Cum sa-ti protejezi intimitatea de Google

Tot ce faci pe internet spune cate ceva despre tine. Cu cat petreci mai mult timp navigand online, cu atat lasi mai multe urme si cu atat oferi mai multe informatii despre tine, despre cine esti, ce pasiuni ai, ce preferinte, ce dorinte, ce vise, chiar si unde locuiesti, cum arati sau cum te cheama.

Toate aceste informatii ajung si sunt stocate pe niste servere, practic orice ai face nu vei putea niciodata sa le mai stergi. Orice poza incarcata pe internet nu va putea fi stearsa cu adevarat decat pentru utilizatorul simplu, undeva pe un server ea va ramane stocata pentru posteritate. Ce bine ar fi daca ar fi doar pentru posteritate 🙂 pentru ca in realitate aceste informatii vor fi folosite de diverse entitati si grupuri de interese.

Astfel, de la 1 martie 2012, Google a anuntat schimbarea politicii sale privind datele personale. Tot ce ai cautat pe motorul de cautare Google, tot ce ai vizionat pe youtube sau tot ce ai shareuit pe Google+ sau GMail (si sa nu uitam de browserele oferite de Google si prin care are acces si la activitatea utilizatorilor pe site-uri care nu ii apartin), va fi stocat si oferit celor care doresc sa cumpere publicitate de la Google, astfel incat sa va ofere reclame cat mai targhetate, in functie de domeniile voastre de interes. Cel putin aceasta a fost explicatia oficiala oferita de Google pentru aceasta controversata schimbare a politicii de confidentialitate.

Insa pentru cei care sunt deranjati de incalcarea intimitatii online, gigantul american ofera o mica portita de scapare. Va puteti „curata” istoricul de pe Google mergand la adresa https://google.com/history odata ce v-ati logat in contul dvstra. Google. Aici faceti click pe „Remove all History” sau „Eliminati tot istoricul Web” daca folositi interfata in limba romana.

 

De asemeni, daca nu aveti cont Google si nu doriti ca pe motorul de cautare sa va fie afisate rezultatele in functie de istoricul cautarilor dvstra., mergeti pe pagina Google, la butonul din dreapta sus, care arata ca o roata dintata, imediat langa butonul „Conectati-va”, acolo unde scrie „optiuni” odata ce puneti mouse-ul pe el. Faceti click, dupa care mergeti la optiunea „istoric web”. Odata ajuns acolo, faceti click pe „Dezactivati optiunile bazate pe activitatea de cautare”.

Efectuati aceste operatiuni periodic daca nu doriti sa primiti reclame si rezultate in cautari, bazate pe activitatea anterioara desfasurata pe Google. Daca dimpotriva, doriti sa vedeti reclame si rezultate care sa tina seama de profilul dvstra. atunci nu faceti nimic sau efectuati operatiunile de mai sus in sens invers, adica activand optiunea bazata pe activitatea de cautare.

Chiar si asa, toata activitatea online lasa urme ce nu pot fi sterse, providerii de internet sunt obligati prin lege sa va monitorizeze iar marile site-uri vor folosi mereu tot ce stiu despre dumneavoastra pentru a-si maximiza profiturile. Este pretul pe care il platim cu totii, fie ca ne deranjaza sau nu, pentru navigarea online.

La urma urmei nu ne obliga nimeni sa folosim motorul de cautare al lui Google sau Internetul in general iar cand o facem trebuie sa constientizam ca Internetul nu este chiar un sat fara caini si ca daca folosim anumite servicii online gratuite, cei care ni le ofera sunt liberi sa-si aleaga propriile conditii iar noi le putem accepta pentru a avea acces la aplicatiile respective, sau putem spune „pas” si sa renuntam la Google, la FaceBook si asa mai departe.

Dar oare chiar putem? 🙂

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.