce spui.
Pe scurt, trebuie sa existe o armonie intre ceea ce spui si ceea ce faci. Pe romaneste: ori te poarta cu ti-e vorba ori vorbeste cum ti-e portul.
Oamenii ii urmeaza pe cei care inspira incredere si degaja siguranta de sine. Puteti citi intr-un alt articol despre importanta limbajului trupului in arta convingerii.
- Arata-i ca stii mai multe decat el
In timpul discutiei poti sesiza un anumit aspect, o anumita arie a preocuparilor umane pe care interlocutorul o aduce in discutie. Daca se intampla sa te pricepi la acel domeniu, nu ezita sa profiti de asta si arata-i interlocutorului ca te pricepi mai bine decat el.
Asta il face sa se indoiasca de propriile argumente (in cazul in care opune rezistenta) si sa te considere o autoritate, argumentele tale vor capata astfel o alta greutate.
- Repetitia
In momentul in care simti ca esti pe punctul de a castiga dezbaterea, repeta sistematic punctele cele mai tari ale pledoariei tale. Bombardeaza-zi auditoriul cu o serie de propozitii si argumente care constituie elementul de incheiere al dezbaterii.
E ca un fel de incheiere in care le reamintesti de ce ai dreptate si de ce trebuie sa se lase convinsi de prezentarea ta.
In viata de zi cu zi, in familie, la serviciu sau in multe alte situatii, suntem adesea nevoiti sa ne prezentam argumentele, sa incercam sa convingem pe altii de justetea actiunilor noastre, fie pentru a ne disculpa, fie pentru a-i determina sa ne ajute.
Uneori de castigarea unei dezbateri atarna lucruri importante din viata noastra, daca ne gandim la situatiile dificile, cum ar fi infatisarea la tribunal, vedem cat de importanta poate fi la un momentdat castigarea unei dezbateri.
Multi oameni nu sunt dispusi sa intre intr-o dezbatere, de aceea trebuie sa eviti mereu ca o dezbatere si un schimb de idei sa degenereze intr-o cearta.
Dezbaterea bazata pe argumente trebuie sa fie o solutie de avarie, atunci cand nimic altceva nu convinge, cand chiar ai nevoie sa te faci inteles, spun asta pentru ca multi se vor simti atacati personal, vor crede ca ai ceva cu ei, daca incerci sa le explici de ce e alba si nu neagra.
Chiar si asa uneori dezbaterile sunt inevitabile si daca tot va trebui sa treci prin asta, de ce sa nu iti maximizezi sansele de a castiga schimbul de idei?
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.