De ce scade pretul aurului?

Dupa ce in ultimii ani pretul aurului a crescut aproape continuu, si a doborat record dupa record, incepand din primavara lui 2013, pretul metalului nobil a inceput sa scada accelerat pe piata internationala.

De ce scade pretul aurului si pana unde va ajunge el, sunt intrebari la care incercam sa raspundem in cele ce urmeaza.

De fapt, ceea ce se intampla cu aurul se intampla si cu alte metale si materii prime.

Pretul aurului, urmeaza legea cererii si a ofertei. Atunci cand sunt multi cumparatori de aur pe piata, pretul creste, iar cand sunt multi care doresc sa il vanda, atunci pretul scade.

In general cumparatorii si vanzatorii de aur isi inverseaza rolurile.

Aurul, prin valoarea lui intrinseca de metal pretios, este considerat una dintre cele mai sigure investitii.

Asa au gandit si investitorii, cand, pe fondul crizei si al neincrederii in lichiditati, au inceput sa cumpere in aur, vazut ca un mijloc sigur de conservare a capitalului.

Asa au procedat in anii trecuti bancile, statele si investitorii de rand. De aceea am asistat cu totii la o crestere continua a pretului gramului de aur.

In 2013 insa, pe fondul crizei bancare din Cipru, cand au inceput sa circule zvonuri despre un acord prin care statul cipriot se angaja sa vanda din rezervele de aur ale bancii centrale, pentru a obtine bani cu care sa restructureze sistemul bancar, deci aparitia unui vanzator major de aur, pretul gramului de aur a inceput sa scada.

Dintr-odata cei care pana atunci cumparasera, s-au oprit din cumparat si chiar au inceput sa vanda.

Fenomenul a fost accelerat si de publicarea datelor, sub asteptari, despre evolutia economiei chineze, un mare importator de materii prime.

Conform unor estimari, in 2014 pretul aurului va continua sa scada si este posibil sa ajunga la un pret de sub 1 000 de dolari uncia (o uncie inseamna 28,34 grame), atingand astfel cotatiile din 2009.

Cei care urmaresc regulat piata aurului, stiu ca aceste fluctuatii sunt absolut normale, dupa fiecare perioada de crestere urmand una de scadere, si viceversa.

Totusi, o scadere prea mare a pretului la aur, poate avea efecte negative asupra industriei miniere. De exemplu RMGC, compania care isi doreste sa demareze exploatarile de la Rosia Montana, a mizat pe un pret minim de 800-900 dolari pe uncie, o scadere a cotatiilor internationale sub acest pret, ar pune in pericol proiectul exploatarii.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.