Cum sa intocmesti un plan de afaceri

Un plan de afaceri ar trebui sa fie un element esential pentru orice antreprenor aflat la inceput de drum. O afacere fara un plan intocmit este ca un autobuz fara o destinatie anume, sansele de a ajunge intr-un punct nedorit sunt mult mai mari decat in cazurile in care exista un plan de afaceri.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci atunci cand intocmesti un plan de afaceri, fie ca e vorba de inceperea unei afaceri noi sau este pentru o afacere existenta, asadar primul lucru ce trebuie avut in vedere la intocmirea unui plan de afaceri este sa gasesti acel element cheie care

face ca produsul sau serviciul pe care il oferi sa fie diferit de cel al concurentei si sa iasa in fata. Cu alte cuvinte sa gasesti ce anume te face mai bun decat concurenta, elementul tau cheie care te diferentiaza de ceilalti si pe care poti conta in dezvoltarea afacerii tale.

Trebuie sa identifici dorintele si nevoile clientilor care sunt implinite de produsul/serviciul tau, sa intelegi cat de util le este produsul cu adevarat, cum se simteau ei inainte de aparitia acelui produs pe piata si care este pricipalul factor benefic al produsului tau asupra clientilor. Daca inca nu ti-ai lansat afacerea aceasta analiza e mai usor de facut, insa daca ai deja un produs/serviciu pe piata, gasirea punctului sau forte poate reprezenta o provocare. Aceasta identificare si intelegere profunda a efectelor produselor si serviciilor tale este deosebit de utila atat pentru tine ca antreprenor pentru ca te ajuta sa-ti intelegi mai bine propria afacere, cat si pentru eventualii investitori care sunt intotdeauna interesati sa analizeze toate detaliile unei afaceri inainte de a investi in ea.

Verifica-ti resultatele posibile pe care le-ai obtine in cazul aplicarii anumitor schimbari, daca ai lansa o campanie de promovare, daca ai investi in imbunatatirea produselor si serviciilor, in fine, alte investitii pe care vrei sa le faci. Recomand sa faci aceasta analiza a afacerii tale in programul Excel, trece toate costurile, toate plusurile si minusurile masurilor pe care ai de gand sa le iei dar si al celor pe care le-ai luat deja, calculeaza-ti toate incasarile si cheltuielile in general pentru a avea o imagine de ansamblu asupra afacerii tale. Va fi o munca anevoioasa dar nu te grabeste nimeni, in plus aceste informatii sunt vitale daca vrei sa controlezi cursul afacerii tale, drumul spre care se indreapta ea.

Urmatorul aspect din realizarea unui plan de afaceri este cunoasterea piteti careia te adresezi. Pentru a avea cat mai multe vanzari trebuie sa stii cat mai bine cine sunt clientii tai, din ce medii sociale vin, care sunt nevoile si cerintele lor, ce se asteapta sa primeasca de la produsele si serviciile tale? Intelegea bine nisa de piata careia te adresezi, pentru ca nimeni nu vinde produse pentru toata lumea, fiecare afacere se adreseaza unui anumit tip de piata. Clientii tai pot fi delimitati pe criterii geografice (dintr-un anumit oras, judet, tara), de studii, de criterii sociale, de hobbyuri si asa mai departe. Pentru a avea produse de calitate si servicii performante trebuie sa-ti cunosti cat mai bine clientii carora te adresezi.

In mare, acestea sunt principalele elemente pe care ar trebui sa le contina un plan de afaceri. Asa cum am spus si la inceputul acestui articol, rolul unui plan de afaceri e acela de a oferi o mai buna viziune de ansamblu, dar mai ales de detaliu, asupra propriei afaceri. Datorita unui plan scris poti vedea mai usor care sunt „gaurile” din afacerea ta, pe ce se duc banii si de unde vin. Astfel vei putea sa-ti indrepti mai bine atentia asupra reducerii costurilor sau a cresterii performantelor.

Succes in afaceri!


Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.