Cum sa incepi o afacere cu produse handmade

Ideea unei afaceri cu produse handmade le trece multora prin cap dar dintre acestia prea putini se apleaca serios asupra acestei oportunitati pentru a analiza ce presupune o astfel de activitate, cat este de viabila si de profitabila.

Tocmai asta incercam sa facem in acest articol!

Iata in randurile de mai jos care sunt dedesubturile, avantajele, provocarile si oportunitatile unei astfel de activitati.

Mai exact, cum sa incepi o afacere bazata pe producerea de accesorii handmade.

In primul rand ce este un handmade?

In engleza, handmade inseamna in traducere exacta, fabricat manual (de la hand = mana si made = a produce, a fabrica). Cu alte cuvinte este vorba in sens larg, de orice produs artizanal realizat prin productie manuala.

In sens restrans, se refera la bijuterii, gablonturi, tricotaje, picturi, sculpturi, si asa mai departe. Produse care sunt tot atatea oportunitati de afaceri pentru cei care au abilitatile necesare de a le realiza si comercializa.

O afacere in special pentru femei

O afacere cu produse handmade, desi nu in mod exclusiv, se adreseaza in special femeilor dintr-o serie de motive: femeile au un gust artistic mai dezvoltat, au mai mult timp liber (multe fiind chiar casnice), munca, desi migaloasa, nu presupune mari eforturi fizice, in fine, clientela este preponderent feminina.

Poate in acest moment va intrebati: bine, bine, dar efectiv ce pot realiza?

Idei de produse handmade

Aici intra o gama foarte variata, de la bijuterii, martisoare, accesorii, pana la adevarate opere de arta. Iata cateva idei mai inedite:

  • bijuterii din monede vechi – salbe, bratari, cerci, inele, pandantive, talismane etc.
  • bijuterii din sticla de Murano – un material usor exclusivist, de calitate, care va poate ajuta sa va creati chiar un mic brand local.
  • palarii tematice pentru anumite perioade din an
  • curele si posete de dama, portofele
  • cutii si ambalaje pentru cadouri, invitatii sau carti de vizita, felicitari, pungi de hartie etc.

Materialele vi le puteti lua din comert, avand in vedere ca improvizatia este cuvantul-cheie intr-o astfel de afacere, nu va fi prea greu sa gasiti materia prima.

In unele cazuri va puteti orienta spre obiecte vintage pe care le puteti readuce la viata (cum ar fi monedele vechi de argint, ideal pentru confectionarea de bijuterii).

Promovarea si gasirea clientilor

Cum spuneam mai sus, improvitatia si originalitatea sunt factori care contribuie la promovarea si succesul produselor handmade. Este un domeniu in care creativitatea nu este doar permisa ci este chiar obligatorie.

Prezentarea creatiilor proprii si gasirea primilor clienti pot fi realizate in mediul online, cu un mic site de prezentare si/sau o promovare adecvata prin retelele de socializare si cu o camera foto digitala (necesara pentru fotografierea produsele si incarcarea pozelor pe internet), poti beneficia de o promovare reusita cu costuri minime sau chiar gratuit.

Participarea la targuri tematice este o alta sursa importanta de potentiali clienti si de venituri.

In rest te poti baza pe micul tau cerc de prieteni si cunoscuti.

In cazuri speciale, atunci cand se reuseste pasul de la hobby la afacere sau de la o activitate part-time la una full-time, se poate spera si pe cooperarea pe termen lung cu anumite magazine si consignatii dispuse sa iti preia produsele. Insa acest stadiu presupune ca produsele tale sa fie deja recunoscute pentru calitatea si viabilitatea lor.

Cat se castiga?

Castigurile depind de mai multi factori insa in special de gradul de implicare al artizanului si de politica de preturi.

Stabilirea pretului trebuie sa tina cont de cativa factori:

  • de pretul materiri prime (care trebuie acoperit)
  • de timpul necesar confectionarii
  • de cheltuielile aditionale necesare procesului de confectionare (curent consumat, lipici, apa, coloranti, alte consumabile etc.)
  • de cheltuielile cu promovare
  • de taxele si impozitele rezultate
  • nu in ultimul rand trebuie avut in vedere ca in final, atunci cand tragi linie, trebuie sa iesi pe plus, adica sa realizezi un profit

O asteptare orientativ-realista se poate estima in jurul unui profit de cateva sute de lei pe luna, cu un ascendent de vanzari pentru perioadele sezonieri (1-8 Martie sau sezonul estival) care pot urca incasarile pana la cateva mii de lei pe luna.

Costuri scazute, promovare accesibila, o mare libertate de miscare in ceea ce priveste designul si materialul produsului final, toate aceste elemente sunt tot atatea argumente in favoarea afacerilor cu produse handmade.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. Adriana Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.