Rezumat:
- 1 1. Cea mai lunga distanta din tara
- 2 2. Cea mai scurta si ingusta strada din Romania
- 3 3. Cea mai lunga strada din Romania
- 4 4. Cea mai lunga strada din Bucuresti
- 5 5. Cea mai scurta autostrada din Romania
- 6 6. Tunelul rutier cu cel mai lung traseu din Romania
- 7 7. Podul de la Cernavoda – la un moment dat, cel mai lung pod din Europa
- 8 8. Cel mai mare pod rutier de tip hobanat din Romania
- 9 9. Cel mai inalt pod din Romania
In Romania, ca oriunde pe glob, exista anumite caracteristici ale drumurilor mai putin obisnuite. Pe de alta parte, legat de distante rutiere exista informatii mai putin cunoscute de publicul larg cu totul si cu totul interesante, ceea ce inseamna ca se poate crea o rubrica cu informatii inedite: „Stiati ca?”
1. Cea mai lunga distanta din tara
Distanta de la un capat la altul al Romaniei – intre Beba Veche si Vama Veche – este de 921 Km si poate fi parcursa in aproximativ 10 ore.
2. Cea mai scurta si ingusta strada din Romania
Brasovul, un oras splendid de pe harta Romaniei, se poate mandri cu Strada Sforii ale carei caracteristici sunt cele mai sus mentionate. Situata intre strazile Cerbului si Poarta Schei, aceasta are o latime de 1,11 – 1,35 metri. Distanta de la un capat la altul al strazii este de 80 metri. Initial construita drept coridor pentru a ajuta munca pompierilor, azi, Strada Sforii ocupa locul al treilea in topul celor mai inguste strazi din Europa.
3. Cea mai lunga strada din Romania
In orasul Ticleni, judetul Gorj, exista cea mai lunga strada din tara, a doua in topul european stabilit pe aceleasi criterii. Strada Petrolistilor se intinde pe o distanta 25 de kilometri si trece prin satele Tunsi, Ticleni, Gura Lumezii si Rasina, ajungand la Targu Carbunesti. Nu mai putin de 19 poduri si 31 de podete se afla de-a lungul ei.
4. Cea mai lunga strada din Bucuresti
Cea mai lunga strada din Bucuresti are nu mai putin de 10,8 km. Este vorba despre artera Splaiul Unirii care porneste din Piata Unirii si ajunge in judetul Ilfov. In intreaga sa lungime artera poate fi parcursa doar de la Piata Unirii spre Ilfov, deoarece in sens invers se opreste la Pasajul Marasesti. In Bucuresti, Splaiul Unirii are 9,3 km, iar in Ilfov 1,5 km.
5. Cea mai scurta autostrada din Romania
Este vorba despre autostrada Arad – Nadlac, a carei lungime este de doar 40 km. Distanta dintre orase poate fi parcursa doar in 18-20 de minute, cu viteza de 130 km/ora.
6. Tunelul rutier cu cel mai lung traseu din Romania
Desi constructia nu a inceput inca, traseul Tunelului Meses de pe Autostrada Transilvania va avea 2,4 km, ceea ce inseamna ca va avea o lungime de peste doua ori mai mare decat cel mai lung tunel rutier din tara care se afla pe Transfagarasean – Tunelul Capra-Balea, a carui intindere este de 884 de metri. Tunelul Meses va fi construit sub forma a doua tuburi, cu cate doua benzi si trotuare pe fiecare tub. Va traversa Muntii Meses, iar in apropiere de Zalau va ajunge la altitudinea de 400 de metri.
Construit de Anghel Saligny si inaugurat in 1895, podul de la Cernavoda, a fost la vremea respectiva cel mai lung pod din Europa. Nu mai putin de 21 de km asigura legatura feroviara intre Fetesti si Cernavoda – este vorba despre podurile construite peste Dunare si peste Bratul Borcea. Deschiderea centrala a podului de peste Dunare este de 190 metri, iar alte patru deschideri ajung la 140 metri. A fost construit la peste 30 de metri peste nivelul apelor Dunarii, cu scopul inlesnirii trecerii pe sub el chiar si a vaselor cu catarge foarte mari. Pe de alta parte, podul peste Borcea include 3 deschideri a cate 140 metri si un viaduct. Este vorba de 4087,95 metri de poduri, la vremea constructie ocupand locul 3 in lume ca lungime.
8. Cel mai mare pod rutier de tip hobanat din Romania
Este vorba despre podul care traverseaza Canalul Dunare – Marea Neagra la Agigea, unind DN 39 cu autostrada A4, fara sa se treaca prin Lazu si Agigea. Lungimea totala a podului este de 360 de metri, iar latimea acestuia este de 17,4 metri – circulatia fiind realizata pe 4 benzi.
9. Cel mai inalt pod din Romania
Se afla intre comuna Apoldu de Jos si orasul Saliste, din judetul Sibiu. Acest pod are o inaltime de peste 80 de metri – fiind astfel cel mai inalt viaduct rutier din Romania – si a fost construit de o companie italiana. Viaductul se afla pe autostrada A1, in totalitate in judetul Sibiu, fiind una dintre cele mai mari structuri de pe aceasta autostrada. Distanta rutiera de la un capat la celalalt este de 1100 metri.