Din secretele alchimiei

Alchimia a fascinat mintile a mii de generatii de-a lungul istoriei, onorata, blamata sau temuta ea este azi aproape o necunoscuta pentru omul de rand sau in cel mai bun caz este asociata cu incercarea himerica de a transforma plumbul in aur. In realitate alchimia este mai mult decat o practica empirica a evului mediu, iata in cele ce urmeaza o parte din secretele si obiectivele alchimiei si modul in care a influentat si continua sa influenteze istoria umanitatii.

Alchimia a fost atat o filosofie cat si o cercetare stiintifica empirica, un manunchi de cunostinte acumulate de-a lungul mileniilor gratie oamenilor de stiinta din trecut care cautau, prin experimente, sa deslusasca tainele universului. Alchimia era locul de intalnire al stiintei cu ocultismul, al legilor fizice cu magia si al filosofiei cu materia.

Alchimia avea trei scopuri principale: transmutatia metalelor (transformarea metalelor comune in metale nobile); crearea unui homunculus (adica a unui om creat in laborator, artificial) si gasirea pietrei filosofice.

Practica alchimiei dateaza inca din antichitate, inceputurile putand fi plasate in antice Mesopotamie, Egiptul faraonilor, Persia, Grecia Antica, si cunoaste apogeul in Evul Mediu. Cunostintele se transmiteau din generatie in generatie prin manuscrise, de la Aristotel si clasicii greci pana la Isaac Newton, trecand prin mainile invatatilor arabi ca Avicena sau Geber.

Fara experimentele alchimistilor nu am fi avut chimia de azi si multe dintre descoperirile stiintei si medicinei, insa dincolo de latura ei stiintifica, alchimia a lasat mostenire umanitatii si latura ei filosofica, spirituala. Principalele ei scopuri: transformarea metalelor comune in aur sau gasirea pietrei filosofice (depozitara tuturor stiintelor sau sursa panaceului, medicamentul universal) au fost transformate in simboluri si pilde pentru a desemna cunoasterea, cizelarea, evolutia spirituala sau intelectuala.

Alchimia poate fi vazuta ca o stiinta a stiintelor, datorita preocuparilor ei multiple, cuprindea ca intr-un manunchi elemente din care mai tarziu s-au dezvoltat stiintele moderne (chimie, fizica, medicina, biologie, filosofie, etc.).

Practicile alchimistilor au fost vazute diferit, uneori erau condamnate ca eretice de catre papa, alteori erau tolerate sau chiar sponsorizate. De asemeni trebuie precizat ca nu exista o practica unitara sau un cod deontologic si tot se baza pe cercetarea empirica si pe lucrarile alchimistilor mai vechi.

Printre cei mai celebri alchimisti putem aminti pe Al-Razi, invatat arab din sec. IX, Avicena, Averoes (sec. XII), din Europa Toma d` Aquino, Roger Bacon, Paracelsus, Isaac Newton, etc.

Descoperirea in sec. XX a fenomenului radioactivitatii si experiemntele privind transmutatia metalelor, au readus in discutie, intr-un cadru stiintific, reconsiderarea alchimiei.

Astazi cuvantul alchimie are un sens figurat simbolizand adesea insusirea unor cunostinte la care oamenii obisnuiti nu au acces sau a unor cunostinte si apitudini esentiale care stau la baza mai multor aplicatii.

Multi invatati considera ca telurile alchimiei sunt teluri spirituale si nu trebuie interpretate in sens strict si material. Astfel transformarea metalelor obisnuite in aur sau gasirea pietrei filosofice, sunt niste metafore pentru alchimia spirituala, interna. Transformarea metalului in aur nu ar fi altceva decat slefuirea sufletului, a proprieri personalitatei, ridicarea deasupra muritorilor de rand. Gasirea pietrei filosofice care ajuta la obtinerea panaceului, a tineretii fara batranete si a nemuririi, era un simbol pentru atingerea nemuririi prin arta sau stiinta, prin lasarea unei memorii nepieritoare pentru generatiile urmatoare.

De aici natura dubla a alchimiei, pe de o parte cercetarea stiintifica ce avea o finalitate practica (din care mai tarziu s-a dezvoltat chimia, careia i-a imprumutat si numele), iar pe de alta parte latura mistica si spirituala a alchimiei.

Dincolo de scopurile ei himerice si de aportul evident adus dezvoltarii stiintei moderne, alchimia este un simbol, un cuvant sub care se pot ascunde multe intelesuri.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. Soraya Ghafarpouri Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.