De la hobby la o afacere de milioane de dolari

Pasiunea pentru haine vintage, combinata cu puterea de promovare a retelei de socializare Facebook, i-a schimbat viata Sophiei Amoruso, o tanara americanca de 28 de ani.

De cand se stie, Sophia a avut o slabiciune pentru moda si design vestimentar dar pana in 2006 nu s-a gandit ca aceasta pasiune va ajunge sa valoreze vreodata 250 de milioane de dolari, cifra la care este cotata astazi compania ei, „Nasty Gal”.

Prin 2006, la 22 de ani, Sophia Amoruso a inceput sa vanda pe site-ul international de licitatii, eBay, piese vestimentare vintage. Si-a facut un cont si un magazin virtual pe site-ul respectiv, magazin pe care l-a numit „Nasty Gal Vintage”, dupa numele unui hit care era la moda in acea vreme in SUA.

Intreaga afacere era coordonata dintr-un apartament din San Francisco.

Insa afacerea a prins cu adevarat aripi atunci cand Sophia a descoperit puterea retelelor de socializare.

Promovare pe Facebook

Facebook, Twitter, Instagram, MySpace si Tumblr, au fost principalele mijloace prin care ea si-a promovat magazinul virtual. Numai pe Facebook, Nasty Gal avea in 2012 peste 500 000 de fani.

Tocmai din aceasta cauza, produsele vintage ale Sophiei sunt aproape necunoscute in afara retelelor de socializare.

Sophia Amoruso provine dintr-o familie cu posibilitati materiale limitate, pana la 22 de ani a incercat mai multe meserii prin care isi ajuta familia atat cat putea, insa Cineva acolo sus a decis sa-i zambeasca si soarta ei si a familiei a inceput sa se schimbe pe masura de magazinul virtual de pe eBay se transforma intr-o afacere tot mai serioasa.

Chiar daca unele produse beneficiau de licitatii cu un pret de pornire mai mic de 10 dolari, cea mai scumpa piesa vanduta pe eBay a costat 550 de dolari.

In aceasta perioada Sophia a facut un experiment, promovandu-si produsele pe MySpace. Avea sa se dovedeasca un pas foarte inspirat, deoarece folosirea retelelor de socializare aveau sa-i propulseze afacerea in topurile Forbes.

Cu ajutorul MySpace, Nasty Gal Vintage ajungea la noi bazine de clienti, inaccesibile daca s-ar fi rezumat doar la utilizatorii fideli ai eBay.

Dupa numai un an si jumatate, magazinul ei de pe eBay avea vanzari de 115 000 de dolari, ceea ce a insemnat pentru Sophia Amoruso un profit net de 20 000 de dolari.

Banii astfel obtinuti au fost reinvestiti intr-un magazin virtual propriu, www.nastygal.com si un sediu mai mare, dintr-un apartament modest, in Benicia, un cartier rezidential din San Francisco.

Initial site-ul era folosit doar pentru a comunica si a testa reactiile clientilor, ca o modalitate de feedback dar fara posibilitatea de a inregistra comenzi.

In 2008 a fost data afara (banata) de pe eBay, acuzata ca a incalcat regulile site-ului de licitatii, supralicitandu-si singura produsele (acuzatie pe care Sophia o neaga). Acest punct de cotitura a reprezentat momentul in care si-a mutat afacerea de pe eBay pe propriul site.

Ceea ce este cu adevarat de remarcat este faptul ca site-ul a fost promovat aproape exclusiv prin intermediul retelelor de socializare, in special Facebook, cheltuind foarte putin cu campaniile de marketing si fara sa apeleze la trucurile discounturilor, aproape obligatorii in sectorul vestimentar.

Nici produsele nou lansate si nici cumparatorii recomandati nu se bucura de discounturi, 93% din vanzarile site-ului Sophiei Amoruso fiind la pret intreg.

Prin 2011, Sophia si-a mutat sediul afacerii in Los Angeles, pentru a fi mai aproape de clientii sai, miscare strategica menita sa reduca din costurile de transport.

Vizitatori si vanzari de milioane

Produsele vandute pe NastyGal.com sunt creatiile proprii ale Sophiei care respecta liniile vintage, creatii care se bucura de o multime de fani si de clienti.

Ca dovada stau incasarile uriase de care se bucura Nasty Gal, anul trecut, in 2012, ajungand la ametitoarea cifra de 128 milioane de dolari, intreaga afacere fiind estimata la o valoare de piata de aproximativ 250 milioane de dolari.

Din cei aproape 250 000 de clienti, in jur de un sfert viziteaza zilnic site-ul timp de 7 minute, restul vizitatorilor sunt fani, clienti in devenire sau clienti vechi dar care viziteaza site-ul mai rar.

Bineinteles ca nu toate vizitele sunt convertite in vanzari, site-ul avand o rata de conversie de doar 1%, mai mica decat a unui magazin vestimentar clasic!

Departe insa ca aceasta rata de conversie mica sa fie ingrijoratoare, ea este mai mult un semnal ca vanzarile site-ului pot fi imbunatatite prin anumite politici de reduceri, fidelizari, sau alte mecanisme de marketing.

Intr-un interviu acordat revistei Forbes, Amoruso isi dezvaluie filosofia ei de afaceri: „Sa ofer clientului mai mult decat a sperat de la produsul meu”.

Pana acum se pare ca functioneaza, mesajele clientilor pe paginile de socializare si mai ales cifrele anuale de afaceri, fiind edificatoare in acest sens.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.