Dezvoltarea inteligentei

Daca inteligenta este data de dimensiunea creierului atunci de ce elefantii nu sunt mai inteligenti decat oamenii? Poate tocmai pentru ca inteligenta nu este data de dimensiunea creierului!

Intr-adevar, medicii au ajuns la concluzia ca inteligenta este rezultatul conexiunilor intre celulele nervoase (neuroni). Desigur, cu cat avem o masa celulara mai mare cu atat avem mai multe sinapse intre neuroni si mai multi neuroni disponibili, insa cum masa celulara a creierului nu o putem controla, legaturile dintre celulele nervoase le putem stimula si astfel ne putem dezvolta inteligenta.

Stimularea conexiunilor cerebrale

Conexiunile intre neuroni sunt responsabile pentru procesarea informatiei si viteza cu care aceasta procesare se face, implicit raspunsurile creierului. Stimuland aceasta activitate ne stimulam inteligenta.
Stimularea conexiunilor cerebrale se face prin antrenament.

Daca in vremea in care eram la scoala sau facultate creierul ne era supus zilnic unor astfel de antrenamente, odata cu terminarea studiilor, neuronii incep sa leneveasca.

Cu cat facem calcule mai complicate sau alte activitati cerebrale cu atat ne vom stimula creierul iar in timp, asemeni muschilor pe care ii antrenam in salile de forta, creierul isi va creste performantele, vom lua deciziile mai rapid, vom procesa informatiile mai repede, pe scurt, vom fi mai inteligenti.

In schimb daca ne odihnim mintea si nu ne preocupam de activitatea intelectuala, conexiunile cerebrale se atrofiaza si chiar dispar.

Exemple de activitati cerebrale stimulative: sahul, calculele aritmetice, invatarea unei limbi straine, cititul unei carti si cam orice activitate in care trebuie sa ne folosim capacitatea de a procesa informatia.

De exmplu in fiecare zi se poate face un program de stimulare a inteligentei prin invatarea unei limbi straine, rezolvarea unor probleme de matematica, o partida de sah etc. impartite in timpul liber pe parcursul intregii zile.

Trebuie spus din capul locului ca limitele inteligentei fiecaruia dintre noi sunt determinate genetic si de varsta (asta e si motivul pentru care copilaria este cea mai propice perioada pentru a invata) dar in acelasi timp inteligenta este stimulata de activitatea intelectuala.

Daca varsta si genetica nu le putem controla, stimularea conexiunilor cerebrale prin activitati intelectuale este o tehnica la indemana oricui pentru a-si dezvolta inteligenta.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.