Elementele esentiale ale unui plan de afaceri

Un plan de afaceri nu se foloseste doar pentru a obtine finantare. Te poate ajuta in acelasi timp sa te pozitionezi asa cum trebuie fata de concurenta, mentinandu-te in acelasi timp in cea mai buna directie.

Este si un lucru util care te va ajuta sa iei cele mai bune decizii. Iata insa care sunt elementele de care sa tii cont atunci cand vrei sa redactezi un plan de afaceri.

Ce elemente ar trebui sa contina un plan de afaceri?

1. Defineste care este propunerea de valoare. Propunerea de valoare este care ajuta la determinarea valorii adaugate a unui produs sau serviciu. Care sunt caracteristicile produsului sau serviciului propus? Care sunt avantajele? Cum te distingi fata de concurenta?

2. Identifica segmentele de piata

Segmentele de piata reprezinta diferita clientela vizata de un antreprenor. Pentru a identifica corect segmentele de piata, trebuie sa raspunzi la urmatoarele intrebari:

Pentru cine creez valoare?
Cine sunt clientii mei tinta?
Care sunt nevoile sau problemele lor?

3. Alege canalele

Apoi, trebuie sa determini cele mai bune canale de comunicare si distributie pentru afacere. Tinand cont de diferitele canale care exista (site web, magazin online, vitrina, depozit etc.), gandeste-te la cele mai eficiente modalitati de a ajunge la clientii tai. Care este cea mai buna modalitate de a va distribui produsele si serviciile?

4. Stabileste tipul de relatie cu clientii

Identificarea segmentelor de piata poate sa posibila identificarea clientelei pe care doresti sa o vizezi. Unele produse sau servicii necesita o abordare personalizata, in timp ce altele necesita mai putin serviciu post-vanzare, de exemplu. De asemenea, poti alege o abordare de tip self-service in care clientul nu trebuie sa interactioneze cu tine.

5. Identifica resursele

Resursele cuprind tot ceea ce detine un antreprenor care il ajuta sa functioneze fara probleme. Aceste resurse sunt abundente si pot include, printre altele, angajati calificati, resurse materiale precum instrumente si bunuri, dar si licente si brevete detinute de companie. Poate fi si know-how-ul, experienta si reputatia antreprenorului si a echipei sale.

 

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.