De ce ne indragostim?

Cand suntem indragostiti iar dragostea ne este impartasita, ne simtim impliniti, fericiti, sanatosi. Cu totii am trecut prin asta, uneori ni s-a intamplat sa ne indragostim chiar de la prima vedere. Adesea am considerat ca persoana iubita e insasi ratiunea noastra de a trai. Dar de ce se intampla asta? De ce ne indragoastim?
Raspunsul este simplu.

Are legatura cu modul in care functioneaza creierul nostru. Daca esti singur(a), neimplicat(a) intr-o relatie, subconstientul tau va fi mereu „la vanatoare”, in cautarea unei relatii, chiar daca nu constientizezi acest lucru sau spui ca nu te intereseaza pe moment. Atunci cand gasesti persoana care corespunde criteriilor tale, te indragostesti.

Dar de ce ea/el? De ce nu altcineva?
Fiecare dintre noi avem in minte o lista cu preferinte sau criterii dupa care ne ghidam, la nivel subconstinet, atunci cand ne indragostim. Cand intalnim persoana carea intruneste aceste criterii, sau doar ni se pare ca le intruneste, ne indragostim de ea.

Lista noastra de criterii este influentata de experientele din trecut, de personalitatea noastra, de background-ul nostru emotional. Cateva dintre criteriile cele mai des intalnite se refera la:

Nievlul de educatie al celor doi trebuie sa fie apropiat. Cu alte cuvinte, sa fie din aceeasi lume.
Sa compenseze un esec din trecut sau suplineasca o experienta anterioara. De exemplu daca seamana cu o fosta iubita la care ai tinut mult, daca are parul ca al ei, acelasi parfum, etc. Insa poate fi si la modul compensator: daca ai avut doar prietene satene sau brunete, o blonda poate deveni mult mai atragatoare, e un fel de provocare pentru a compensa „monotonia cromatica” a experientelor trecute.
Completarea. In popor se numeste principiul „contrastelor care se atrag”. Este stiut faptul ca intr-o relatie cineva domina iar celalalt se lasa condus. Caracterele distrate se pot simti atrase de cele disciplinate, „fetele cuminti” sunt in general atrase de „baietii rai”, este un fel de selectie biologica in care se urmareste un echilibru genetic, fiecare cautand acea latura a personalitatii care ii lipseste.

In afara de aceste criterii mai sunt si altele, inca insuficient cercetate. Se pare ca genetica joaca un rol mai important decat s-a crezut. Nu vi s-a parut niciodata ca uneori sotii seamana intre ei chiar si fizic?

De asemeni se speculeaza ca feromonii transmit creierului date despre „materialul genetic” al partenerului iar atunci cand se gaseste o compatibilitate intre cele doua organisme, apare atractia.

Atunci cand nu suntem deja indragostiti si intalnim o persoana care indeplineste criteriile noastre, ne simtim atrasi de acea persoana, are loc o „chimie” si ne putem indragosti foarte usor.

De ce unii nu isi pot reveni dupa o despartire?
Aceasta se intampla din cauza impresiei ca nu exista decat o singura persoana care sa indeplineasca propriile noastre criterii. In realitate exista sute de alte persoane care se potrivesc listei noastre de criterii. Cu cat realizam mai repede aceasta lucru, cu atat putem sa trecem mai usor peste o despartire. Din pacate unii nu realizeaza asta niciodata…

Micul Ghid de Seductie Rapida este o carte electronica in limba romana, care face parte din Pachetul Alchimist 21, si din care puteti afla o multime de secrete si idei romantice care va pot cataliza viata sentimentala si sociala in general.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.