Despre intuitie

Intuitia este o resursa si un dar care ne poate ajuta sa luam cea mai buna decizie in momente cheie. Desi s-au incercat mai multe definitii ale intuitiei, niciuna nu se poate spune ca este foarte exacta, cu toate astea, cu totii putem sa o recunoastem. Putem sa-i spunem fler, presimtire, mai nou feeling, etc. Mai important decat definirea ei, este insa modul in care o putem dezvolta si folosi pentru ca nu toti avem aceeasi capacitate intuitiva.

Intuitia tine de latura subconstienta a personalitatii noastre, acea parte a mintii care, spre deosebire de cea constienta, nu este controlata in mod direct de ratiunea si vointa noastra.

Intuitia se bazeaza pe experientele trecute, pe informatiile si cunostintele pe care le-am acumulat de-a lungul timpului. Chiar daca nu ne dam seama, tot ce am citit, invatat, acumulat, a ramas inmagazinat printr-un coltisor al mintii noastre, chiar daca latua noastra constienta a uitat o anumita intamplare sau informatie, subconstientul o pastreaza si o foloseste sub diferite aspecte. Unul din aceste aspecte este intuitia.

Deci cu cat avem mai multa experienta intr-un domeniu, cu atat intuitia noastra va fi mai dezvoltata si mai precisa in domeniul respectiv.

Intuitia nu poate fi fortata sau provocata, dar sunt cateva trucuri prin care o putem stimula. Atunci cand suntem in fata unei decizii importante si avem nevoie de „inspiratie”, putem urma pasii de mai jos:

Calmarea. Pentru cateva momente trebuie sa ne linistim, sa ne eliberam mintea de gandri si temeri pentru a putea lua cea mai buna decizie si nu o decizie pripita, determinata de teama sau sub influenta impulsurilor de moment, astfel mintea noastra va functiona la o capacitate normala. Asadar primul pas pentru stimularea intuitiei, pentru a-i permite sa se manifeste, este calmarea.

Deschiderea. Trebuie sa fim deschisi la noi puncte de vedere, la noi solutii. Sunt situatii in care cei din jur ne prezinta lucrurile intr-un anumit fel dar intuitia ne spune cu totul altceva, trebuie sa fim flexibili, sa nu devenim inchistati intr-o singura perspectiva, pentru a auzi glasul intuitiei trebuie sa acceptam si alte puncte de vedere decat cele pe care le-am auzit pana atunci.

Intrebarile. Este una dintre cele mai puternice metode de stimulare a intuitiei. Punand intrebarile corecte, putem primi raspunsurile corecte. Trebuie sa ne intrebam pe noi insine iar subcontientul nostru va cauta in experientele trecute posibilele raspunsuri.
In fine, acumularea de noi informatii si creativitatea. Aceasta este o metoda care da roade in timp si nu se aplica neaparat in momentul in care avem de luat o decizie ci in viata de zi cu zi. Cum spuneam mai sus, intuitia se bazeaza pe experientele si informatiile acumulate de-a lungul vietii. Daca acest bagaj este unul subtire, nici intuitia noastra nu va fi una prea stralucita, insa prin informare, experienta si creativitate, stimulam capacitatea noastra intelectuala, acumulam un bagaj voluminos de cunostinte si deci mai multe resurse pentru intuitiile viitoare.

Cu totii suntem persoane unice si irepetabile, nu toti suntem la fel de intuitivi, nu toti avem aceleasi cunostinte dar toti avem aceasta capacitate latenta numita intuitie. Chiar daca ea este conditionata de experienta de viata si de factorii genetici, putem sa i stimulam prin pasii de mai sus pentru a obtine maximum de beneficii de pe urma ei.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.